Ivan Klindic / CROPIX
HNL LAKRDIJA

Pojedinci jači od pravila: Utakmice nisu odigrane jer se nekome nije igralo

Piše: R. ŠolaObjavljeno: 25. studeni 2013. 08:39

Subota u ovoj priči nije sporna. Iako nigdje u Hrvatskoj nije bilo elementarnih nepogoda izazvanih običnom kišom, Prva HNL nije se igrala u Maksimiru i Puli. Što zasigurno dovoljno govori o stanju naših travnjaka, premda je maksimirski prije dvije-tri godine potpuno renoviran i navodno posložen u skladu s europskim standardima. Navodno... U Europi se, barem onoj zapadnoj, zbog kiša utakmice ne odgađaju. Nažalost, kod nas nije išlo, tereni su doista bili natopljeni vodom i nisu pružali regularne uvjete za igru.

Sporna je međutim nedjelja. U Puli i Zagrebu osvanuo je lijep i suh dan, radijski ili TV reporteri rekli bi “idealan za igru”, a Maksimir i Aldo Drosina zjapili su prazni. Još od kolovoza slušamo kako je HNL program pretrpan, kako ne postoje slobodni termini, a mi smo vikend bacili u vjetar iz doslovno nerazumljivih razloga. U Puli se jučer nije igralo zato što Istra već sutra ima kup-utakmicu protiv Zadra. Inače, ta se utakmica trebala igrati u srijedu, ali je prebačena za utorak jer je Puljanima odgovaralo da dobiju dan odmora više do subotnje prvenstvene utakmice sa Zadrom u Stanovima.

Već to nije trebalo dozvoliti, jer povjerenik valjda mora uzeti u obzir mogućnost da se zbog više sile utakmica planirana u subotu možda odigra u nedjelju. No kad se već to dozvolilo, opet je postojalo jednostavno rješenje: Istra i Dinamo igraju u nedjelju, a Istra i Zadar u srijedu i - kraj priče. Problem bi bio riješen u pet minuta jednim telefonskim pozivom.

I dok su u Puli kao pronašli nekakav pravni razlog za odgodu utakmice koja se nekome očito nije igrala, u Zagrebu smo svjedočili konačnoj lakrdiji i tko zna kojem dokazu kako Prvu HNL većina čelnika - pa i trenera - hrvatskih klubova doživljava kao neozbiljno ili poluprivatno natjecanje u kojem imaš pravo na sve.

Nakon što je bilo jasno da se subotnji sraz Lokosa i Rijeke neće igrati zbog potopljenog terena, prva je informacija bila logična, odnosno po slovu zakona: utakmica se odgađa za nedjelju. Što je jako zasmetalo Lokomotivinu treneru Tomislavu Ivkoviću - teško je shvatiti zašto - a Rijekinu Matjažu Keku očito se zamračilo pred očima. Naravno da su se takve reakcije jako dojmile delegata i koga već pa su brže-bolje pronašli pravno rješenje za odgodu utakmice: Rijeka u Zagrebu nema gdje prespavati!? I još su dodali kako je vremenska prognoza za nedjelju jako loša. Nažalost, nisu napisali i izvor koji je to ustvrdio, jer u Zagrebu je kiša stala u subotu nešto prije 22 sata i tijekom cijele nedjelje nije pala ni kap.

Utakmice su igrali i kadeti i juniori, i članovi općinskih liga, ali prvoligaši nisu. Za njih nije bilo uvjeta... Osim u Sigetu, manje od 10 kilometara automobilom udaljenom od Maksimira. Tamo su HD i Split igrali potpuno normalno.

Nekome se dakle u nedjelju nije igrao nogomet i sada opet imamo kaos u kalendaru. Zaostale utakmice igrat će se 4, 8, 11, 13, 19. ili 25. prosinca, ali da bi to bilo moguće, prve kup-utakmice odgodit ćemo za 16. ili 29. prosinca, a uzvratne ćemo odigrati u veljači, ožujku, pa ako baš zapne možda i u travnju. Toliko o ligi koja želi biti ozbiljna, koja želi pet tisuća gledatelja na svakoj utakmici i (barem) 50 milijuna kuna za TV prava. A sve samo zato što su želje nekih klubova ili pojedinaca u njima apsolutno iznad propisa koji postoje i koji su sasvim jasni.

Prva HNL zbog svega toga ima male šanse da u nekom razumnom vremenu postane liga kojom ćemo se ponositi. Premda preduvjeti za to postoje, ali dok su god pravila samo mrtvo slovo na papiru, o tome nema smisla ni razmišljati.

Linker
22. rujan 2024 11:40