Toni Kroos

 TOBIAS SCHWARZ Afp
OPROŠTAJ VELIKANA

Kroos si je napisao ‘smrtnu presudu‘, sudac mu produžio karijeru, a Modrić je sve saznao - pod tušem

Teško će se ponoviti majstor kakav je bio Toni Kroos
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. srpanj 2024. 21:28

To bi bilo - ‘to‘. Toni Kroos završio je nogometnu karijeru, i to na način koji nije zamišljao ni u noćnim morama - Nijemcima je u četvrtfinalu Europskog prvenstva presudio Mikel Merino u 119. minuti, ali nema sumnje da će Kroos "proklinjati" Danija Olma, koji je pogotkom i asistencijom ispratio Elf s natjecanja.

Kroos je od samog početka bio nervozan, neuračunljiv, ulazio u duele žešće nego inače, žalio se na odluke suca čak i kada nije imao nikakvog povoda za raspravu. Kao da je 34-godišnjak unaprijed znao što čeka Nijemce i kako će završiti njegov posljednji ples...

Osigurao teror Nijemcima

Kroos je sam sebi napisao "smrtnu presudu", a da toga nije bio ni svjestan - njegov prekršaj nad Pedrijem na početku susreta izazvao je uranjeni ulazak Danija Olma, čovjeka koji će golom i asistencijom zaviti Nijemce u crno. Španjolski izbornik Luis de la Fuente dosad nije uvodio Olma s klupe prije drugog dijela, vjerojatno to ne bi učinio ni u petak, a nesmotrenim startom Kroos je osigurao dodatne minute bivšem dinamovcu, tako i teror vlastitoj momčadi.

Tada je neupitno trebao dobiti žuti karton, nedugo zatim nagazio je i Yamala, no sudac mu je i to oprostio. Je li Anthony Taylor bio blagonaklon prema Kroosu znajući da je čovjek na zalasku? To zna samo Englez, ali u svakom slučaju mu je upravo Taylor produžio karijeru, jer Kroos je kasnije zaradio opomenu (67. minuta), ali i mogao nastaviti s igrom budući da je ranije nepravedno ostao "čist".

image

Toni Kroos

THOMAS KIENZLE Afp

U 89. minuti Kroos se sam pobrinuo da odgodi posljednje pozdrave. Bila je to jedna od mnogih, ujedno i posljednja mu "lopta s očima", pronašla je Kimmichovu glavu, a Wirtz se prisjetio da dolazi iz Bayer Leverkusena, gdje s porazom nisu "na ti", i dodao još 30 minuta na sučevu štopericu, ujedno i 30 minuta na nogometni život njemačke osmice.

No, u produžecima se Kroos praktički nije vidio, iako je u završnici imao jedan udarac s distance, ali život ipak ne piše tako savršene bajke. Karijera najdražeg Modrićevog "partnera u zločinu" svakako će spadati u bajke, čak ni ovako ružan kraj ne može izbrisati sva ostvarenja majstora iz Greifswalda.

Kroosova vitrina broji zlato sa Svjetskog prvenstva, šest Ligi prvaka (pet s Realom, jedna s Bayernom), šest svjetskih klupskih prvenstava, tri Bundeslige, četiri La Lige, pet Superkupova Uefe, tri Kupa Njemačke i jedan Kup Španjolske, četiri Superkupa Španjolske i jedan Njemačke. Imat će se čime dičiti u mirovini, premda će mnogi reći daje Kroos otišao prerano i da bi s 34 godine na leđima imao vremena uzeti još nešto.

Jedva suspregnuo suze

No, Kroos je želio upravo to - otići kad je na vrhu. Najavio je to prije nekoliko mjeseci da bi se izbjegla patetika odmah nakon njemačkog Eura. Kroos je uvijek nastojao ostati jednostavan, govorile su to njegove uvijek iste, staromodne kopačke. Govorilo je to i odmicanje od konflikta svake vrste, uvijek je bio korektan i pošten, legenda u sjeni.

Zanimljivo, uoči utakmice sa Španjolskom otkrio je anegdotu s Lukom Modrićem.

- Bili smo ispod tuša kad me Luka upitao koja je moja odluka. Rekao sam mu da ću zaustaviti karijeru, a on mi je samo kazao da je to i ranije mislio. Htio me to pitati tri ili četiri mjeseca ranije, ali nije imao hrabrosti jer se bojao mog odgovora - kazao je u razgovoru za ZDF.

image

Toni Kroos

TOBIAS SCHWARZ Afp

Dodao je i da je odluka rastužila Modrića, kao i fanove diljem svijeta. Pamtit će ga po jednostavnosti, ali ne zato što je Kroos igrao jednostavan nogomet, nego je i najkompliciranije poteze izvodio nevjerojatnom lakoćom. U konačnici, odigrao je 868 utakmica u karijeri, od toga 114 u dresu reprezentacije.

Po završetku utakmice sa Španjolskom stigao je pred tribine i jedva suspregnuo suze, što ne vrijedi i za brojne navijače Njemačke, možda ni za one romantičare diljem svijeta. Nogomet od danas broji jednog istinskog majstora manje, a nešto nam govori da ćemo teško pronaći kalibar igrača kakav je bio Toni Kroos.

Linker
05. listopad 2024 20:02