PAUL ELLIS Afp
EUROCAST #12

Video: ‘Pogriješili smo gurajući pod tepih neke probleme, a Hrvatsku je pokopala Liga nacija...‘

Samo pobjeda donosi 1/8 finala, a uoči utakmice odluke porazgovarali smo s bivšim Vatrenim
Piše: SNObjavljeno: 22. lipanj 2021. 09:36

Pet puta su Vatreni igrali protiv današnjeg protivnika, imaju tri remija i dva poraza, a gol-razlika je 2:5. Danas samo pobjeda igra hrvatskoj reprezentaciji za prolazak u osminu finala pa se svi nadamo da je došlo vrijeme da se prekine ovaj negativni trend u susretima protiv Škotske.

Izbornik Zlatko Dalić je i po treći put promijenio udarnu postavu svojih nogometaša. Za ovu utakmicu je najavljen povratak Brune Petkovića u sam vrh hrvatskog napada, a svoje mjesto od prve minute trebali bi dobiti i Nikola Vlašić i Luka Ivanušec. Njih trojica bi, uz Ivana Perišića, trebali pokrenuti hrvatski napad koji je u prve dvije utakmice izgledao dosta sterilno.

Je li Dalić odabrao najbolju postavu za ovu utakmicu? To je glavno pitanje dana o kojem smo raspravljali i u novom izdanju Eurocasta, našeg specijalnog podcasta posvećenog Europskom prvenstvu u nogometu.

Današnji gost je bio je Nikola Jurčević, nogometni trener koji je dio svoje karijere proveo u stožeru Vatrenih.


Što očekujete od večerašnje utakmice?

"Očekujem ono što očekuje cijela Hrvatska. Bolju Hrvatsku nego u prethodne dvije utakmice. Sreća je što smo ostali u igri. Usporedimo li kvalitete, mislim da imamo veliku šansu, ali samo ako budemo puno bolji nego dosad", započeo je nogometni trener Nikola Jurčević.

"Slažem se, ali mislim da neće biti dovoljno ni puno bolje. Odnos prema igri se mora potpuno promijeniti", nadovezao se glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

Kada bi igrači trebali saznati prvih 11?

"U većini slučajeva već dan prije znaš sastav pa se to stavlja na trening - žuti protiv plavih. Ponekad se iz nekog razloga to zamaskira. Ako nije dan prije, tijekom dana, poslije ručka, se već malo individualno razgovara s igračima. I onda se radi sastanak kada se već sve zna, ali se daju momčadski zadaci. Nema tu pravila, netko može dva sata prije utakmice držati tenziju, ali to nije uobičajeno, pogotovo u reprezentaciji", smatra Jurčević.

Pašalić u prvih 11?

"On je igrač kojem je daleko najveća kvaliteta ulazak iz drugog plana i realizacija. On nikad u reprezentaciji nije imao status standardnog igrača. Ivanušec bi, barem se tako priča, trebao igrati, znači dvojba je Pašalić ili Vlašić. A možda neće igrati niti jedan", komentirao je Šola.

Kakav bi vi sastav složili?

"Po meni je Hrvatska posložena u dvije varijante. 4-1-4-1, to je varijanta kada igramo sa sva ti po imenima i reputaciji najbolja vezna igrača. Naravno, tu ostaje problem ulaska u šesnaesterac, ali to se da riješiti. Druga varijanta je 4-2-3-1. Isto tako u nekom razgovoru, Kovačić - Modrić - Brozović, zna se da je Modrić neprikosnoven, ali se Kovačiću i Brozoviću daje do znanja da postoje utakmice u kojima se traži drugo taktičko rješenje u kojem jedan od njih otpada", mišljenje je Jurčevića.

'Pokopala nas je Liga nacija'

"Nama je situacija takva da nam treba neki dobar period igre, dobar početak, da dobijemo neku sigurnost i samopouzdanje. Djelomično smo to vidjeli protiv Češke. Bilo je naznaka da bi mogli biti bolji. Postoji taj potencijal i inat u igračima. Ali ono u čemu smo svi skupa možda pogriješili je to da smo gurali pod tepih mnoge probleme. Kada bi zagrebali svakog igrača pojedinačno, vidjeli bi da na 5-6 pozicija imamo igrače s nekim problemima. Npr. ulazak nakon povrede, dugo neigranje, nedostatak kontinuiteta,... Mi smo bili drugi na svijetu jer smo bili fenomenalni, ali mi u stvarnosti, kada bi se gledala neka nogometna kvaliteta, nismo bili drugi na svijetu. Mi smo napravili rezultat da smo bili drugi, napravili smo jedno veliko iznenađenje, ali realno bilo je 7-8 ekipa koje su bolje od nas. U međuvremenu se dogodilo to da je letvica visoko dignuta, drugi smo na svijetu... Nas je pokopala i samopouzdanje nam je ubila Liga nacija. Tu nismo mogli izbjeći ove velike ekipe...", zaključio je Jurčević.


image
Postava Hrvatske za Škotsku
SN

image
Vjerojatna postava Škotske za okršaj s Hrvatskom
SN

Linker
14. rujan 2024 02:15