ANTE CIZMIC Cropix
(NE)REALNA PROCJENA

Modriću i drugom junaku Reala brutalno srušena cijena: Mateo Kovačić vrijedi više od obojice!

Prema procjeni stručnog portala aktualna Francuska vrijedi 2,7 puta više od Hrvatske
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. lipanj 2022. 20:04

Luka Modrić je s 10 milijuna eura tek 14. najvrjedniji hrvatski nogometaš, Karim Benzema s 30 milijuna na 24. mjestu u Francuskoj. Procjena je to tržišnog stanja Transfermarkta, koji je samo zbog godina koje nose na leđima srušio cijenu dvojici majstora madridskog Reala, čije su rekordne vrijednosti u karijeri bile 60 (Benzema), odnosno 55 (Modrić) milijuna eura. Ne znači to da je Modrić 14. najbolji igrač Hrvatske, a Benzema 24. po kvaliteti u Francuskoj što neki uporno miješaju, već samo pogled TM-a na situaciju na tržnicu nogu. Na njoj Francuzi, jasno je, kotiraju puno bolje nego Hrvati...

image

Karim Benzema

FRANCK FIFE Afp

Otkazi u lipnju spustili su vrijednost kadra igrača koje je izabrao Didier Deschamps ispod milijarde eura. Nakon što su otpali Raphael Varane (60 mil. eura), N'Golo Kante i Lucas Hernandez (po 50), vrijednost igrača koji su konkurirali za nastup protiv Hrvatske u St. Denisu u ponedjeljak pao je na 918 milijuna eura. S tim je iznosom Francuska na trećem mjestu na svijetu, ispred su samo Engleska (1,32 milijarde eura) i Brazil (1,01 milijarda eura). No vidjet ćemo kako će to izgledati pri objavi završnih sastava za Svjetsko prvenstvo u Kataru, nije nemoguće da upravo Francuska bude najskuplja reprezentacija svijeta prema TM-u. Da je sada kompletna, skuplja bi bila samo Engleska. Hrvatska je sa svojih 340,9 milijuna eura vrijednim igračima iz kadra za Stade de France, što je 2,7 puta manje od vrijednosti Francuza, na 12. mjestu na svijetu. Nije to malo, vrijednost kadra Belgije za posljednju lipanjsku utakmicu s Poljskom pao je na 338 milijuna eura.

Francuska u svojim redovima ima najskupljeg igrača svijeta Kyliana Mbappea, 23-godišnjeg napadača Paris SG-a kojeg TM procjenjuje na 160 milijuna eura. Drugi je Erling Haaland sa 150, treće mjesto dijele Vinicius Junior, Mohamed Salah i Harry Kane s okruglih 100 milijuna eura. Usporedbe radi, udarna postave Hrvatske koju je Zlatko Dalić izveo u petak na Parkenu protiv Danske prema TM-u je vrijedna 142,5 milijuna eura. Protiv Austrije u Osijeku ta je vrijednost bila 217,5 milijuna eura, protiv Francuske u Splitu 160,4 milijuna eura.

Najskuplji igrač Hrvatske prema TM-u je Mateo Kovačić s 45 milijuna eura, a za vratom mu puše Marcelo Brozović s 40. Iz aktualnog Dalićevog kadra još samo petorica igrača imaju procijenjenu vrijednost od 20 ili više milijuna eura, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Borna Sosa, Lovro Majer i Luka Sučić. Dakle, ukupno su osmorica u skupini 20+, dok je u francuskom kadru koji je kandidirao za "uzvratnu" utakmicu s Hrvatskom bilo čak 18 takvih igrača. Najskuplji Hrvat Kovačić drži tek osmu poziciju na zajedničkoj ljestvici najvrjednijih igrača iz kadra za utakmicu 4. kola Lige nacija zakazanu za ponedjeljak, 13. lipnja na sjeveru Pariza.

U Top 10 najvrjednijih udarnih postava suparnika kojima se Hrvatska sučelila u Dalićevoj eri, samo su četiri različite reprezentacije - Francuska, Španjolska, Engleska i Brazil. Les Bleus su i ovdje iznad svih. Momčad koju nerado pamtimo u sastavu Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernandez - Pogba, Kante - Mbappe, Griezmann, Matuidi - Giroud, koja je istrčala u finalu Svjetskog prvenstva u Moskvi 15. srpnja 2018. godine, najskuplja je udarna postava s kojom je Hrvatska igrala. Čak ni ova današnja, također moćna francuska družina, ne može se nositi s onom otprije četiri godine. Što uostalom pokazuju i rezultati...

Linker
26. travanj 2024 23:05