ANDY BUCHANAN Afp
TKO JE BLIŽI ČETVRTFINALU?

Hrvatska može rasplakati Španjolsku iz najmanje tri jaka razloga! Jedan je na prvi pogled - čudan...

Usporedba linija sutrašnjih suparnika u osmini finala Europskog prvenstva...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. lipanj 2021. 21:00

Kopenhagen je u subotu “gorio”, njihovi Vikinzi igrali su u Amsterdamu s Walesom, bubnjalo se i trubilo gradom od ranih poslijepodnevnih sati u iščekivanju televizijskog prijenosa. Kad osjeti takvu atmosferu, svaka reprezentacija ponudi najbolje od sebe. Hrvatska će je imati u ponedjeljak na Parkenu i zato joj dodatno rastu šanse da odigra vrlo kvalitetnu utakmicu, a i po igračkom kadru Španjolska je tek blagi favorit. Omjer snaga je u sferi objektivne rezultatske neizvjesnosti te procjene pojedinih stručnjaka kako će ekipa Luisa Enriquea dominirati mogu biti temeljene samo na uvjerenju da će La Roja ponuditi kolektivno moćniju izvedbu, ne i na usporedbi vrijednosti četiri igračke linije i klupe.

Kad igraš sa Španjolskom, nitko ti neće zamjeriti poraz ako si ponudio maksimum, kao što u Gdanjsku 2012. godine nismo pisali kritike za momčad Slavena Bilića, niti njegov izbornički rad jer Hrvatska se borila, pružila otpor i bila nadomak uspjeha protiv tadašnjih svjetskih i europskih prvaka. Međutim, Vatreni se ovaj put nemaju što bojati La Roje. Odigraju li pravu utakmicu, imat će priliku za pobjedu. Koliko god bookmakeri ne vjeruju u to…

Barem tri su evidentna razloga zašto bi Dalićeva ekipa mogla “rasplakati” Španjolce. Prvi je što Hrvatska živi trendovski, ili je pozitivan ili negativan, a nakon što je matirala Škotsku naša je reprezentacija u naletu. I Španjolci su svladali Slovake, no Hrvati izražajnije funkcioniraju na “paljenje“ i podložniji su utjecaju atmosfere oko njih. Svaki koji izađe na teren imat će debelih razloga biti “tigar“ i zbog reprezentacije, ali i sebe jer mnogi će poslijepodne u Kopenhagenu doživjeti kao zlatnu šansu za transfer ili novi ugovor. Ozračje nije napeto, pobjeda se ne tretira “pod mus“, no motiv je takav da nikome ne treba govoriti što mu je raditi…

Drugi je što Luis Enrique igra lako čitljiv nogomet, a nema nijednu svjetsku zvijezdu najvišeg ranga. Kako bi to iskoristila, Hrvatska se mora postaviti hrabro. Luka Modrić je “tata-mata“ za sve te Španjolce i oni to dobro znaju. Brozović, Modrić i Kovačić bolji su vezni red od njihovoga, ali to će u punini doći do izražaja ako im Vatreni ne dopuste da igraju blizu hrvatskog kaznenog prostora jer kad su tamo onda su opasni, imaju prepoznatljivi sitni vez u kojem sudjeluju svi. Obranu, naime, stave pod pritisak, pa lakše griješi. Dinamo je protiv Villarreala igrao bojažljivo i ne želimo da to Hrvatska ponovi. Osim veznog reda, Dalić će na terenu imati trojicu napadača koji vole i znaju igrati, dovoljno potkovanih da u odnosu na ranije susrete kontrola zbivanja ovaj put nešto više bude u našim rukama. Ne treba zazirati od napadačkog nastupa jer nemaju izrazite brzance, najopasniji u kontri je Jordi Alba kad se ubaci s lijeve strane. Uz to, Hrvatska možda nije iskusnija, ali svakako nije niti neiskusnija.

Treći su, možda naoko čudno - napadači! Perišić igra u velikoj formi, puca od snage i iskustva, a njegova klasa nije sporna. Kadar je napraviti nered u obrani La Roje, a ne samo on. Bruno Petković je kao rođen za takve utakmice kad inspiracija para nebo, a nogometno majstorstvo čini razliku. Petković je čovjek trenutka, nije puno igrao i nije se previše potrošio, nema bolje pozornice da pokaže je li taj ili nije. Opcija je i Andrej Kramarić, čijem stilu Španjolci leže, a puno očekujemo ponovno od Nikole Vlašića

No, Dalićeva strategija mora biti vrlo pažljiva, Španjolska je lukava i spremna čekati pad koncentracije suparnika i do 120. minute, a najveća će opasnost vrebati ako im dopuste da prebace igru na bok. Brzim razigravanjem i promjenom pozicija znaju napraviti višak, morat će se jako pomagati bekovima. Krenu li Vatreni katkad u presing, to može biti odlično i škakljivo. Vratar Unai Simon nije rođeni španer, nego priučeni igrač nogom, kojem često vraćaju loptu i tako započinju napade. Pritisak može uroditi kojim otetim posjedom, možda i velikom šansom, ali i ispadanjem i “spuštanjem garda“, što La Roja vješto koristi za ekspresni udar.

