Lionel Messi i Cristiano Ronaldo
 DANI POZO/AFP/PROFIMEDIA Dani Pozo/Afp/Profimedia
NEMA VELIKANA

El Clasico kakav dugo nismo gledali! Nema više Messija, nema ni Ronalda, svi će gledati njih dvojicu

Najprije je Španjolsku napustio Portugalac, a onda i Argentinac što je hendikep za najveći derbi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. listopad 2021. 09:14

Priznao je i Lionel Messi da mu je nedostajao Cristiano Ronaldo kad je napustio Real Madrid i La Ligu, a sad više u Španjolskoj nema ni njega. Otišao je Argentinac u Paris Saint-Germain jer ga Barcelona zbog financijskih ograničenja više nije mogla plaćati, pa nas danas očekuje prvi El Clasico bez dvije najveće zvijezde svjetskog nogometa.

Naravno da je sudar Barcelone i Reala uvijek prava poslastica za sve ljubitelje ove prekrasne igre, pa će i 247. izdanje El Clasica privući veliku pozornost. Gledat će se prijenos na svim meridijanima i paralelama. Ipak, prvi veliki derbi španjolskih velikana u kojem nakon 2007. godine neće biti Messija ni Ronalda bit će veliki test za katalonski klub kad je u pitanju posjet stadionu.

Slabe igre i loši rezultati nisu uspjeli privući previše publike na Camp Nou ove sezone. Ako danas tribine budu pune, Barcelonina će blagajna dobiti značajnu financijsku injekciju. Otkako je dozvoljen puni kapacitet, tribine niti jednom u dvije utakmice nisu bile ni napola pune. Ulaznice za El Clasico prodavale su se dobro, tako da se može očekivati isto takvo ozračje za vrijeme velikog obračuna.

Inače, Messi je u El Clasicu igrao 45 puta (po čemu je rekorder zajedno sa Sergijom Ramosom), od toga je ostvario 19 pobjeda (42 %), dok je u trećini utakmica, dakle 15 puta, iskusio težinu poraza protiv najvećeg rivala. U tim utakmicama Real je postigao 81, a primio 66 pogodaka.

Messi je pak u El Clasicu postigao rekordnih 26 pogodaka, iza njega su Realove legende Alfredo di Stefano i Cristiano Ronaldo s po 18 golova. Osim toga, Messi je zabio i dva hat-tricka u obračunima Barce i Reala, što su uz njega uspjeli još samo Jaime Lazcano, Santiago Bernabeu, Paulino Alcantara i Ferenc Puskas. Real je bio jedna od omiljenih 'mušterija' argentinskog čarobnjaka, više je zabijao samo Valenciji (28), Atletico Madridu (32) i Sevilli (38).

Zanimljivo je da u posljednjih sedam EL Clasica Messi nije uspio pogoditi mrežu, posljednji je put poentirao u svibnju 2018. u susretu koji je završio rezultatom 2:2.

Sad kad više nema Messija, svjetla pozornice obasjat će neke nove zvijezde, da ne kažemo klince. Ansu Fati i Vinicius Junior u tom smislu su u prvom planu, no imat će što 'reći' i iskusni igrači na obje strane...

Linker
26. travanj 2024 00:08