Jure Mišković / CROPIX
PRVA HNL

Remi Dragovoljca i Splita

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 24. studeni 2013. 20:00

Bila je to utakmica koja je prekidala nizove; Hrvatski dragovoljac osvojio je prvi bod nakon 28. rujna i domaćeg remija sa Slaven Belupom (0:0), a Split je pak izvadio loptu iz mreže prvi put nakon 641 minute. Mršićev se katanac ipak razbio, i to čak dva puta, što je dakle na kraju bilo dovoljno za remi Crnih i Crvenih. U Sigetu je naime zasluženo završilo sa 2:2...

U prvih 20 minuta Crni su diktirali tempo, no ponovno se na djelu iskazivala kronična nemoć u posljednjoj trećini terena, gdje Mladinini ljudi previše kompliciraju i oklijevaju, sasvim dovoljno da čvrsta i iskusna momčad poput Splita lako riješi bilo kakve naznake problema. No to kao je da bio dio plana gostiju, koji su tada dvjema opasnim prilikama (Vojnović izdaleka malo pored gola, Belle iz blizine, Čović brani) naznačili svoje vodstvo. Međutim Crni su za razliku od nekih ranijih izdanja krenuli stiskati, nisu pali i položili oružje, već su kretali nasrtati...

- Pitao sam ih na poluvremenu mogu li nastaviti igrati ovako, jer izjednačenje mora stići. Složno su odgovorili da mogu... - otkrit će nakon dvoboja trener Mladina.

No izuzev stanja duha, Mladina je Jajčinoviću i Zlataru promijenio strane, što ih je činilo opasnijima i konkretnijima, a dodatna injekcija agresivnosti donijela je zasluženo izjednačenje čovjeka koji je personificirao ovaj susret. Branič domaćih Davor Špehar prvo je postigao autogol, a potom je uslijedilo veliko iskupljenje u Sigetu. Premda je TV snimka sugerirala da je Doležal potvrdio prvi gol prije no što je lopta prešla liniju, ipak nije bilo tako; Špehar je potpisnik oba pogotka svoje momčadi Sigećana... Ercegovo novo vodstvo u 74. minuti iskusni Split ipak nije uspio kapitalizirati i nastaviti potjeru za vrhom.

- I nakon 1:0 imali smo nekoliko situacija kojima bismo riješili dvoboj, no HD se nije predavao, ujedno je učinio i kvalitetne izmjene te izjednačio. Činjenica je međutim da si momčad poput moje, koja je puna iskustva i ima prekaljene igrače koji su odigrali pregršt ovakvih utakmica, tako nešto ne smije dopustiti - nije skrivao nezadovoljstvo Stanko Mršić, upirući prstom: - Belle je u nekoliko navrata reagirao tragično, imao je mnogo boljih rješenja, imao je i nekoliko izglednih situacija, ali očito je da ga neće ni pogodak ni asistencija.

Asistencija bi ga možda i išla, kada bi u svlačionici ostavio sebičnost, no dobro...

- Možda smo preko Rašića u samoj završnici mogli stići i do velikog preokreta te pobjede, ali znali smo da protiv Splita neće biti lako, stoga je i ovaj bod značajno ostvarenje - reći će Mladina. - Ovoga puta nismo častili goste kao što smo to činili ove sezone, a uzet bod protiv suparnika nakrcanog iskustvom odličan je rezultat i injekcija samopouzdanja uoči nama kapitalno važnog dvoboja u Gradskom vrtu s Osijekom sljedećeg vikenda.

Zaista ispada da je HD-u mnogo lakše igrati sa snažnijima, kada je psihološki imperativ sveden na minimum. U dvobojima u kojima se mnogo očekuje redovito se sve okonča razočaranjem.

- Činjenica je da je nama cilj ne izgubiti utakmice protiv izravnih konkurenata, jer smo uz zimske pripreme i malu dopunu kadra spremni na proljeće biti ravnopravni ne samo direktnim suparnicima za ostanak nego i momčadima koje streme nečemu višem - zaključio je Mladina zaista vrlo dobru utakmicu, koja se mogla “prodati” i mnogo zahtjevnijoj publici ili ponešto značajnijim ligama od ponekad neopravdano podcijenjene Prve HNL, da joj nije nedostajalo infrastrukture i gledatelja.

Linker
22. rujan 2024 09:50