CROPIX
IMA LI PILOTA?

Pozadina Nikine smjene: 'Bilo je jasno da nema kontrole kad su igrači unajmili privatni avion'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 10. rujan 2015. 00:25

Odluka o smjeni Nike Kovača bila je zaista jednoglasna, a tijekom zasjedanja nogometne vlade niti jednom riječju nisu spomenuti kandidati za nasljednika. Članovi IO HNS-a shvatili su kako imaju nešto vremena na ‘lageru’ pa su, umjesto konkretnih imena, dali naputke Davoru Šukeru i Romeu Jozaku u potrazi za idealnim kandidatima.

Dvojac je dobio zadatak da do sljedeće sjednice, odnosno do 21. rujna, dostavi Izvršnom odboru ime kandidata, ili više njih, koji zadovoljavaju uvjete za Kovačeva nasljednika, s naglaskom da u taj izbor bude uključeno što više relevantnih čimbenika HR nogometa.

Ako smo dobro shvatili, Jozak i Šuker će ovih dana po mišljenje u Maksimir, ali i na Poljud odnosno Kantridu. Odluka o novom izborniku probat će se donijeti što većim konsenzusom i svatko će imati pravo na svoje mišljenje.

U srijedu je u Hiltonu bilo riječi i o ulazi igrača u debaklu protiv Azerbajdžana i Norveške. Svi su svjesni kako izbornik nije jedini krivac za nastalu situaciju, ali nisu mogli pobjeći od one da je lakše smijeniti trenera nego se zahvaliti sedmorici igrača.

- Još u Oslu, odmah nakon utakmice, postalo je jasno da su spone izbornika i igrača popucale do kraja. Nakon utakmice se očekivao otvoren razgovor, ali do njega nije došlo jer su igrači iznajmili privatni avion koji ih je odveo u njihove klubove. A kada nema razgovora onda nema niti kemije. Tu večer je postalo jasno da je izbornik izgubio povjerenje igrača, samim time i naše - otkrio nam je u ‘offu’ jedan od članova Izvršnog odbora HNS-a.

Nadalje, jedna od bitnih zamjerki na konto dojučerašnjeg izbornika bila je jednostrana odluka Nike Kovača da se distancira od onih koji su ga izabrali na funkciju izbornika. Ne mislimo samo na Zdravka Mamića već i na veliku većinu ostalih članova IO-a.

- Nekima nije dopustio da gledaju trening reprezentacije, drugima se nije javljao na telefon. Jozak je trebao biti ‘časnik za vezu’ između reprezentacije i HNS-a, a ti mu ne daš pristup klupi. To se ne radi ljudima koji su uslišili svaku tvoju želju u ove dvije godine mandata. Pa Niko Kovač je imao više ljudi na plaći od Joachima Löwa, a znamo razliku u financijskoj moći Njemačkog i Hrvatskog nogometnog saveza - prenosi naš sugovornik dio razgovora sa sjednice i zaključuje kako je Kovač stvorio paralelni svijet po principu ‘ja odlučujem, ali odgovornost je vaša’.

- Takav stav nije prolazio kod Bilića i Štimca pa nije mogao, eto, niti kod Kovača.

Linker
22. rujan 2024 14:21