NIZ. - KOST. 4-3 (PEN)

Rezervni vratar Tim Krul s dva obranjena penala odveo Nizozemsku u polufinale!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. srpanj 2014. 21:38

Nizozemska je peti puta u polufinalu SP. Igrat će u srijedu u Sao Paolu protiv Argentine i to će biti susret jedine dvije reprezentacije koje na ovom SP mogu reći da su dobile sve utakmice. Dakle, dva sudara Europa – Južna Amerika u polufinalu, Brazil – Njemačka i Nizozemska – Argentina. Ovaj puta na SP nema iznenađenja. No, kakva muka za Nizozemce protiv Kostarike. Nitko nije očekivao baš toliku...

Jorge Luis Pinto ostao je postavi koja je ponijela Kostariku do četvrtfinala. Jedino je promijenio ono što je morao, ‘crvenog’ Duartea za Acostu. Dakle, Kostarika je ostala svoja.

A dosljedno svemu što je činio na ovom SP, nastavio je i Van Gaal. Cijeli tjedan najavljivao je jedno, a na kraju izveo znatno ofanzivniju varijantu od one koja se očekivala. Priključio je ‘vražjeg’ Depaya koji je na SP već upisao dva gola uz Robbena i Van Persiea, da Kostarikancima ni trenutka ne bude dosadno. Nizozemci su po svemu bili favoriti u toj utakmici, no trebalo je to i pokazati..

I bilo je teško, jer očekivano se Kostarika postavila oprezno. Skratila je Nizozemcima prostor za ofanzivni manevar, zatvorila bokove u čemu su vrlo aktivni bili i Bolanos i Campbell, pa su Nizozemci bili osuđeni na strpljenje da bi dočekali priliku.

U principu dočekali su je kada bi Kostarika izgubila neku loptu na njihovoj polovici, brzim otvaranjima u čemu su inače majstori. No, najveeći problem te priče za njih je bio fenomenalni kostarikanski vratar Keylor Navas koji je najzaslužniji što nakon prvog dijela Nizozemska nije imala prednost.

Jednu od najljepših akcija SP-a odigrali su Nizozemci u 22. minuti. Robben je povukao kontru nakon jedne izgubljene lopte Tejede, otvorio bok s Kuytom koji šalje povratnu loptu Wynaldumu. Ovaj zamahom ruši obranu Kostarike, gura van Periseu koji izbija sam pred gol dobro puca, ali Navas brani, pa opet na odbijenu loptu natrčava Sneijder, ali kostarikanski vratar nastavlja s čudima kao protiv Grka. I Depay je imao jedan ne jedan s njim u 29. minuti, ali nije uspio, a da brani čuda Navas je pokazao i u 34. minuti kada je bombu Sneidera sa 25 metara iz slobodnjaka izvadio nakon što se pošteno protegnuo u zraku. On je definitvno najveći razlog kostarinkanske nule u poluvremenu.

El Ticosi su igrali svoju igru, u obrani oprezno, u napadu ako se i kad se ukaže prilika. Ukazala im se jedna nakon učestalih prekida na 30-tak metara kada je Bolanos ubacio na visokog Borgesa na drugoj vratnici, ovaj vratio glavom loptu u sredinu, ali je van Persie kao dokaz Nizozemske discipline tu loptu izvadio s puta prema golu i jedina šansa Kostarikanaca je propala. Bili su daleko od gola, preoprezni, no bilo je jasno i Pintu da s Nizozemcima na širokom prostoriu nadigravanja nema. Radili su jedino moguće i to su radili jako dobro.

Kako je vrijeme prolazilo, Kostarika je bila u sve boljoj situaciji. Nisu prijetili, ali ni dali Nizozemcima puno prilika. No, očekivano, obruč oko Navasa se počeo stezati kako je utakmica išla kraju, jer nije lako Kostarikancima bilo izdržati taj ritam igranja bez lopte. Trčanje troši, a već protiv Grka pokazali su određene probleme.

Kostarikacima je samopouzdanje raslo, koncentracija nije padala i Nizozemskoj je postalo jako teško, sve je manje djelovala kao favorit. Robben i van Persie su pokušavali, no Gonzales i Umana ispred Navasa bili su skoro savršeni, pa ni Navas nije morao ‘ginuti’.

