DAMIR SENCAR Afp
RASPODJELA PREMIJA

Nikad veće nagrade! Evo koliko će Modrić i društvo zaraditi na EURU, svaka pobjeda donosi novo bogatstvo

Pobjeda u skupini donosi 1,5 milijuna, remi 750 tisuća, A plasman u drugi krug - dva milijuna eura!
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. lipanj 2021. 10:52

Prije svakog velikog natjecanja, tako je to obično, razgovara se o premijama koje će za nastup dobiti naši reprezentativci, a naravno i o tome u kojem omjeru će se dijeliti, koliko će pripasti igračima, a koliko Hrvatskom nogometnom savezu. Pa, kako sad stoji situacija, kakav je dogovor? Krenimo od početka...

Prije utakmice s Azerbajdžanom, kojom je Hrvatska ostvarila europske kvalifikacije, kapetan Luka Modrić i dokapetan Ivan Rakitić su u ime reprezentativaca postigli dogovor s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom oko podjele UEFA-ine nagrade namijenjene reprezentacijama koje se plasiraju na Europsko prvenstvo.

Po tom dogovoru, igračima će pripasti 45 posto nagrade za plasman, a Savezu 55 posto. Plasmanom na Euro Hrvatska je zaradila 9,25 milijuna eura, pa je dakle lako izračunati koliko će po dogovoru zaraditi igrači, a koliko Savez. Igračima ide 4.162.500 eura.

Idemo dalje... Kuća europskog nogometa je za Euro spremila nagradni fond od 371 milijun eura, što je povećanje od čak 23 posto u odnosu na turnir u Francuskoj 2016., na kojem je Portugal kao prvak uzeo 27 milijuna eura. Ovog ljeta prvak Europe može u džep spremiti 34 milijuna.

Pobjeda u skupini donosi 1,5 milijuna, remi 750 tisuća eura, dok se plasman u drugi krug nagrađuje s dva milijuna eura.
Velike nagrade kreću u nokaut fazi. Ulazak u četvrtfinale nosi 3,25 milijuna eura, polufinalisti će dobiti pet milijuna. Finalist koji izgubi posljednju utakmicu turnira dobit će sedam milijuna eura, a europski prvak deset milijuna.

Igrači bolje prošli

Dakle, za sada je samo dogovoreno da će se dijeliti tih 9,25 milijuna eura za plasman na Euro, ali još nije dogovoreno kako će se novac dijeliti dalje, ako Hrvati budu marširali na Euru kao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Međutim, neke informacije govore da će i dalje ostati u istom omjeru, dakle 55 posto Savezu, a 45 posto igračima. Zaradu sa SP-a u Rusiji dijelili su omjeru 60:40 u korist HNS-a.

Podsjetimo, HNS je u Rusiji na račun drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu zaradio 28 milijuna dolara. Francuska je kao prvak uzela 10 milijuna dolara više. Reprezentacija koja dobije sve tri utakmice u skupini, a potom i sljedeće četiri u nokaut fazi zaradit će maksimalnu nagradu u visini od uistinu krasnih 34 milijuna eura.

Vodstvo HNS-a i igrači dogovorili su se prije tri godine na SP-u da 60 posto nagrade FIFA-e ide Savezu, a 40 posto igračima i stožeru, a taj iznos dijelio se između igrača i stožera u omjeru 80:20. Dakle, za ovaj Euro igrači su prošli bolje nego za Rusiju, izborili su se za veći postotak. Sad samo ostaje da probaju ponoviti rezultat iz 2018. godine i imat će love do krova. Kao uostalom i Hrvatski nogometni savez.

Linker
04. svibanj 2024 11:26