Zlatko Dalić

 ANTE CIZMIC Cropix
PRVI DOJMOVI

Zlatko Dalić se oglasio nakon ždrijeba: ‘Liga nacija nam je bila rak rana, a naš cilj je jasan‘

Hrvatska će u novo izdanje natjecanja ući kao aktualni viceprvak
Piše: SN, HinaObjavljeno: 08. veljača 2024. 19:45

U četvrtom izdanju Lige nacija, hrvatska nogometna reprezentacija zaigrat će u skupini protiv Portugala, Poljske i Škotske. U novo natjecanje, koje će početi u rujnu ove godine, Vatreni će ući kao viceprvaci, nakon što su prošle godine izgubili u finalu od Španjolske u Rotterdamu. Na ždrijeb u Parizu osvrnuo se izbornik reprezentacije, Zlatko Dalić.

- Čeka nas opet jedno veliko natjecanje, finale Lige nacija ostaje iza nas, a pred nama je novo dokazivanje. Mislim da skupina s Portugalom, Poljskom i Škotskom nije loša, s Portugalom se, eto, već drugi put susrećemo u Ligi nacija. To će za nas biti jako dobro natjecanje, uživat ćemo u nogometu, a naš će cilj biti plasman na jedno od prva dva mjesta u skupini i plasman u četvrtfinale. Liga nacija nam je u prva dva navrata bila rak rana, ali treći put smo ušli u finale i to ćemo pokušati ponoviti - rekao je Dalić za službenu stranicu Hrvatskog nogometnog saveza.

Zadnja momčad u skupini bit će relegirana u Ligu B, dok će trećeplasirana reprezentacija razigravati za ostanak među elitom.

Martinez: Hrvatska uvijek igra dobro na velikim natjecanjima

Portugalski nogometni izbornik Roberto Martinez rekao je u četvrtak da se Hrvatska uvijek dobro natječe na velikim natjecanjima, a da će navijači uživati u spektakularnim utakmicama Lige nacija.

"Ovaj ždrijeb daje našim navijačima mogućnost uživanja u šest spektakularnih utakmica", izjavio je Martinez za portugalsku televiziju Canal 11.

U četvrtak je održan ždrijeb europske Lige nacija, a u skupini 1 su Hrvatska, Portugal, Poljska i Škotska

"Hrvatska je već bila u finalima. Lani je igrala u finalu Lige nacija, a 2018. je bila u finalu Svjetskog prvenstva. Uvijek igra dobro na svjetskim i europskim prvenstvima", rekao je portugalski izbornik. "Hrvatska ima čudesnu generaciju igrača", dodao je.

Portugal i Hrvatska su dosad igrale međusobno sedam puta. Portugal je pobijedio šest puta, a jedna utakmica je završila neriješeno.

Martinez je govoreći o Poljskoj spomenuo njenog napadača Roberta Lewandowskog "koji uvijek ima kapacitet za zabijanje golova" dok Škotska "ima najbolju generaciju u zadnjih 20 godina". "Škotska je pobijedila Španjolsku na Hampdenu (u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo)", podsjetio je.

Naglasio je da je ždrijeb "jako interesantan".

Ligu nacija dosad su osvajali Portugal (2019.), Francuska (2021.) i Španjolska (2023.).

"Nama je to natjecanje važno, a s obzirom da je Portugal bio pobjednik prvog izdanja imamo odgovornost", rekao je Martinez.

Ove godine je promijenjen sustav natjecanja pa su po četiri momčadi raspoređene u četiri skupine, a po dvije momčadi će izboriti četvrtfinale.

"Sviđa mi se taj format. Turnir će se igrati dovoljno dugo, a tijekom tog razdoblja će biti promjena u svlačionici, što će nam omogućiti da procijenimo formu igrača", zakljućio Martinez.

Liga nacija počinje u rujnu. No Hrvatska i Portugal će 8.lipnja odigrati prijateljsku utakmicu na Nacionalnom stadionu u Lisabonu, što će objema reprezentacijama biti završna provjera za nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

"Hrvatska je jedna od deset reprezentacija u svjetskom poretku pa će to biti odličan ispit za nas", izjavio je prošli mjesec Martínez za internetsku stranicu Portugalskog nogometnog saveza (FPF). "Suočit ćemo se s velikom reprezentacijom koja o nama misli isto", dodao je.

Nacionalni stadion u Lisabonu, poznat i kao sportski kompleks Jamor, prima oko 37.500 gledatelja. Portugal je posljednji put igrao na njemu prije deset godina kada je ugostio Grčku u remiju 0-0.

"Uvijek nam je bila željda se vratimo na taj stadion jer on ima simbolično značenje za našu reprezentaciju", rekao je Fernando Gomes, predsjednik FPF-a. "Povratak na Jamor treba biti velik pa smo zato zahvalni reprezentaciji Hrvatske što je prihvatila naš poziv", dodao je.

Na tom stadionu otvorenom 1946. godine Portugal je dosad odigrao 50 utakmica, a pobijedio u njih 21.

Linker
22. travanj 2024 23:18