DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix
ODGOJIO GENERACIJE

Odlazak jednog od glavnih tvoraca Vatrenih! Ćiro: ‘Kao ‘naš čovjek‘ u Beogradu bio je od velike koristi‘

‘U zadnjoj fazi podsjećao je na sve bitne datume hrvatskog nogometa, djelovao u smislu zajedništva‘
Piše: Nikola Lipovac/JLObjavljeno: 02. siječanj 2022. 14:51

Bio je naš nogometni učitelj, svih nas koji radimo u hrvatskom nogometu. Dao je mnoge poticaje, osobito za razvoj mladeži, brinuo se za izobrazbu kadrova, sudjelovao u svim aspektima nogometa, amaterskog i profesionalnog – kazao je o Anti Pavloviću njegov dugogodišnji suradnik, u klupskim ili saveznim strukturama, Zorislav Srebrić, najpoznatiji kao "GT", glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza.

- Odgojio je i generacije trenera, bio je direktor kluba kad je Dinamo postao prvak Jugoslavije nakon 24 godine, a kasnije je utjecao na mnoge tokove u institucijama bivše države i HNS-a.

Pavlović je, veli Srebrić, skovao termin "tiha diplomacija", koji je poslije preuzeo baš "Zorko".

- Borio se za nogometni progres, bio vrlo aktivan i napon povratka iz Beograda. Trebalo je izdržati te velike promjene u doba transformacija u nogometnom savezu Jugoslavije, gdje je bio po nalogu našeg tada još republičkog saveza.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Postavio Jozića

Dok mu je zdravlje dozvoljavalo, najmanje je dvaput tjedno dolazio u Savez u Vukovarskoj.

- U zadnjoj fazi podsjećao je na sve bitne datume hrvatskog nogometa, od 1880. godine nadalje. Djelovao je u smislu zajedništva, bez obzira tko je kojem klubu pripadao, pazio na detalje.

Prisjetio se Srebrić i da je pod Antom Pavlovićem kao "generalnim sekretarom FSJ" hrvatski kadar Mirko Jozić postao izbornik tadašnje U18 (danas je to selekcija U19) reprezentacije Jugoslavije, koja se 1987. u Čileu okitila naslovom svjetskog prvaka, s Bobanom, Šukerom, Prosinečkim, Jarnijem, Pavličićem, Štimcem, Piplicom...

Deset godina kasnije s većinom je tih igrača mladu državu na europskoj i svjetskoj razini promovirao "trener svih trenera" Miroslav Blažević. Prvi smo mu javili tužnu vijest...

image
DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix

- Umiremo svi polako... Žao mi je jako Ante. Puno smo surađivali, budući da je meni administracija bila slaba strana. Bio je pravi nogometni radnik. Vrlo sposoban, s dubokim relacijama u Beogradu bio nam je od velike koristi. Vrlo je zaslužan što smo formirali hrvatsku nogometnu reprezentaciju i ostaje mi vrlo lijepa uspomena na njega – kazao je Ćiro, dodavši da mu oprašta "slučaj Prosinečki", o kojem je pričao na nedavnoj promociji filma.

Otvorio put Breznom

Pavlovićevim odlaskom u Beograd 1988. mjesto "tajnika stručnog štaba" otvorilo se Josipu Breznom, dugogodišnjem povjereniku natjecanja HNL-a. Brezni naglašava kako je utakmica Hrvatska - SAD ujesen 1990. praktički Pavlovićevo djelo, jer ishodovao je sve dozvole da Amerikanci pristanu doći u Zagreb.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Njegovim povratkom u HNS i ja sam iz Dinama došao u tadašnje Udruženje prvoligaša, koje još nije bilo pravna osoba. Iz Dinamove perspektive, u Beogradu nam je on bio veza kad je nešto trebalo oko natjecanja, neka žalba, promjena termina utakmice. Kasnije je s njim uvijek bilo zanimljivo komunicirati, imao je širinu, ogromno iskustvo. Donosio nam je i pokazivao svoju novinsku arhivu. Bio je poznat po tome da je kao organizator važnih utakmica uvijek u torbi imao neiskorištene VIP ulaznice, za slučaj da na poluvremenu želi doći neki bitni političar ili menadžer. Tu je naviku od njega preuzeo Srebrić – poručio je Brezni.

Linker
16. lipanj 2024 23:06