Nenad Dugi/CROPIX
NOVA LAKRDIJA

Novi izbornik davat će Jozaku popis kandidata na kontrolu i morat će ga držati na klupi?!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. rujan 2015. 11:09

U sjeni smjene Kovača je avanziranje Romea Jozaka. Tehnički direktor HNS-a dosad je imao operativne ovlasti samo na mlađih uzrastima, Niko Kovač nije mu dopuštao pristup A-reprezentaciji. Bitna je novost da će izbornik morati usko surađivati s Jozakom, kao predstavnikom Saveza, koji će ujedno sjediti na klupi.

- I Bilić, i Štimac, i Kovač, malo su se izolirali od nas, funkcionirali su kao zasebna firma. Toga više neće biti, informacije će odsad bolje kružiti, zato će novi izbornik imati obvezu kvalitetne suradnje s Jozakom. Sigurno da ćemo novom izborniku dati da potpiše ugovor i bude odgovoran, ali da cirkuliraju informacije. Kao što je Fernando Hierro bio na klupi Španjolske, tako ćemo mi imati Jozaka da budemo bliže zbivanjima u A-vrsti. Na kraju, svi stremimo istom cilju - predstavio je novost Davor Šuker.

Ako biste Jozaku kazali da je postao tutor budućem izborniku silno bi se naljutio. Činjenica je, međutim, da će izbornik, kad sastavi popis igrača, prvo ga njemu morati dati na uvid. Bude li po praksi kakva vlada u mlađim kategorijama...

- Neće se više dopustiti ni primisao formiranja bilo kakvog paralelnog sustava, A-reprezentacija ogledalo je HNS-a. Svi izbornici u mlađim uzrastima imaju fenomenalnu komunikaciju sa Savezom, nitko im nije tutor, sufler niti dirigent. S Nikom to nije funkcioniralo, nažalost, to je jedan od segmenata koji nisu bili kakvi su trebali biti - rekao je Jozak.

Kazao je i što je po njemu najvažnije za šefa Vatrenih:

- Mora biti psiholog. Jer igrači dođu iz velikih klubova, gdje rade s vrhunskim trenerima i njih nema što učiti tehnici, izvedbi, preciznosti šuta... Tu dominiraju psihologija, socijalna inteligencija te komunikcija.

Kad se traži psiholog, je l’ to Ćiro? - pitao je netko od kolega.

- Ja ću odgovoriti - javio se Šuker i kazao:

- Sigurno je bitno biti psiholog, ali kad bi to bilo dovoljno, onda bi samo psiholozi bili treneri. Uspješan stručnjak mora imati puno toga, i stožer, i odgovornost prema rezultatu. Vidite, da nije bilo prekida u Milanu, da smo tamo dobili, Kovač bi još uvijek bio izbornik. Da je u Azerbajdžanu mjesto vratnice pogođen gol, ne bismo ga smijenili…

Linker
22. rujan 2024 16:22