PRODAJE I KUPOVINE

Radošević i Caktaš prvi aduti za prodaju, Hajduk kreće u lov na Jakoliša i Abdurahimija

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. studeni 2012. 12:23

Hajduku je do kraja polusezone ostalo odigrati tri prvenstvene i dvije Kup utakmice. Kako se kraj bliži tako se intenziviraju i priče o transferima. Više izlaznim nego ulaznim jer nemilosrdno je tržišno poslovanje dioničkog društva. Zato će posljednje utakmice jeseni biti i odlučujuće za prodaju nekih mladih igrača iz vrlo bogatog poljudskog izloga.

Hajduk je stvorio momčad baziranu na igračima iz vlastitog pogona. Bilo bi idealno kada bi današnja momčad ostala na okupu dvije ili tri sezone i da rezultatom podigne osobnu i klupsku vrijednost. Međutim, poslovanje Hajduka opterećeno je silnim minusima i dugovima, a s obzirom da rastrošnih sponozora nema, prodaja igrača nameće se kao glavni izvor prihoda. Nije prvi put, godinama Hajduk prodaje da bi preživio.

Što Hajduk može ove zime ponuditi na europskom mercatu? Jasno je da Hajduk može puno ponuditi, ali vrijedi znati i kome su interesantni prvotimci Bijelih. U startu treba ponoviti riječi predsjednika Bijelih, Marina Brbića:

- Nemamo zasad nijednu službenu ponudu za nekog od naših igrača, samo upite.

Hajduk u prodaju neće krenuti 'na silu’, tražit će se cijena koja se titulira 'nemoralnom ponudom’, ali barem jednu od mladih nada izraslih ove sezone morat će unovčiti Bijeli. Na tom popisu Josip Radošević je prvo ime u izlogu. Igrač koji je prije godinu dana igrao za juniorsku momčad Bijelih, u 12 mjeseci postao je standardni prvotimac i reprezentativac Hrvatske. Nogometaš golemog trkačkog potencijala, zadnji vezni koji unatoč svojih 18 godina pokazuje zrelost u obavljanju svih taktičkih zadaća. Radošević je napravio golem skok u karijeri i to nije ostalo nezamijećeno na europskom tržištu. Italija, Španjolska i Ukrajina su zemlje iz kojih dolaze signali da je Radošević jako zanimljiv igrač u kojeg vrijedi uložiti novac.

Mijo Caktaš je prošle godine igrao u Dugopolju, a danas je prvi strijelac Hajduka. Tjelesno spreman, jak u driblingu 'jedan na jedan’ i opasan za protivnička vrata udarcem s distance. Polušpica ili lijevo krilo, može pokriti obje pozicije. U svibnju je navršio 20 godina, nositelj je igre Hajduka i ima preduvjete da bi se skrasio u zemlji poput Rusije.

U segmentu kupovine, ili bolje reći dovođenja, jer teško je očekivati da će Hajduk posgenuti u kasu ako u njoj nema novca. Tražit će se igrači bez odštete (Jakoliš) ili će dolazak s plaćenom odštetom financirati privatnim ulaganjem (Abdurahimi). Neovisno o odlasku nekog igrača, struka Bijelih još je prošlog ljeta istaknula profile pojačanja.

- Svi znaju što nam treba. Tražio sam napadača i razigravača - prisnažio je trener Krstičević.

Puno se očekuje, jer kredit od 30 milijuna kuna je već potrošen i treba se vraćati, a kako drukčije to učiniti nego prodajom igrača. Dok Kerum ne pronađe nekog tko bi kupio 30 % gradskih dionica za početak i kasnijom definitivnom privatizacijom kluba, igrači su najveći zalog za daljnju egzistenciju Hajduka.

Linker
22. rujan 2024 13:34