NIJE DIKEMBE VEĆ ANDREA

Rijekin Belgijanac Mutombo: 'Hrvatski nogomet uživa ugled, imate velike igrače!'

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 25. srpanj 2012. 20:34

Ima jako poznatog prezimenjaka i sunarodnjaka, negdašnjeg NBA-centra, pa ga mnogi tako i zovu. “Dikembe”. Šefu Scoriji bliskije je talijansko ime, Andrea. Punim imenom i prezimenom - Andrea Mbuyi Mutombo. Svoje predstavljanje hrvatskoj sportskoj javnosti Andrea počinje doslovno od svog samog početka.

- Rođen sam u Kongu 10. lipnja 1990., u glavnom gradu Kinšasi, ali obitelj se u Belgiju preselila kad sam imao samo šest mjeseci tako da sam odrastao kao Belgijanac. No, u snažnom sam dodiru s afričkim korijenima, ponosan na svoje podrijetlo.

I često u Africi?

- Ne idem u Kongo onoliko često koliko bih želio, jer je nogometna profesija takva, no kad se uhvati vremena volim barem dio godišnjeg odmora provesti tamo. Moja uža obitelj je u Bruxellesu, ali moja mama ima dvanaest sestara i braće u Kongu, tako da je taj dio obitelji koji živi u Africi stvarno brojan. I to mi je jedan od motiva za napredak u karijeri. Pomažem im, a želim im pomoći još više i bolje.

Koji je put koji dečka rođenog u Kinšasi, odraslog u Belgiji, koji je igrao i u Engleskoj, dovede na Kantridu i u Hrvatsku nogometnu ligu?

- Moj menadžer je Hrvat. Velibor Kvrgić. A nogomet nije jedna zemlja, nogomet je jedan svijet. Sutra ću možda igrati u Kini, preksutra u Kolumbiji pa u Francuskoj. To su zakonitosti profesije kojom se bavim. I jedan od razloga zbog kojih obožavam moj posao. U nogometu - nema granica.

Zašto ste otišli iz Engleske?

- Zato što je Portsmouth potonuo kad se gazda Gajdamak povukao. I onda su se, logično, rješavali mlađih igrača kao što sam bio ja. Da sam odlučio ostati morao bih prihvatiti posudbu u, vjerojatno, treću ligu, a to nisam želio. Pametnije je bilo vratiti se u Belgiju.

Iz kojeg god rakursa gledali, i koliko god Rijeka bila stabilnija nego prije pola godine... Nakon Belgije i (posebno) Engleske, dolazak u HNL je ipak korak unatrag.

- Ne bih baš rekao. Liga je smanjena na 12 klubova i znatno je kompetitivnija, a hrvatski nogomet uživa ugled. Pa vi svake godine izbacite jedno novo veliko ime. Evo, nedavno završenog Eura. Gledam Hrvatsku, vidim npr. Mandžukića i Jelavića koje do tad nisam poznavao, a kakvi vrhunski igrači! Modrić će iz Premiershipa u Real, Mandžukić je u Bayernu. Hrvatski nogomet je dobar. Osim toga, već sam rekao: nogomet nema granica, a meni će ovo iskustvo sigurno dobro doći. Uostalom, tek su mi 22-ije. Imam vremena dosegnuti tj. vratiti se u najjače lige.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
21. rujan 2024 21:42