Vladimir Dugandžić/CROPIX
TRENIRANJE STROGOĆE

Iz Hajduka su za nula kuna otišli Tomasov i Trebotić, neće valjda i Caktaš i Bencun...

Uprava novčano kažnjava najboljeg igrača, a trener Mišo Krstičević drži ga na klupi
Piše: ArhivaObjavljeno: 25. studeni 2012. 17:54

Kad je Mijo Caktaš poručio onoj dvojici, trojici sa zapada da „jedu govna“ upravi Hajduka taj je incident došao kao naručen. Ne razmišljajući ni trena odrezali su Caktašu 15.000 eura globe.

Iako se mladi Dugopoljac ispričao i objasnio cijelu priču koja je imala svoju drugu stranu, a to je grubo vrijeđanje od strane pojedinaca ništa mu nije pomoglo. Hajduk je svog ponajboljeg igrača ‡ prvog strijelca i novopečenog reprezentativca ‡ kaznio oduzimanjem godišnje plaće. Jer Caktaš igra u Hajduku za mjesečnu plaću od deset tisuća kuna.

Naravno da u toj odluci o rigoroznom kažnjavanju postoji i pozadinska priča. To je priča o bonusima koje je Caktaš zaradio igrajući standardno u drugom dijelu prošle sezone. Caktaš je odigrao 11 utakmica, zabio je dva gola i taj je njegov učinak Hajduk sukladno ugovoru trebao nagraditi. Nitko se tomu nije nadao, ali Caktaš je neplanirano zaradio dvadesetak tisuća eura.

Hajduk mu nikad nije isplatio taj novac - iz početka zbog svima poznatih financijskih problema ‡ ali i onda kad se u blagajnu slio nekakav novac mladi Dugopoljac je ostao na suhom.

U Hajduku su nažalost stekli grubu naviku da ne žele platiti ni očigledna dugovanja. Takvu su praksu imale dosadašnje uprave koje su sve davale na sud pa Hajduk ima nebrojene sudske procese i dan danas se spori primjerice sa jednim od svojih legendi Blažom Sliškovićem kojem zamislite osporava da je uopće bio trener Hajduka. Još malo pa će tražiti sudsko poništenje golova što ih je Baka za Hajduk zabijao iz kornera.

Hajduk troši više novca na odvjetnike nego na igrače, ali to je jedna druga priča. Vratimo se Caktašu kojem Hajduk nije želio platiti ono što mu duguje pa su ga zato novčano kaznili da prebiju taj dug.

To ne bi bio loš poslovni koncept da je Caktaš 21. igrač u momčadi Miše Krstičevića. Ali nije. Caktaš je jedan od najvažnijih igrača Hajduka, radi se o 20-godišnjaku kojeg je klub stvorio, mladiću koji je u manje od godinu dana prošao put od Druge lige do reprezentacije, i od kojeg bi trebali nešto zaraditi u budućnosti. Jer prodaja igrača jedini je način na koji Hajduk u ovoj situaciji može doći do novca nužnog za preživljavanje.

Ali nakon novčane kazne, kažnjavanje mladog Caktaš je nastavljeno tako što je ispao iz momčadi, u Osijeku je prosjedio cijelu utakmicu na klupi za pričuve. Umjesto da mu pruži šansu da se iskupi za glupost koju je napravio, trener Miše Krstičević ostavio ga je na klupi i tako je izravno naštetio sam sebi jer Hajduk nije dobio utakmicu u Gradskom vrtu.

Što je razlog? Krstičević kaže: „To su naše interne stvari koje ćemo riješavati unutar kluba.“ Neki tvde da se Caktaš ogriješio o disciplinu i da je zakasnio na sastanak, dogovor prije utakmice. Drugi guraju tvrdnju da je mladog Dugopoljca „prebacio“ ovaj nagli uspjeh i popularnost koja mu se dogodila preko noći. Pa će mu u svakom slučaju dobro doći hlađenje...

Inače, Mišo Krstičević je poznat kao trener čvrste ruke. Ne čudi što ga neki nazivaju čak i tiraninom kad se zna da je Krstičevićev uzor pokojni Tomislav Ivić, genijalni trener i nogometni vizionar koji je znao i ošamariti igrača u svlačionici.

Krstičević ne šamara, ali je jako strog. Osjetio je to na svojoj koži još jedan mladić, 19-godišnji Marko Bencun kojeg je Krstičević uveo u igru u 58., a izvadio u 82. minuti utakmice u Gradskom vrtu. Izvadio ga je navodno jer je bio ljut na Bencuna nakon što je promašio čisti zicer.

Iako Krstičevićevi potezi izazivaju burne reakcije među navijačima ne treba sumnjati da su njegove namjere iskrene i poštene. Krstičević svim srcem želi boljeg Hajduka i sve što radi u Hajduku radi u dobroj vjeri. Ali drugo je pitanje: Je li uvijek u pravu?

Čini se da nije u pravu kad svog najboljeg igrača drži u frižideru, a velikog talenta ponižava vadeći ga iz igre poslije pola sata što je proveo na travnjaku. Odnos s igračima najdelikatniji je dio nogometnog posla. Jer i treneri i uprava ovise od neposrednim proizvođačima - a to su igrači.

Pa čak ako je Caktaša i slične prebacila pamet ne treba ih zbog toga sad uništiti. Igrači su vrijednost kluba. Pametnije bi bilo istrpiti takve igrače do prijelaznog roka i onda ih prodati i zaraditi nekakav novac. Pa ako su „iščašeni“ neka usreće nekoga drugoga...

Previše je igrača iz Hajduka otišlo za nula kuna, sjetimo se samo slučajeva Marina Tomasova ili Dinka Trebotića kao oglednih primjera netaktične politike uprava i trenera koji su olako otpisivali igrače bez obzira što su takvi potezi značili financijske gubitke. S druge strane nije li Hajduk ovih dana mora isplatiti ogromne novce Marijanu Buljatu (1,5 milijun kuna) i Hrvoju Vejiću (1,4 milijun kuna), dvojici igrača koje se otpisalo kao da Hajduk nema nikakvu obvezu prema njima...

Linker
19. rujan 2024 20:27