Željko Šop / CROPIX
PROJEKT NA KVARNERU

Rijeka gradi novi stadion: Predsjednik Damir Mišković sam crta nacrte za Kantridu

Piše: Daniel VukušićObjavljeno: 10. travanj 2013. 21:58

O najboljem se igraču u Rijekinoj povijesti (Desnica ili netko drugi) možda može raspravljati, ali najbolji je predsjednik, neupitno, Ljubo Španjol. Navijači se nadaju - zasad! Jer Damir Mišković već je napravio silno puno za klub, a energija, ambicija i ideje koje želi realizirati mogle bi ga, postanu li stvarnost, kroz samo koju godinu gurnuti na tron. Jasno je rekao kako u roku od tri godine želi napasti, tj. osvojiti naslov, a sada Riječanima najavljuje ostvarenje još jednog sna. Gradnju novoga, modernog stadiona i to - bez seljenja s mitske Kantride! O tome još ne želi javno govoriti, ni nacrti još nisu za javnu uporabu, ali... postoje. Sam ih je počeo crtati!

Razriješi li se komplicirana pravno-vlasnička zavrzlama na Rujevici, od ljeta kreće prva faza izgradnje trening-kampa. Kada bi mogao krenuti projekt Kantrida, prerano je za prognozirati (kao i za baratanje eventualnim troškovima te kapacitetom; možemo tek podsjetiti - Liberty stadiom u Swanseaju star je samo osam godina, super moderan, kapaciteta 21.000 natkrivenih sjedećih mjesta, a... nije koštao više od 31,5 milijun eura!), ali namjera je jasna: ruši sve pa gradi iznova, bez atletske staze i okreni stadion u drugom smjeru da se sa sjevera i dalje kočopere stijene, a prema jugu puca pogled na bajni zaljev i Kvarner. Mišković nije prvi koji ima i tu ideju i sposobnost da ju realizira.

Ne zna se gdje je maketa obnovljene Kantride koju je prije puna tri i pol desetljeća u ladici držao upravo Ljubo Španjol. A veliki je predsjednik već tada na umu imao stadion “engleskog tipa”, bez atletske staze. Nije namjeravao okretati Kantridu u smjeru sjever - jug niti je cijelu natkriti (tada to nije ni bio nužni visoki europski nogometni standard), ali ideja je bila klasična “španjolovska”, tj. vizionarska. Sa, primjerice, ložama uklesanima, tj. ugrađenima u stijene! Kamp je namjeravao sagraditi ne na Rujevici nego na Podmurvicama, na kojima Mišković, inače, uređuje igralište za nesmetan, vrhunski rad s mladim i najmlađim kategorijama Rijekine Škole nogometa.

Podsjetit ćemo... Gabriele Volpi je još 12. veljače prošle godine, prije finaliziranja pregovora s Gradom o investiranju u HNK Rijeka, izjavio:

- Ukoliko dogovor s lokalnim vlastima bude moguć, onda je u dogledno vrijeme moguće i da krenemo u izgradnju novog nogometnog stadiona, zašto ne?!

Dodao je: “Ne razumijem se u nogomet, ali zato znam naći prave, stručne ljude da vode investicije mojih fondacija”. U Rijeci je “našao” vrhunski motiviranog, punog energije i “do neba” ambicioznog Damira Miškovića.

Rijeku se nije ukrcalo na onaj vlak kad su se gradile dvorane za Svjetsko prvenstvo rukometu. Dvoranu je sagradila sama. I bazene. Riječani se bez nogometnog Eura, tj. pomoći Vlade sami namjeravaju pobrinuti da izgrade i nogometni stadion. Možda neće zaživjeti konkretna Španjolova vizija, ali želja velikog predsjednika, izgleda - hoće!

Linker
19. rujan 2024 14:32