OLI SCARFF Afp
UZBUNA U ENGLESKOJ

Manchester City pobijedio Premier ligu? Stigla je vijest koja bi mogla utjecati na presudu

‘Građani‘ se tuže s ligom zbog sponzorskih pravila koja su donesena 2021. godine
Piše: SNObjavljeno: 27. rujan 2024. 12:39

Manchester City je odnio pobjedu nad Premier ligom. To bi se dalo zaključiti iz činjenice da je neposredno prije sjednice vodstva lige povučen amandman o pravilima za pristup bazi podataka lige.

Povlačenje tog amandmana smatra se pobjedom ‘Građana‘ u kompliciranom sukobu kojeg klub iz Manchestera ima s vodstvom Premier lige. Sve je počelo kada je 2021. doneseno pravilo o ograničenju novca koje određeni sponzori mogu dati klubovima. To pravilo je uvedeno zbog priljeva stranog kapitala, a ‘kap koja je prelila čašu‘ bilo je saudijsko kupovanje Newcastlea. Tim pravilom željela se sačuvati konkurentnost lige i spriječiti vlasnike klubova da preko tvrtki koje su povezane s njima napuhuju komercijalne ugovore s klubovima. Od 2021. takva sponzorstva moraju biti neovisno procijenjena kako bi se utvrdilo odgovaraju li ona tržišnoj vrijednosti.

Manchester City je odlučio tužiti ligu zbog tog pravila, a britanski mediji su to otkrili u lipnju ove godine. Činjenica da je jedan premierligaš tužio ligu nije do sada bila zapamćena, a nakon dvotjednog saslušanja čini se da bi City mogao odnijeti pobjedu u ovom slučaju.

Iako taj amandman nije povezan s ovom tužbom, The Athletic donosi kako je njegovo povlačenje jasan signal da cijelo pravilo o sponzorstvu treba biti mijenjano. U situaciji kada bi se uskoro mogla donijeti presuda o pobjedi ljudi iz Manchester Cityja u ovom slučaju, rasprava oko mijenjanja jednog amandmana bi bila potpuno besmislena, tvrdi The Athletic.

Moguće je da je ovo i signal za potencijalni rasplet drugog slučaja u kojem je City optužen za 115 kršenja sponzorskih pravila. Pobjeda u tom slučaju otvorila bi vrata za još veća ulaganja pojedinih vlasnika klubova...

Linker
27. rujan 2024 17:33