Pinto je pojačavao defanzivu, van Gaal ofanzivu, sve karte su došle na stol. Sneijder u 82. iz slobodnjaka pogađa vratnicu i najavljuje totalnu ofanzivu Nizozemske u zadnjih deset minuta. Bilo je samo pitanje Nizozemci ili Navas.

Pobijedio je Navas, odveo Kostariku u produžetke obranivši i van Persieju zicer da fešta bude potpuna. Pomogao je Tejeda izvadivši i s crte loptu van Persieja. Doista, nevjerojatna sreća Kostarike. Valjda su je zaslužili.

Išlo se u produžetke, jedine u četvrtfinalu. U prvom Navas - Nizozemska 3:0. U drugom produžetku Urena ima mrtvu šansu Kostarike jedinu na utakmici u 118. minuti, ali ne uspjeva. Kao ni Nizozemci svladali Navasa. Sneijder opet vratnica, nemoguće... I penali za kraj.

NIZOZEMSKA - KOSTARIKA 4-3 (jedanaesterci)

Umana puca, Krul brani i odvodi Nizozemsku u polufinale!!!

Kuyt pogađa za 4-3!

Bolanos je probio Krula!

Sneijder pogađa za Nizozemsku!

Gonzalez pogađa za 2-2!

Robben pogađa za Nizozemsku!

Ruiz puca, Krul brani!!

Van Persie pogađa za Nizozemsku!

Borges će prvi pucati za Kostariku... i pogađa!

Kraj produžetaka, pucaju se jedanaesterci!

120. minuta - Van Gaal mijenja vratara, uvodi Tima Krula, specijalista za jedanaesterce, umjesto Cillessena.

119. minuta - Izvanredan udarac Sneijdera završava na vratnici! Ako je ikad postajala utakmica koja nije za srčane bolesnike, ovo je ta.

117. minuta - Prvi udarac na gol Kostarike i skoro je odlučio utakmicu! Urena je pucao s desetak metara, Cillessen brani! Na drugoj strani je Robben odmah uzvratio, ali obrana Kostrike ponovno (!) izbija u korner.

115. minuta - Ovo je nevjerojatno, Nizozemci sve više paničare, a Kostarika prijeti - Bolanos je pucao u kaznenom prostoru, obrana Oranja izbija u korner.

113. minuta - Bolanos je provozao nizozemsku obranu u kaznenom prostoru, ali oni ipak izbijaju loptu.

111. minuta - Žuti karton Huntelaaru zbog prekršaja na Navasu.

108. minuta - Kuyt je proigrao Robbena, Gonzalez izbio loptu u korner prije nizozemskog igrača.

Kraj prvog produžetka

102. minuta - Dva puta je pucao Robben, dva puta blokira Diaz, drugi puta navodno rukom.

98. minuta - S druge strane, Van Persie vrlo vjerojatno ruši rekord po broju zaleđa u jednoj utakmici...

97. minuta - Provjeravamo statistiku koja kaže da je Navas obranio 8 udaraca na gol.

96. minuta - Promjena kod Kostarike, izlazi Tejedo, ulazi Cubera.

94. minuta - Robben je ubacio iz kornra, Vlaar odlično pucao glavom iz teške situacije, Navas opet, čuda li čuda, brani. U nastavku akcije izletio je neoprezno vratar Kostrike, no bez posljedica po vlastiti gol.

Počeli su produžeci!

Kraj redovnog dijela utakmice: Vjerovali ili ne, Kostarika nije uputila nijedan udarac na gol Nizozemske.

90. + 2 minuta - Ljudi moji, je li to moguće!?! Prvo je Van Persie pucao iz slobodnog udarca, Navas odbija loptu da bi ponovno došla do nizozemskog napadača koji naizgled postiže gol, ali se lopta od obrambenog igrača na crti odbija u vratnicu!

90. minuta - Robbena su danas Kostarikanci srušili nebrojeno puta.

89. minuta - Odličan ubačaj Sneijdera, ali Van Persie je po n-ti puta na ovoj utakmici u zaleđu...

