Action Images via Reuters / Jason Cairnduff Livepic EDITORIAL USE ONLY / REUTERS
ODLAZAK SA NOU CAMPA?

ODLAZI LI ZAISTA ARGENTINAC KOD GUARDIOLE? Lea Messija prema Engleskoj i Manchester Cityju gura - španjolski USKOK

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 15. studeni 2016. 18:46

Prije pet mjeseci, taj slučaj baš nitko nije razmatrao. ‘Majka’ svih kladionica, britanski William Hill, u stalnoj ljetnoj ponudi velikih transfera izbjegao je Lea Messija.

Jer, odlazak iz Barçe bio je doslovce nezamisliv. Danas, međutim, upravo ‘slučaj Messi’ strši na ekskluzivnoj ponudi: ‘Gdje će Leo Messi biti prvog dana sezone 2018./19.?’, pitanje je ispod kojeg se redaju koeficijenti: Barcelona 1,75, Man. City 5, PSG 7, Chelsea 7... Koeficijenti koji nisu smiješni, već vrlo, vrlo ozbiljni. Koeficijenti koji otkrivaju da u Kataloniji vrije!

pepu treba leo Poput napalma se, naime, u ponedjeljak planetom proširila vijest da je čudesni Argentinac odbio produljiti ugovor s Barçom, što je, jasno, učas sve nagnalo na jedini logični zaključak: sigurno odlazi u Man. City. No priča, koliko još uvijek stajala na staklenim, krhkim nogama, ipak nije bez temelja. Jer, u utorak sve najvažnije španjolske sportske tiskovine na glavnim su mjestima donijele zajedničke fotke dva negdašnja suradnika, koji se izuzetno vole. Šeici ne pitaju za novac, a Pepu Guardioli nakon Bayerna i četiri mjeseca u Man. Cityju, naime, postalo je kristalno jasno: ako želi osvojiti Ligu prvaka s bilo kojim klubom koji se ne zove Barcelona - mora dovesti Lea Messija!

Dok ga je Marca, okrenuta Realu, već ‘prodala’, El Mundo, svojevrsno Barçino glasilo, ipak je umjereniji; tvrdi da je klub miran po tome pitanju, jer će pregovori definitivno krenuti u siječnju, no u ‘fusnoti’ stoji vrlo zanimljiva i indikativna tvrdnja: jedini tko bi Messija mogao ispratiti u Englesku jest - španjolsko sudstvo.

Messi i Suarez
REUTERS/ Marcelo del Pozo / REUTERS

Lionel Messi, bez ikakve sumnje, uživa u Kataloniji:

Kao prvo, statusni je simbol kluba, najplaćeniji igrač i lider momčadi koja je konkurentna za osvajanje svih svjetskih trofeja. Dakle, profesionalno je ostvaren.

MESSI ŽIVI IDILU, ALI... Kao drugo, silno se zbližio sa Suarezom, obitelji im se druže, a senzacionalna klima, mirni kutak svoga svijeta i škola u kojoj djeca uče jezike i ostvaruju se kao ljudi, kreira privatnu satisfakciju.

Argentinac, dakle, živi idilu, baš sve u svijetu Lea Messija ima puninu i svrhu. Osim jedne stvari koja izjeda i njega i cijelu obitelj. Svakoga jutra Messi se budi s grčem u želucu jer ga španjolske vlasti proganjaju zbog tog prokletog poreza koji mu je nagrizao karmu. Messi ne može shvatiti da ga i nakon suđenja, španjolski ‘USKOK’ i dalje istražuje, tražeći nove nepravilnosti, ‘penale’, kazne. Premda je u ljetu ove godine zajedno s ocem Jorgeom dobio 21 mjesec zatvora uvjetno zbog porezne prijevare, plus četiri milijuna eura kazne (U optužnici stoji kako je zajedno s ocem utajio porez, točnije, oštetio španjolski proračun za više od 4 milijuna eura u razdoblju od 2007. do 2009. godine). I tu dolazimo do srži moguće senzacije. Manchester je sumorniji, tek poneka ‘feta’ sunca slučajno svrati u grad koji je sušta suprotnost Barceloni.

Britain Football Soccer - Manchester City v FC Barcelona - UEFA Champions League Group Stage - Group C - Etihad Stadium, Manchester, England - 1/11/16
Barcelona's Lionel Messi in action with Manchester City's Fernandinho 
Reuters / Darren Staples
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

No taj grad Messiju nudi nešto za čime on trenutačno žudi, štit koji će ga braniti od španjolskih pravnih konkvistadora. Štit, koji ako neće moći pravno, onda će napade odbiti financijski. Da, šeik Mansour spreman je iz svojega džepa plaćati Messijeve kazne. A to, uz činjenicu da se na Etihadu skriva mala Barçina enklava, gdje vladaju Guardiola, Begiristain i Soriano, s kojima je surađivao godinama, Messiju je usadilo crv. Koji ruje.

NIJE AL CAPONE Leu Messiju ugovor s Barcelonom ističe u ljeto 2018. godine. Barcelona, koja je nedavno krenula u akciju produljenja ugovora najvećim vedetama (Neymar, Busquets, Mascherano, slijede Rakitić i Suarez), na stol je obitelji Messi stavila ugovor težak oko 25 milijuna eura godišnje (nakon plaćenih poreza). Ali, premda iz tabora Messijevih govore da će pregovore finalizirati oko Nove godine, Guardiola i Mansour gledaju iza ugla, s vrećom punom love čekajući da im idealnu asistenciju gurnu španjolski porezni lovci.

Messiju je očito dozlogrdilo biti nogometni Al Capone.

Linker
09. listopad 2024 08:20