Goran Šebelić/CROPIX
KLJUČAN TJEDAN

PANIKA U RIJECI Nedorečen mercato, loša igra, očajni rezultati, bez pobjede kući...

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 26. kolovoz 2012. 17:36

Muke sa stvaranjem igre apsolutno su razumljive jer svlačionica Rijeke je doživjela rijetko radikalne promjene (otišlo 26, došlo 14 igrača), no unatoč toj olakotnoj okolnosti, samo šest bodova u šest kola i tek četiri postignuta gola jednostavno su ispod razine svih očekivanja.

Ne pričamo o nerealnim i megalomanskim navijačkim snovima tipa “u klubu napokon ima love pa ćemo odmah rušiti sve pred sobom”, niti o objektivnim procjenama a la “nakon šest kola, cca 10 bodova”, nego o najpesimističnijim predviđanjima. Ni najzlogukiji proroci nisu mislili da će poslije prvih mjesec dana sezone učinak Bijelih biti na mizernih - 33%. Rijeka u dvije domaće utakmice nema pobjede, Rijekina je gol-razlika 4:7, Rijeka je na osmom mjestu i postiže cca pola gola po utakmici, Rijeka je poslije šest kola odigrala svoju - najlošiju ovosezonsku utakmicu.

Na zapadu Kantride postavlja se najmoderniji i najveći semafor u Hrvatskoj (tvrtka TecnoVISION, 80 četvornih metara, LED tehnologija; umanjena verzija semafora na Meazzi!). Simbolika dobrih novih vjetrova koje donijela nova Uprava. Na travnjacima HNL-a momčad je na 33% učinka, neefikasna i nedefinirana.

Simbolika nedorečenog posla obavljenog u ljetnome prijelaznom roku. Može se, naravno, razgovarati o odgovornosti neposrednih proizvođača, igrača i trenera, ali činjenicom ostaje kako je Kantrida, kad je napokon skinula sve financijske brige s leđa, po svemu sudeći propustila taj blagotvorni efekt oploditi adekvatnim djelovanjem na nogometnom tržištu. Kažemo “po svemu sudeći” jer prvenstvo je još dugo i svakakvi su preokreti mogući, Bijeli na kraju vjerojatno ipak neće biti osmi ili niže nego barem koje mjesto više no zdravorazumsko predviđanje sugerira kako u međuvremenu ne treba očekivati ekstremno radikalna poboljšanja.

Neki će igrači dići formu, momčad će bolje podmazati mehanizme, ali suci će i dalje kiksati uglavnom na Rijekinu štetu...

Nitko pametan nije mislio da će Rijeka pomesti travnjak sa Splitom ili Lokomotivom, ali nitko nije ni pretpostavljao da momčad stvorena sa najvećim budžetom u klupskoj povijesti, uza sve dužno poštovanje svakom protivniku, neće moći kod kuće pobijediti Zadra ili da će se bez postignutog gola poražena vratiti iz Zaprešića.

Prije početka prvenstva s Kantride je jasno istaknuta procjena kako će ovo biti možda i najteža, najkompetitivnija sezona otkad je HNL-a, a onda se (i debelo nakon početka te sezone) dovodi igrače iza kojih su mjeseci neigranja, čiju se pravu formu mora čekati bogzna koliko, a da među njima nema, ali ama baš niti jednog pravog golgetera ili pakera. Pa padaju i oni od kojih se to najmanje očekivalo. Na primjer, Kreilach. Toliko lošiji nego prošle sezone da posljednju utakmicu počne na klupi. Ili Čulina. Od čije se nadarenosti ne vidi se ni “n”.

Prosječna ocjena učinka novih igrača vrti se oko 5-5,5. Čeka se da pojačanja uđu u formu, da zapravo dokažu kako su pojačanja.

Pred Scorijom i igračima je paklenski težak tjedan. Dosad su servirali uglavnom razočaranja. Imaju li snage i znanja okrenuti priču? Još sedam dana i dat će nam prvi u nizu odgovora na to - ključno pitanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 12:49