Oscar Del Pozo/afp/profimedia
ISPISALI POVIJEST

Modrić i Kroos su najbolje kupovine u povijesti Reala. Doveli ih za ‘kikiriki‘, a dobili čak 47 trofeja

Jesu li 38-godišnji Modrić i njegov umirovljeni suigrač najveći tandem veznjaka u povijesti Reala?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 28. svibanj 2024. 21:44

U srcedrapateljskom ozračju, na Santiago Bernabeuu, 34-godišnji Toni Kroos oprostio se od Reala i vlastite karijere (preostaje mu još finale Lige prvaka, te nastup na Euru, u dresu njemačke reprezentacije). Posebno je emotivan bio trenutak kada je, pri napuštanju terena, kapetansku traku predao Luki Modriću. Time je i simbolički završila jedna era u povijesti "kraljevskog kluba".

Jesu li 38-godišnji Modrić i njegov netom umirovljeni suigrač najveći tandem veznjaka u povijesti Reala? Odgovor je podložan subjektivnom doživljaju spomenutih nogometaša. No, neosporna je činjenica da u povijesti madridskog kluba, koja počinje 1902. nijedan dvojac veznih igrača nije osvojio više trofeja, igrajući zajedno na Santiago Bernabeuu: Modrić je s Nachom i Benzemom najuspješniji igrač Reala (25 trofeja)! Toni Kroos ih je pak sakupio 22!

Shodno, broju osvojenih trofeja, Modrić i Kroos neprijeporno predstavljaju i najunosnije investicije u klupskoj povijesti (ono što tržište naziva – "best buy"). Naime, Luka Modrić je potpisao (prvi) ugovor s Realom 27. kolovoza 2012. uz odštetu londonskom Tottenhamu od 35 milijuna eura. Toni Kroos je došao dvije godine kasnije (17. srpnja 2014.), a madridski je klub za njega isplatio Bayernu – 25 milijuna eura!

Prije deset, odnosno 12 godina, nitko u Realu nije mogao očekivati takvu dugovječnost hrvatsko-njemačkog tandema niti da bi Modrić i Kroos trebali postati "najbolje kupovine" u klupskoj povijesti. Tijekom posljednjih nekoliko godina Real je doveo nekolicinu igrača, koji su trebali zamijeniti Modrića i Kroosa. Jedan od njih je, primjerice i Aurélien Tchouaméni, kojega je u ljeto 2022. Real otkupio od Monaca za 80 milijuna eura!

Čak sedam sezona Modrić i Kroos funkcionirali su kao tercet s Brazilcem Casemirom. On je za Real potpisao još 2013. (prethodno je bio igrač Sao Paola), ali je prve dvije godine "odradio" na posudbi u Portu. Igrajući pored Modrića i Kroosa, Casemiro je jednog trenutka dosegao tržišnu vrijednost od 80 milijuna eura. Brazilac je šest godina mlađi od Modrića (i dvije od Kroosa), pa je Real uspio unovčiti njegov talent: prodao ga je 2022. Manchester Unitedu za 70,65 milijuna eura! Recentna povijest kluba s Old Trafforda pokazala je, međutim, da "crveni vragovi" nisu dobili očekivanu vrijednost za uloženi novac! Casemiro u Unitedu nije isti igrač, koji se proslavio u Realu. Objašnjenje je jednostavno: u Unitedu nema Modrića i Kroosa!

A posljednji kadrovi jedne epohe, najtrofejnije decime u povijesti Reala, odigrat će se ove subote na Wembleyu, gdje Real igra finalnu utakmicu Lige prvaka protiv Borussije iz Dortmunda. Svoju će ulogu u velikoj predstavi zacijelo imati i Toni Kroos i Luka Modrić...

Linker
05. srpanj 2024 23:17