Usporedimo li igrački kadar po linijama, Luis Enrique prednost dobiva na konto bolje obrane, a Hrvatska u veznom redu. Vratari i napadači su al pari. Čak i kad dodamo peti element - širinu klupe - nema razlike. Iako je španjolski izbornik mijenjao zadnji red, njegovi igrači na tim pozicijama imaju i rejting i formu kojom se izdižu iznad hrvatskih, pogotovo kad su lišeni Dejana Lovrena. Na obje strane vratari unose sigurnost, no za dobiti derbije ponekad su nužne i specijalne obrane. One koje ne idu u “rok službe“.

Španjolska je ofenzivno jaka zato što cijela momčad u tome sudjeluje, jednak odgovor treba Hrvatskoj. Po imenima klubova u kojim igraju glavne vedete Španjolci su u prednosti, no malo je tko od njih nositelj igre. Zaključak je jasan: odigra li Hrvatska najbolje što sada može, odlučivat će detalji, inspiracija ili pogreške pojedinaca!

Usporedba po linijama

VRATARI 7,0 - 7,0 Dominik Livaković i Unai Simon su pouzdani i vrlo kvalitetni golmani. Zlatko Dalić već neko vrijeme oslanja se na Dinamova vratara, a Luis Enrique je odabrao Unaija Simona iz Athletica ispred De Gee. I Livaković i Simon još imaju prostora za napredak da bi postali sam svjetski vrh. Premda ni ovako nisu daleko. Jaki su na crti te jedan na jedan, ne toliko u igri s loptom iako je Simon na tome puno radio budući da izbornik inzistira da sudjeluje u brojnim akcijama. Livaković bi mogao biti sigurniji kod izlazaka na centaršuteve.

BRANIČI 6,5 - 7,5 Iako je španjolski izbornik mijenjao igrače u obrani, radi se o vrlo kvalitetnim rješenjima i tu je po rejtingu i formi Španjolska u prednosti. Neovisno kako zadnji red bude sastavljen. Obje momčadi obranu igraju s četvoricom, pritom je Luis Enrique u zadnjem susretu imao Azpilicuetu iz Chelseaja, Laportea i Garciju iz Manchester Cityja, s time što će potonji nastaviti u Barci, te Jordija Albu iz Blaugrane. Hrvatska u tom dijelu ima problema s formom starijih igrača, a neki su dečki ipak neiskusni u takvim susretima.

VEZNI 8,0 - 7,5 Ako uzmemo da će hrvatski vezni red činiti Modrić, Brozović i Kovačić, a španjolski Koke, Busquets i Pedri, jasno je da se radi o dvije vrlo dobre formacije i da Hrvatima neće biti lako pokazati da su bolji, no po kreaciji, po iskustvu, po motoričnosti, trojac Zlatka Dalića ima blagu prednost. Kako bi dali najbolje od sebe, morat će im pomoći kompletna ekipa jer posjed i kontrolu nisu u stanju uspostaviti tri igrača sami. Oni trebaju biti predvodnici. Naši su izgubili sredinu terena od Engleza, to je potvrda da mora funkcionirati cijeli sastav.

NAPADAČI 7,0 - 7,0 Na realnoj vagi vrijednosti ni mi niti Španjolci nemamo u postavi najbolje svjetske napadače u najboljoj formi, koliko je god jasno da su Morata, Moreno i Sarabija, dakako i Olmo, dobije li priliku, vrsni nogometaši i opasni strijelci. No, hrvatski trojac činit će igrači inspiracije kojima španjolski nogomet odgovara i zato od njih očekujemo i više nego što pokazuje tržišna vrijednost. Kad bismo radili procjene po Transfermarktu Španjolci bi kotirali osjetno bolje. Teren zna ponuditi drugačije priče, a upravo je ovaj susret prilika da se to dogodi.

PRIČUVE 7,5 - 7,5 Zbog velikog broja igrača koji mogu ući s klupe i promijeniti fizionomiju igre, ali i tijek utakmice, klupe dobivaju visoke ocjene. I Zlatko Dalić i Luis Enrique puno su mijenjali tijekom Lige nacija prijateljskih susreta, nastavili su tako i na Euru. To govori da nisu bili zadovoljni viđenim, ali i da imaju za kime posegnuti kad žele nešto drugačije. Igrači s klupe u ovakvim susretima znaju biti posebno bitni te činiti prevagu za pobjedu. Dosad nitko s klupe za nas nije dao gol, no i to se može vrlo lako promijeniti već u ovom dvoboju.

Linker
06. listopad 2024 22:31