SASTANAK U NYONU

Platini ljut na nogometni istok: ‘Mi živimo u 2013., a vi ste zapeli u sedamdesetima’

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. siječanj 2013. 20:04

Socijalni dijalog na nogometni način vodili su u četvrtak u Nyonu predsjednik Uefe Michel Platini i predstavnici Fifproa iz zemalja istočne Europe.

Dario Šimić i Mario Jurić kao emisari našeg nogometnog sindikata još jednom su čuli da vodeći nogometni “troublemakeri” danas stižu s Istoka.

- Platini je otvorio sastanak riječima: ‘Nogomet u istočnoj Europi zapeo je u vremenu sedamdesetih ili osamdesetih, a mi živimo u 2013. godini. Gospodo, izvolite napokon implementirati uvjete minimalnog ugovora! Kompletna zapadna Europa to je učinila, morat ćete i vi’ - referirao je glavni tajnik Jurić.

Klubovi varaju igrače

On je s govornice Uefina predsjednika upoznao da HNS nogometaše iz domaće lige ne doživljava kao ravnopravne partnere. Klubovi masovno varaju igrače, oni onda pravdu (čitaj: slobodu) traže pred Arbitražom, ali ona je pristrana i presuđuje u korist klubova. Najsvježiji primjer - Osijekov nogometaš Miličević devet mjeseci nije primio plaću, ali je u prvostupanjskom postupku Arbitraža svejedno odbacila njegov zahtjev za slobodnim papirima.

Svjetski prvaci u arbitraži

- Želimo zajamčeni minimalni ugovor, zahtijevamo da igrači dobiju ugovore o radu te da arbitraža bude neovisna. Svjetski smo prvaci prema broju arbitraža, ljudi su se zgražali kada smo im rekli da ih imamo više od 170. Nevjerojatno je da se Savez, koji se hvali desetom reprezentacijom na svijetu, tako odnosi prema igračima iz domaće lige - zaključuje Jurić.

Linker
25. rujan 2024 03:38