FAYEZ NURELDINE Afp
POTOP BLAUGRANE

Barcina obrana djelovala je diletantski, toliko tragično nekompetentnih igrača u istoj liniji graniči s umijećem

Luka Modrić je osvojio svoj peti španjolski Superkup, ukupno 24. trofej otkako je u Realu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. siječanj 2024. 20:06

Vinicius Jr. pokazao nam je u El Clasicu na saudijskom pijesku zašto će brže nego što očekujemo osvojiti Zlatnu loptu. Hat-trickom u prvom poluvremenu brazilski napadač ostavio je Barcelonu u ruševinama, bez izgleda da se oporavi u nastavku finala Superkupa, a svoj je učinak u poretku najvećeg svjetskog derbija do kraja meča još malo ispolirao: zabio je svoj šesti gol Barceloni i upisao već devetu pobjedu (u 16 nastupa) protiv velikog rivala. Još pet golova i eto 23-godišnjaka u golgeterskom top 10 klubu El Clasica, na čijem se čelu kao nedostižan izdvojio Leo Messi s 26 golova.

Unatoč izvanserijskoj predstavi Realova napadača, derbi u Rijadu na koncu nije mogao proći u znaku proslave njegova talenta, jer Viniciusovu je golgetersku eksploziju zasjenila Barcina obrambena implozija. Toliko tragično nekompetentnih igrača u crveno-plavom dresu, pa još na istom dijelu terena, zaista je graničilo s umijećem. Zaista, Xavi Hernandez, začuđeni su dan poslije svjetski mediji, kako ti je ovo pošlo za rukom?

Prije samo godinu dana Barcelona je u istom ovom obrambenom rasporedu (Araujo, Kounde, Christensen, Balde) na istom mjestu otpuhala "kraljevski klub" s terena (3:1) i osvojila Superkup. U međuvremenu je Xavi "apgrejdao" model igre tako da su Kounde i Araujo oko centra razmjestili zamke zaleđa za brzance Carla Ancelottija. Kako je to izgledalo? Brutalno diletantski, ako pitate katalonske medije. Cijenjeni urugvajski stoper Ronald Araujo - kojeg je Bayern upravo naciljao kao ključnog obrambenog igrača za budućnost - trčao je za sjenkama po terenu. Vinicius Jr. djelovao je pored njega kao "pola Usain Bolt, pola Fred Astaire", piše ESPN-ov reporter. Francuski reprezentativac Jules Kounde nije puno zaostajao za indisponiranim suigračem, a treći Barcin stoper Christensen pazio je da se ničim ne izdvoji iz momčadskog prosjeka.

U priči najviše zbunjuje sljedeći detalj: u svojoj prvoj punoj sezoni na Barcinoj klupi Xavi je osvojio La Ligu s deset bodova prednosti ispred Reala, držeći se one izlizane devize prema kojoj napad prodaje ulaznice, a obrana osvaja titule. "Blaugrana" je, dakle, u 38 utakmica tijekom kampanje inkasirala samo 20 golova. Ove sezone je već u prvih 19 kola momčad u prvenstvu primila 22. Tvrditi da su odlasci Busquetsa i Jordija Albe potkopali temelje Barcine obrambene utvrde značilo bi krenuti pogrešnim putem u postavljanju dijagnoze za Xavijeve boljke. Bliže istini je da momčad pati jer je trener lanjski taktički oprez zamijenio nogometom koji miriše na avanturizam, a pritom na tržištu nije pronašao odgovarajuće zamjene za Gavija i Pedrija, dvojicu ozlijeđenih prvotimaca odgojenih u klupskoj akademiji.

A otkud uopće avanturizam u nacrtima trenera koji je za igračkih dana slovio kao šampion racionalnog i logičnog nogometa? Došao je, vjeruju upućeni, u paketu sa selidbom na pričuvni stadion Montjuic. U bolnom tranzicijskom razdoblju, koje uključuje podstanarstvo i život "na minimalcu" nakon godina enormne potrošnje, vrhuška na čelu s predsjednikom Joanom Laportom isporučila je Xaviju ultimatum: jedino nas utakmice u ambalaži showa mogu izvući iz gabule, u suprotnom nismo zanimljivi sponzorima. Statistika potvrđuje da Laporta ne govori u prazno. Dok se njezin Camp Nou obnavlja, momčad ove sezone na pričuvnom stadionu momčad bilježi dramatičan pad gledanosti, Olimpijski stadion na Montjuicu je često poluprazan, El Clasico (još jedan poraz protiv Reala) gledalo je 51.112 navijača, Cadiz je privukao 39.603, a Almeria samo 34.471 gledatelja.

"Ispričavam se navijačima, nismo bili dorasli Realu, koji nas je znalački uništio kontranapadima. Niti u jednom trenutku utakmice nismo se osjećali ugodno, svi smo razočarani, ali nećemo zbog ovoga potonuti u depresiju. Iskusio sam puno poraza s ovim klubom, i jedno sigurno znam: Barca će se vratiti jača", komentirao je Xavi.

Barcelona će se jednom sigurno vratiti, prevelik je klub u pitanju da bi tavorio u osrednjosti, ali upitno je hoće li se to dogoditi s Xavijem na klupi. Momčad je i dalje u borbi za tri trofeja, u La Ligi na polovici sezone za Realom kaska sedam bodova, što nije nedostižna prednost, no Real je objektivno u prednosti u svakom mogućem pogledu. Za početak, svoj je dom renovirao u najmoderniju nogometnu arenu, a roster oplemenio uvođenjem u program Judea Bellinghama kao sljedećeg Zidanea. Dok 20-godišnji Englez odrasta, senatori Luka Modrić i Toni Kroos ponašaju se kao gazde svlačionice i nastavljaju puniti trofejne riznice. Iako je meč odradio kao epizodist, ulaskom s klupe u nastavku već riješene utakmice, kapetan hrvatske reprezentacije nije spustio nogu s papučice gasa. Osvojio je već peti španjolski Superkup, ukupno 24. trofej otkako se u ljeto 2012. preselio na stadion Santiago Bernabeu...

Linker
03. srpanj 2024 11:30