Robert Lewandowski 

 Xavi Urgeles/zuma Press/profimedia
PROBLEMA JE MNOGO

Derbi donio poražavajuće brojke: Zar navijače ne privlači mega-momčad? ‘Klub nije ispunio obećanja‘

Samo u jednoj utakmici mogli su ostvariti dva milijuna eura prihoda više
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. prosinac 2023. 17:34

Prošle sezone Spotify Camp Nou ostvario je prosjek od 83 tisuće gledatelja po ligaškoj utakmici, što je značilo da je Barcelona najuspješniji europski klub u domeni posjećenosti stadiona. Otkad su Xavi Hernandez i ekipa početkom ove sezone preselili na Montjuic, navijači su izgubili motiv, a Katalonci zaboravili kako je igrati pred punim tribinama.

Vrhunac neugodnog iznenađenja javio se na nedjeljnom derbiju protiv Atletico Madrida, na kojem se pojavilo 34 i pol tisuće navijača - najmanje u čitavoj sezoni! Čak 15 500 mjesta ostalo je prazno, Barcelona je zato uknjižila za oko dva milijuna manji prihod nego, primjerice, od susreta s Real Madridom, jedinog na kojem je ispunjen kapacitet od 50 tisuća. U široj slici, prosjek dolaznosti na domaće utakmice Barçe (izuzev Lige prvaka) ove sezone iznosi 41 tisuću gledatelja. Postavlja se, stoga, pitanje zašto jedan klub koji je prošle godine privukao spomenute 83 tisuće navijača po domaćoj utakmici, sada ne može ispuniti stadion od 50, osim ako nije riječ o El Clasicu?

image

Montjuic

Heikki Saukkomaa/lehtikuva/profimedia

Mundo Deportivo objašnjava da je protiv Atletico Madrida nekoliko faktora igralo ulogu. Termin utakmice u 21 pokazao se "neprijateljem", jer mnogi turisti više nisu u akciji, temperatura od osam stupnjeva Celzijevih također je demotivirala navijače, kao i logistički problemi te visoke cijene ulaznica u iznosu od 89 do 219 eura. Čini se da je glavni problem u lokaciji Montjuica, što su fanovi rano prepoznali, dokazuje podatak da je tek njih 17 tisuća osiguralo sezonsku ulaznicu za razliku od prošlih sezona kada je brojka bila skoro pa trostruko veća.

Montjuic je, naime, udaljen pet kilometara od centra grada, no bez vlastitog automobila najbrže možete doći za 40 minuta. Izoliran je od svih glavnih događanja, barova, trgovačkih centara i općenito urbanog života. Temperature su nešto niže nego u centru, teren je poprilično udaljen od tribina zbog atletskih staza i mnoga mjesta, tvrde navijači, ne obećavaju dobar pogled na utakmicu. U tom kontekstu, MD prenosi stav članice kluba Laure, koja je istaknula da uprava Barcelone krši obećanja prema navijačima.

- Bila sam na svakoj utakmici dosad, klub nas je od prvog dana uvjeravao da ćemo nakon svakih pet utakmica biti nagrađeni zbog lojalnosti. Trebali smo dobiti najbolja mjesta na stadionu, a to nisu ispunili. Svaki put smjeste nas u zadnje redove. Klub ne ispunjava uvjete koje je sam postavio na web stranicu - kaže Laura, jedna od mnogih koja se žalila putem službenog internetskog kanala Barcelone.

image

Montjuic je bio pun jednio tijekom El Clasica

GONGORA Nurphoto Via Afp

Dakle, Katalonci jedva čekaju povratak na Spotify Camp Nou. Kompletna renovacija originalnog doma Blaugrane trebala bi biti gotova tijekom 2026. godine, no plan je da ga se već od iduće sezone osposobi za domaćinstvo. Radovi traju od prvog dana lipnja, dosad je Barcelona odradila i nekoliko pravnih bitki, odnosno platila najmanje dvije kazne jer je inspekcija utvrdila obavljanje radova i mimo dozvoljenog radnog vremena od 8 do 20 sati.

Novi Camp Nou brojat će 104 tisuće dostupnih mjesta, za pet više nego u prijašnjem izdanju, što znači da će i dalje ostati stadion najvećeg kapaciteta u Europi. Drugi je londonski Wembley s 90 tisuća. Nadaju se Katalonci da će nova monumentalna arena biti izabrana za domaćina finala Svjetskog prvenstva 2030. godine, no Madrid se također utrkuje sa svojim Bernabeuom. Po recentnim izjavama Florentina Pereza i Carla Ancelottija, koji o Realovu stadionu govore kao "najprestižnijem i najljepšem u Španjolskoj", možemo primijetiti da su Madriđani već krenuli u "kampanju".

Linker
17. lipanj 2024 09:25