GORAN MEHKEK Cropix
"DOĐITE VIDJETI MODRIĆA"

Sve je spremno u njemačkom kampu hrvatske reprezentacije: ‘Prvi trening gledat će više od četiri tisuće ljudi‘

Luksuzni resort ima respektabilni fitness-centar, te bogate sadržaje za rekuperaciju nogometaša
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. svibanj 2024. 23:03

Početkom prosinca 2023., Hrvatski nogometni savez, za bazni kamp nacionalne momčadi tijekom Europskog prvenstva u Njemačkoj, odabrao je gradić Neuruppin (s 30-ak tisuća stanovnika), 60 kilometara sjeverozapadno od Berlina. Upravo na Olimpijskom stadionu u Berlinu, hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će prvu utakmicu Eura, protiv Španjolske, 15. lipnja (u 18 sati).

Kamp u Neuruppinu bila je jedna od najtraženijih destinacija u Uefinom katalogu. Luksuzni resort Mark Brandenburg ima respektabilni fitness-centar, te bogate sadržaje za rekuperaciju nogometaša. Hrvatski reprezentativci imat će na dispoziciji i trening-centar s vrhunskim travnjakom, udaljen svega sedam minuta vožnje od hotela.

Neuruppin nije odveć daleko niti od Hamburga (225 kilometara), odnosno Leipziga (227 km), gdje će hrvatska momčad igrati protiv Albanije (19. lipnja, 15 sati), odnosno Italije (24. lipnja, 21 sat). Na sve utakmice hrvatski će nogometaši putovati autobusom.

- Sve je spremno za veliku zabavu dobrodošlice hrvatskim nogometašima, na Schulplatzu, 9. lipnja. Imamo dovoljno prostora za sve nogometne zaljubljenike iz Neuruppina, ali i sve naše goste. Organizirali smo i scenski program, koji će potrajati od 14 sati, kada očekujemo dolazak hrvatske reprezentacije, pa do 20 sati. Schulplatz je povijesna jezgra grada sa starom gimnazijom. Na Školskom trgu tijekom Eura bit će organizirano i gledanje svih utakmica, počevši od otvaranja, 14. lipnja, kada igraju Njemačka i Škotska - najavljuje 43-godišnji gradonačelnik Nico Ruhle.

Ljetna bajka

On obnaša dužnost gradonačelnika od 2020., a čelnik je lokalnog SPD-a (Socijaldemokratske partije Njemačke).

- Cilj nam je da sva događanja tijekom Europskog nogometnog prvenstva u našem gradu prođu mirno. Dakako da očekujemo da će povremeno razina buke prelaziti uobičajenu razinu, pa se stoga unaprijed zahvaljujem svojim sugrađanima na razumijevanju i srdačno ih pozivam da se pridruže slavlju. Želim da svi zajedno doživimo našu ljetnu bajku u Neuruppinu.

Ruhle također poziva goste u "najpruskiji od svih pruskih gradova". Ondje je izvjesno vrijeme živio i Fridrik Veliki, u vrijeme kad je još bio prijestolonasljednik. Također i znameniti pruski general Carl Phillip Gottlieb von Clausewitz.

Naime, Neuruppin još od 17. stoljeća slovi kao - vojni grad, u kojemu je bio smješten brandenburški garnizon, a tijekom Prvog svjetskog rata i zrakoplovna eskadrila. Iako je Berlinski zid srušen 1989., Neuruppin je (kao grad nekadašnjeg DDR-a), sve do 1991. bio sjedištem 12. sovjetske oklopne divizije.

"Dođite vidjeti Modrića"

No, zanimljiva je i recentna povijest Neuruppina. Godine 2004., zbog korupcije i nepotizma grad je u medijima tituliran kao "Klein Palermo", odnosno "Korruppin". U političkom smislu, Neuruppin je "šareni grad". Radikalne desničarske skupine ondje svakih nekoliko godina organiziraju demonstracije, a onda građanske akcije uzvraćaju - protuprosvjedima.

Izvjesno je da tijekom boravka hrvatske reprezentacije u Neuruppinu, političkih okupljanja neće biti. Samo nogometnih...

- Posebno se veselimo prvom treningu hrvatske reprezentacije, 10. lipnja (18 sati) na Märkischer Stadion Sportverein, koji zaprima četiri tisuće ljudi. Predviđeno je da prvi trening hrvatskih nogometaša bude otvoren za javnost. Ulaz na stadion bit će besplatan, ali svaki gledatelj morat će imati ulaznicu. Tako će i građani Neuruppina imati jedinstvenu priliku vidjeti uživo hrvatske nogometne zvijezde, na čelu s Lukom Modrićem - zaključio je gradonačelnik Nico Ruhle.

- Obnovili smo nekoliko stvari i uglancali naš stadion - rekao je predsjednik MSV-a Thomas Huch Märkische Allgemeine Zeitungu prije nekog vremena, a spomenuto se "glancanje" odnosi na gradnju novog ureda koji će služiti kao kontrolni centar, obnovu travnjaka i reflektora, te postavljanje novinarskog šatora iz kojeg će 70 akreditiranih predstavnika medija moći izvještavati o dnevnim aktivnostima hrvatske reprezentacije.

Što se tiče resorta u kojem je reprezentacija smještena, on raspolaže sa 130 soba, a HNS je iznajmio više od polovice raspoloživih kapaciteta, što znači da će naši nogometaši tijekom tamošnjeg boravka imati ekskluzivan prostor koji bi im trebao jamčiti diskreciju i privatnost, no preostali dio hotela će i dalje uobičajeno raditi.

Linker
30. svibanj 2024 23:03