PAUL ELLIS Afp
SVE ISTO KAO PRIJE 23 GODINE

‘Hrvatska ne igra dobro, djeluje potrošeno, a neke od njihovih zvijezda kao da nisu zainteresirane...‘

Stewart Weir, dopisnik talkSporta, piše za Sportske novosti uoči utakmice odluke u Glasgowu
Piše: Stewart WeirObjavljeno: 22. lipanj 2021. 20:34

Poraz u prvoj utakmici, iza kojeg je uslijedio remi. Pa ipak, sve se može okrenuti u posljednjem dvoboju kvalifikacijske skupine, u kojoj bi pobjeda mogla po prvi put odvesti Škotsku u nokaut-fazu velikog natjecanja. Sve što trebamo je pobjeda protiv, ovaj, Maroka... Sve od ruke Ha, mislili ste da ću reći Hrvatska!

I bili biste u pravu da govorim o Euru 2020. Ali, istina je da je Škotska već jednom gledala ovaj film, na SP u Francuskoj 1998. A ishod? Bili smo na prvom sljedećem letu kući. I dok se Škotska priprema za sveili-ništa utakmicu protiv Hrvatske, nemoguće je ne primijetiti sličnosti sa situacijom koja nas je zadesila prije 23 godine.

Onda smo olako shvatili tu sjevernoafričku naciju, kao reprezentacija smo bili toliko samouvjereni da nam ništa više ne stoji na putu. Jer, to je bio samo Maroko. To što su trojica njihovih igrača plaću dobivala igrajući za najjače portugalske klubove, a druga trojica su igrala u Deportivu La Coruna, koji je u La Ligi bio treći godinu ranije, nije nam značilo gotovo ništa. Zamijenite riječ Maroko riječju Hrvatska, prenesite ondašnji stav Škota i pristup utakmici koja nas čeka u utorak, dobit ćete gotovo identičnu priču.

image
Privatna arhiva

Hrvatska je možda bila u finalu SP prije tri godine, ali trenutačno ne igra dobro, djeluje staro i potrošeno, a neke od njihovih super-zvijezda izgledaju kao da nisu zainteresirane. Stvarno? A Škotskoj sve ide od ruke - rezultat 0:0 protiv Engleske na Wembleyju lansirao je samopouzdanje Škota u novu orbitu planeta zvanog “Nogomet”! To da su Englezi igrali loše, kao i da je remi odgovarao Southgateovim ljudima, čini se, prigodno smo odlučili previdjeti.

Škotsku je poraz od Češke naučio dozi poštovanja i poniznosti, a Hrvatska je s Česima odigrala neodlučeno. U skladu s tim, mnogi članovi Tartan Armyja, škotskih putujućih navijača, ignoriraju ili su, pak, blaženo nesvjesni da bi družina Stevea Clarkea, u slučaju da želi pobijediti Hrvatsku, morala učiniti nešto što joj na ovom natjecanju još nije uspjelo. Postići pogodak... Škotska nema prirodnog golgetera u svojoj momčadi, a nije ga imala već dugi niz godina. To je nedostatak koji je Škote tijekom godina puno koštao (jedan od razloga zašto se toliko dugo nisu uspjeli plasirati na velika natjecanja), no, zanimljivo, kao da vjeruju da će se ta sitnica nekako preokrenuti čim počne utakmica protiv Hrvatske. Živim u nadi, ali još ne vjerujem u to.

Izbornik Clarke spremno je primao pohvale i priznanja nakon utakmice na Wembleyju, gdje su organizacija igre i taktika Škotske bile i više nego dovoljne za sve prijetnje Engleske. Pa ipak, ta igra jedva da je pokrpala neke veće rupe i mane Škotske, a oslikala je i Clarkeova razmišljanja. Usput, naš je izbornik bio pomoćnik Josea Mourinha u Chelseaju, a sličnu je ulogu imao i kod Ruuda Gullita u Newcastleu. Momčad koju je Clarke složio za utakmicu s Engleskom trebala je zapravo igrati i protiv Češke. Ali, umjesto da stavi igrača utakmice s Wembleyja, malešnog veznjaka Billyja Gilmoura iz Chelseaja, igrao je, kao, na sigurno. I to je Škotsku koštalo utakmice, u kojoj su trebali pobijediti na svom terenu.

Naravno, nije Clarke odgovoran za Marshallovo užasno čuvanje vrata, kojem je Schick s 50 m uspio ubaciti loptu u mrežu. Ali, Česi su lako pobijedili...

Ostali bez junaka Momčad koju smo gledali u petak u sjevernom Londonu bila je bolja u posjedu lopte, bolje organizirana i svakako više koncentrirana na igru od onoga što se očekivalo. Pa ipak, nije uspjela zabiti gol. Međutim, sve što sad trebamo je pobjeda protiv Hrvatske i bit ćemo u sljedećoj fazi velikog natjecanja. Po prvi put ikad! Ništa lakše? Samopouzdanje je na visokoj razini i nitko i ništa nam ne stoji na putu. Pa s druge su strane samo finalisti Svjetskog prvenstva, s igračima u Bundesligi, Real Madridu, Atletico Madridu, u Serie A, europski klupski prvaci iz Chelseaja, pa čak i škotski s Rangersima. A ostali smo i bez novog junaka Gilmoura, koji je pozitivan na COVID. I što bi onda moglo poći po zlu...

Linker
29. rujan 2024 07:29