AFP
NOVA MOMČAD, ISTI PROBLEMI

Milijarda eura bačena u vjetar: Abramovičeva sjena nad Boehlyjem je sve veća, a navijači su sve očajniji

Novi vlasnik londonskih ‘plavaca‘ ruši rekorde u dovođenju igrača, no rezultata za sada nema
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 23. kolovoz 2023. 20:30

Samo dvije utakmice bile su potrebne da novi menadžer Chelseaja Mauricio Pochettino doživi prvi poraz na klupi londonskog velikana. U londonskom derbiju West Ham je nadvisio Chelsea 3:1 iako je gotovo pola sata imao igrača manje na travnjaku. No, spomenuti poraz trenutno je najmanji problem za družinu sa Stamford Bridgea koja je prije samo nešto više od dvije godine stigla do naslova europskog prvaka, a danas su to samo lijepa sjećanja za mnogobrojne navijače londonske družine ne samo u Engleskoj, jer umjesto trofeja kada je Chelsea u pitanju u prvom planu je samo poprilično neizvjesna budućnost.

Srušeni temelji

Prvenstvena utrka je tek počela i nakon samo dvije odigrane utakmice niti jedan klub ne treba otpisivati iz bilo kakve utrke u ostvarenju zacrtanih ciljeva, a kamoli klub ranga Chelseaja. No, londonski velikan vukao je podosta nerazumnih poteza, a i bilo je situacija na koje nije mogao utjecati. Prisilni odlazak Romana Abramoviča iz Chelseaja bez ikakve sumnje ostavio je traga na londonskom klubu i očito će trebati puno više vremena nego što se mislilo da se Chelsea do kraja oporavi od odlaska čovjeka koji je Chelsea od prosječnog londonskog kluba u gotovo 20 godina svog mandata u ulozi vlasnika londonskih plavaca pretvorio u englesku i europsku nogometnu silu, na travnjaku, ali i izvan njega.

image
AFP

Ruski milijarder nikada ne bi samoinicijativno napustio Chelsea da ga na to nije primorala Vlada u Londonu zbog povezanosti i bliskosti s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a sve zbog ruske ratne agresije na Ukrajinu. U konačnici Abramovič nije imao izbora, a nakon što je klub predao u ruke humanitarnoj fundaciji Abramovič se i zvanično oprostio sa svojom “omiljenom nogometnom igračkom” koja mu je u gotovo 20 godina vladavine donijela toliko radosti u nogometnom, ali i financijskom i poslovnom smislu.

Život nakon Abramoviča za Chelsea je sve samo ne jednostavanon, iako je Chelsea dobio novog vlasnika u liku američkog milijardera i “revolveraša” Todda Boehlyja koji troši šakom i kapom, ali za sada je miljama daleko od karizme i bilo kakvih uspjeha kakve je u svojoj eri imao Abramovič. Naravno da Boehlyju također treba vremena i da niti Abramovič svoje pobjedničko londonsko nogometno carstvo nije sagradio preko noći, ali kako je krenulo Boehlyju će trebati puno više vremena nego što misli da bi Chelsea postavio opet na zdrave temelje, nakon što mu je Abramovič iza sebe ostavio i više nego solidne temelje koje je Boehly odlučio u potpunosti srušiti zbog osobnog obračuna sa svime što ga je podsjećalo na prijašnjeg vlasnika.

Tako je Chelsea pod Boehlyjem malo po malo rasformirao kompletnu momčad koja je osvojila Ligu prvaka pod vodstvom odličnog njemačkog trenera Thomasa Tuchela, a Tuchel je dobio otkaz nakon poraza u Maksimiru od Dinama 1:0 na startu prošle sezone Lige prvaka. Mislav Oršić je možda na određeni način srušio Tuchela, no Boehlyju je bilo najvažnije da se riješio svih Abramovičevih ljudi i da je veliki “baja” koji na tržištu igrača troši stotine milijuna funti na igrače poput Cucurelle, Caiceda ili Fofane. Boehly sa svojim novcem može raditi što god želi, ali s tim istim novcem očito za sada nije u stanju vratiti Chelsea prvo u vrh engleskog nogometa nakon sramotnog 12. mjesta koje je Chelsea zauzeo u elitnom razredu engleskog nogometa prošle sezone.