84. minuta - Van Persie je pucao s osam metara i ponovno brani Navas! Tim Howard je dobio konkurenciju...

82. minuta - Kakav udarac Sneijdera!! Desetka Nizozemske je opalila iz slobodnog udarca s 26 metara, jako iskosa i zatresao vratnicu. Kad već ne može Navas, može okvir gola!

79. minuta - Izlazi ozljeđeni Gamboa, ulazi Myrie za Kostariku.

76. minuta - Za Nizozemsku izlazi Depay, ulazi Lens.

75. minuta - Vlaar je pucao s dvadesetak metara, bez opasnosti za vrata Navasa.

68. minuta - Odlična akcija Robbena i Van Persiea, ali obrana Kostarike izbija loptu prije nego što je Robben uspio uputiti udarac.

Related content

66. minuta - Izlazi Campbell, ulazi Urena.

62. minuta - Bolanos je okušao udarac iz slobodnog udarca s 35 metara, no lopta završava u prvom redu tribina.

60. minuta - Diaz je probio lijevom stranom, ubacio za Campbella koji pada u kaznenom prostoru Nizozemske, ali bez prekršaja.

56. minuta - Robben je ubacio za Blinda iz kornera, a defanzivni veznjak Oranja je pogodio glavom samo u obrambenog igrača Kostarike.

53. minuta - Robben je iz slobodnog udarca lukavo podvalio za Sneijdera koji s ruba šesnaesterca puca visoko preko gola.

Kraj poluvremena: Prilično jednostavna sumacija prvog dijela - Nizozemska napada, Navas brani sve živo. Pokušali su Van Persie i Depay iz čistih jedan na jedan situacija, kostarikanski vratar je obranio. Pokušao je Sneijder filigranski precizno izvedenim slobodnim udarcem, a leteći Navas je skinuo loptu ispod rašlji. Ironično, iako će ovo vjerojatno biti najefikasnije svjetsko prvenstvo (barem po ukupnom broju golova), vratari su ti koji se najviše ističu.

42. minuta - Van Persie je utrčao ispred Navasa za odličnom loptom Robbena, no svemoćni vratar Kostarike je pravovremeno odnijeo loptu ispred nizozemskog napadača! U nastavku akcije gotovo identična situacija u kojoj Van Persie radi prekršaj na obrambenom igraču prije nego je stigao uputiti udarac.

39. minuta - Kakva obrana Navasa!! Sneijder je s 27 metara fantastično pucao u gornji desni kut Navasa, ali on je atletskom paradom skinuo loptu ispod rašlji!

Related content

34. minuta - Skoro su Kostarikanci zabili! Na dugu loptu ubačenu skoro s centra loše je regirala nizozemska obrana, a Ruiz škaricama pokušao iz blizine - traljavo, doduše.

29. minuta - Depay je pucao s gotovo identične pozicije kao Van Persie prije desetak minuta, Navas je identično obranio. Sjajan je ovaj vratar Kostarike, nema dvojbe.

25. minuta - Živnula je Nizozemska - opet su bili u odličnoj prilici, ali je Van Persie prerano krenuo iza kostarikanske obrane pa je dosuđeno zaleđe.

22. minuta - Prva velika prilika na utakmici! Prvo je Van Persie s deset metara pucao u Navasa koji brani, a zatim je Sneijder pokušao s ruba kaznenog prostora samo da bi vratar Kostarike još jednom pokazao svoju klasu!

20. minuta - Gamboa je ubacio u kazneni prostor Nizozemaca, obrana čisti. Fascinantno, u prvih 20 minuta još uvijek nema ni jednog udarca na gol!

9. minuta - Nizozemci su zagospodarili terenom, Robben vrši konstantni pritisak na obranu Kostarike.

7. minuta - Bez prilika za sad, najimpresivniji kadar s utakmice je bio onaj okolice stadiona u Salvadoru...

Utakmica je počela!

Sastavi

Nizozemska: Cillessen, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind, Van Persie (c), Sneijder, Robben, Kuyt, Wijnaldum, Depay

Kostarika: Navas, Acosta, Gonzalez, Umana, Borges, Bolanos, Campbell, Ruiz (c), Diaz, Gamboa, Tejeda

Linker
23. rujan 2024 03:35