Drago Sopta / CROPIX
NOS ZA BUSINESS

Pregovaračke vještine gazde Zdravka Mamića podignule bi Kovačićevu cijenu do vrha!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. prosinac 2012. 12:33

Znate li kako su posljednjih desetak godina hrvatski nogometaši izmjenjivali božićne i novogodišnje čestitke? “Želim ti puno dobrih igara, golova, da svaka utakmica prođe bez ozljeda i dabogda te prodao Zdravko Mamić.” Dinamo je u vrijeme vladavine Zdravka Mamića radio najbolje transfere u Hrvatskoj, a mnogima od njih divili su se na mnogim europskim nogometnim meridijanima. Među deset najboljih Dinamovih transfera u povijesti, samo su dva zgotovljena bez Mamića za pregovaračkim stolom, onaj Igora Bišćana i Marka Viduke.

Jedini transfer u Hrvatskoj koji nema veze s Dinamom, a spada na top listu najboljih, onaj je Nikole Kalinića iz Hajduka u Blackburn Roverse 2009. godine bio je “težak” 7 milijuna i 500 tisuća eura.

Modri i ovih dana primaju razne upite za svoje nogometaše, stižu i usmene ponude, a stigla je i jedna konkretna, ona Sporting Lisabona za Matea Kovačića. Pregovaračkim vještinama Dinamova izvršnog predsjednika mogla bi završiti na maksimalnoj cijeni od 12 milijuna eura, što bi bio četvrti najbolji transfer u povijesti modrog kluba.

Ispred njega bili bi samo Luka Modrić, Edurado da Silva i Vedran Ćorluka. Međutim, kako sada stvari stoje, to se neće dogoditi, jer Dinamo ne namjerava prodavati Kovačića.

Uostalom, Mateo Kovačić bi za neko kratkoročno vrijeme trebao postati igrač koji će ostvariti najveći transfer, preteći čak i Modrića. Takav je maksimirski plan, naravno uz uvjerenje da bi Mateo uskoro trebao postati temelj “novog Dinama”.

Tako će zasad Dejan Lovren, rođen 5. srpnja 1989. godine, navjerojatnije ostati najmlađi Dinamov igrač koji je autorizirao fantastičan transfer. Kad je potpisivao ugovor s Lyonom imao je 20,5 godina, prije njega rekord je držao Vedran Ćorluka koji je bio godinu dana stariji kad je prisegnuo na vjernost Manchester Cityju.

Kod potpisivanja ugovora dolazi i do raznih klauzula koje obično podižu njegovu vrijednost. Recimo, Lyon je, a to je transparentno objavljeno na njegovim službenim stranicama za transfer Lovrena, trebao doznačiti 8 milijuna eura, ali Modri su zaradili još 1,5 milijuna na temelju klauzule o broju odigranih utakmica hrvatskog reprezentativca za poznati francuski klub. Lovren je odigrao dovoljan broj ogleda koje je u konačnici transfer učinio još jačim.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

1. Luka Modrić (svibanj 2008, Tottenham, 21 milijun eura)

2. Eduardo da Silva (srpanj 2007, Arsenal, 15 milijuna eura)

3. Vedran Ćorluka (kolovoz 2007, Manchester City, 13 milijuna eura)

4. Dejan Lovren (siječanj, 2010, Lyon, 9,5 milijuna eura)

5. Mario Mandžukić (srpanj 2010, Wolfsburg, 9 milijuna eura)

6. Igor Bišćan (prosinac 2000, Liverpool, 8 milijuna i 250 tisuća eura)

7. Boško Balaban (kolovoz 2001, Aston Villa, 7 milijuna i 800 tisuća eura)

8. Ognjen Vukojević (srpanj, 2008, Dynamo Kijev, 6 milijuna eura)

9. Mark Viduka (prosinac 1998, Celtic, 5 milijuna i 350 tisuća eura)

10. Ivica Olić (srpanj 2003, CSKA Moskva, 5 milijuna eura)

Napomena: Transferi su realizirani u raznim valutama i u raznim vremenskim razdobljima. Radi mogućnosti usporedbe napravljena je konverzija svih valuta u eure.

Linker
22. rujan 2024 07:42