Tranzicijski period

Dežurni londonski cinici će reći da će Chelsea sigurno biti bolje plasiran od spomenutog mjesta u ovoj sezoni, ali Chelsea nije - Burnley i Boehly koliko god imao novca na računu neće imati kod navijačkog puka Chelseaja beskonačni kredit, to Boehlyja možda i nije briga, ali Chelsea kao i svaki drugi klub njegova ranga postoji zbog navijača i bez njih ništa ne bi imalo smisla, isto kao što se ljubav niti nogometni uspjeh ne može kupiti novcem, ili može, ali za to treba vremena, ponekad jako puno vremena.
Uostalom i Manchester Cityju je trebalo gotovo 15 godina ulaganja arapskog kapitala da napokon osvoji Ligu prvaka, Boehly je tek na početku, ali neuspješnom. Graham Potter i Frank Lampard bili su samo kratkotrajna trenerska rješenja nakon Tuchela, a uloga preporoditelja Chelseaja povjerena je Mauriciu Pochettinu, a kako medalja obično ima dvije strane tako je za neke Pochettino idealno rješenje, a za one druge trener precijenjene kvalitete.

Kada je elitni razred engleskog nogometa u pitanju Pochettino je briljirao na klupi Tottenhama s kojim je igrao finale Lige prvaka i jedan je od ključnih faktora u karijeri najboljeg engleskog igrača Harryja Kanea, ali vrijeme će pokazati je li i pravi izbor za Chelsea.

Pochettino je nakon poraza od West Hama istaknuo da je klub u tranzitnom periodu, a on osobno tek na početku svog mandata, te da je ključno da igrači vjeruju u njegovu viziju, ali za sada je kada je Chelsea u pitanju jedini istinski pobjednik onaj koji više nije u klubu i za kojim žale mnogi navijači londonskog velikana - Roman Abramovič.

Chelseajevi transferi

Dolasci 2022./23.
Fernandez (Benfica) 121,0 mil €
W. Fofana (Leicester) 80,4 mil €
Mudrik (Šahtar) 70,0 mil €
Cucurella (Brighton) 65,3 mil €
Sterling (Man. City) 56,2 mil €
Badiashile (Monaco) 38,0 mil €
Koulibaly (Napoli) 38,0 mil €
Mandeke (PSV) 35,0 mil €
Gusto (Lyon) 30,0 mil €
Chukwuemeka (Aston Villa) 18,0 mil €
Santos (Vasco da Gama) 12,5 mil €
D. D. Fofana (Molde) 12,0 mil €
Aubameyang (Barcelona) 12,0 mil €
Joao Felix (Atletico) 11,0 mil € posudba
Slonina (Chicago) 9,09 mil €
Zakaria (Juventus) 3,0 mil € posudba
Ukupno potrošeno 611,49 mil €


Dolasci 2023./24.
Caicedo (Brighton) 116,0 mil €
Lavia (Southampton) 62,1 mil €
Nkunku (RB Leipzig) 60,0 mil €
Disasi (Monaco) 45,0 mil €
Jackson (Villarreal) 37,0 mil €
Ugochukwu (Rennes) 27,0 mil €
Sanchez (Brighton) 23,0 mil €
Petrović (NE Revolution) 15,6 mil €
Angelo (Santos) 15,0 mil €
Ukupno potrošeno 400,7 mil €

Odlasci 2022./23.
Werner (RB Leipzig) 20,0 mil €
Emerson (West Ham) 15,4 mil €
Jorginho (Arsenal) 11,3 mil €
Gilmour (Brighton) 8,3 mil €
Lukaku (Inter) 7,8 mil € posudba
Batshuayi (Fenerbahče) 3,5 mil €
Sarr (Monaco) 1,0 mil € posudba
Christensen (Barcelona) bez odštete
Miazga (Cincinatti) bez odštete
Rüdiger (Real Madrid) bez odštete
Musonda (Levante) bez odštete
Alonso (Barcelona) bez odštete
Hudson-Odoi (Bayer) posudba
Baba (Reading) posudba
Ukupno zarađeno 67,8 mil €


Odlasci 2023./24.
Havertz (Arsenal) 75,0 mil €
Mount (Man. United) 64,2 mil €
Kovačić (Man. City) 29,1 mil €
Koulibaly (Al-Hilal) 23,0 mil €
Pulišić (Milan) 20,0 mil €
Mendy (Al-Ahli) 18,5 mil €
Loftus Cheek (Milan) 16,0 mil €
Ampadu (Leeds) 8,1 mil €
Arrizabalaga (Real) 1,0 mil €
Baba (PAOK) bez odštete
Ziyech (Galatasaray) posudba
Aubameyang (Marseille) bez odštete
Azpilicueta (Atletico) bez odštete
Kante (Ittihad) bez odštete
D. D. Fofana (Union) posudba
Slonina (Eupen) posudba
Bakayoko (bez kluba)
Angelo (Strasbourg) posudba
Ukupno zarađeno 254,90 mil €

Linker
29. travanj 2024 11:08