Cropix
NAJSKUPLJI HRVAT

Otkrivamo kako je Kovačić srušio Modrića: Real razbio Inter, ali Mateo ih je osvojio

Iako još nema službene potvrde, sve je izglednije kako će Mateo Kovačić postati novi član Real Madrida u transferu vrijednom 35,5 milijuna eura, što je apsolutni rekord za nekog hrvatskog igrača
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 17. kolovoz 2015. 10:32

Mateo Kovačič novi je član Real Madrida! Iako se potvrda još uvijek čeka, više nam je izvora potvrdilo kako je priča zaključena. Ostaju tek neki tehnički detalji koji bi se trebali riješiti u sljedeća dva, tri dana, kada će hrvatski reprezentativac i službeno postati vlasnik rekordnog transfera kada su u pitanju hrvatski nogometaši.

Tih 35,5 milijuna eura koje će Real Madrid platiti Interu za Kovačića malo je više od odštete koju je Kraljevski klub platio Tottenhamu za Luku Modrića.

Prema informacijama koje dolaze iz Italije, Kovačić je već dogovorio osobne uvjete, prema kojima će zarađivati četiri milijuna eura neto u sljedećih pet godina.

Kovačićev nastup protiv Reala u srpnju

Teren za odlazak Kovačića iz Intera dugo se pripremao. Iako je prošle zime potpisao novi ugovor, iz krugova bliskih Mateu Kovačiću saznajemo kako reprezentativac nije bio previše zadovoljan u Interu. Smetao ga je izostanak ambicija kluba koje diktira ne baš sjajna financijska situacija, a i s trenerom Robertom Mancinijem nije bio na istim valnim duljinama. U međuvremenu se pojavila glasina da su na njega oko bacili Barcelona i Liverpool koji je, čini se, najozbiljnije grizao. Brendon Rodgers je u Kovačiću vidio nasljednika velikog Stevena Gerrarda.

Navodno je ovih dana s Anfielda otišla i službena ponuda od 25 milijuna eura, što je vjerojatno imalo utjecaja na odluku Real Madrida da uđe u posao.

Sve se zapravo odigralo filmskom brzinom. Mnogi tvrde kako je okidač bila prijateljska utakmica u Kini krajem srpnja, u kojoj je Real dobio Inter 3:0, a Kovačić je ostavio sjajan dojam. Iako je Rafa Benitez želio nekog jakog defenzivca (spominjali su se Pogba, Verratti i Vidal), čini se da je na toj utakmici Kovačić skrenuo pozornost na sebe. Doduše, Pogba se ionako dogovorio s Barcelonom za sljedeće ljeto, PSG nije htio pustiti Verrattija, a Artura Vidala je eliminirala sklonost vratolomijama Ferrarijem...

Prednost za Kovačića bila je prošla sezona u kojoj je Real došao do saznanja da nema adekvatnu zamjenu za Luku Modrića nakon što se hrvatski reprezentativac ozlijedio. Veliki fond utakmica iziskuje česte rotacije i Rafa Benitez je tražio veznjaka koji će moći zamijeniti Luku i Tonija Kroosa. Pronašao ga je, eto, u Mateu Kovačiću.

Iako, tvrde neki mediji, prvi "pick" Florentina Pereza zapravo je bio Kevin de Bruyne. Međutim, predsjednika Reala ohladio je odštetni zahtjev Wolfsburga koji je svojeg igrača procijenio na 70 milijuna eura.

Potom je Perez u subotu navečer okrenuo broj mobitela Piera Ausilija, sportskog direktora Intera. Prva ponuda iznosila je 25 milijuna eura, a Inter je tražio 15 više. Nekoliko sati kasnije dvije strane našle su se na 35,5 milijuna eura!

Od toga će Inter dobiti 28,5 u gotovini, a ostatak će ovisiti o broju nastupa Matea Kovačića u dresu Reala. Za 20 nastupa bi Inter trebao dobiti 2,5 milijuna eura, dok će za 40 dobiti još pet milijuna. Ako će sve biti u redu, a nema razloga da ne bude, s tih 35,5 milijuna eura, Kovačić će za pola milijuna nadmašiti vrijednost transfera Modrića iz Tottenhama u Real i postati najskuplji Hrvat u kopačkama.

Osim toga, Mateo Kovačić postaje i peti Hrvat na Santiago Bernabeuu. Prije njega su dres Reala nosili Robert Prosinečki, Davor Šuker i Robert Jarni, a Luka Modrić će ga dočekati u svlačionici. U Kraljevski klub odlazi u najboljim godinama i s neprocjenjivim iskustvom Serie A, u koju je stigao u siječnju 2013. godine. Za Inter je odigrao 97 utakmica i postigao osam pogodaka. U dresu Dinama imao je isti broj golova, ali u 73 nastupa. Upravo činjenica da sa 21 godinom ima blizu 200 nastupa na visokoj razini dovela ga je i pred vrata najvećeg kluba u povijesti nogometa. Na njemu je da se ondje zadrži što je dulje moguće...

NAJVEĆI TRANSFERI HRVATA

1. Mateo Kovačić

35,5 milijuna eura

Inter - Real Madrid

2. Luka Modrić

35 milijuna eura

Tottenham - Real Madrid

3. Dejan Lovren

Southampton - Liverpool

25 milijuna eura

4. Marijo Mandžukić

Bayern - Atletico Madrid

22 milijuna eura

5. Luka Modrić

Dinamo - Tottenham

21 milijun eura

Linker
23. rujan 2024 22:21