Damir Krajac / CROPIX
PANIKA U MAKSIMIRU

Očajni tereni izbacili iz stroja pola Jurčićeve momčadi, ozlijeđeni Ademi, Čop...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. travanj 2013. 15:17

Kapetan Dinama i hrvatski reprezentativac Josip Šimunić vratio se treninzima! Jučer je počeo trčati, a od sljedećeg ponedjeljka pridružuje se momčadi s punim kapacitetom treninga. Ne treba previše lamentirati koliko je to važno za Modre, ali i za hrvatsku reprezentaciju koju početkom lipnja čeka ogled s Škotskom.

Krunoslav Jurčić priprema momčad za kvalifikacije Lige prvaka, pa mu je iznimno bitno da mu ključni igrač obrane i vođa bude spreman za ta ljetna iskušenja. Svima je jasno da Dinamo bez Šimunića nije ista priča. Joe je istinski lider, zalog je vjerovanja da će Modri i treći put zaredom igrati najprestižnije klupsko natjecanje na Globusu.

Za one koji možda ne znaju, na utakmici sa Srbijom Šimunić je zaradio rupturu lista, zbog toga nije ni igrao protiv Walesa, kao ni Dinamove oglede u Prvoj HNL. Igrač je u godinama kad se treba posebno paziti, recimo, na treninzima ne smije raditi skokove. Stariji igrači već sve znaju o svome tijelu, iza sebe su tijekom karijere ostavili neke ozljede. Neki stručnjaci kazat će da im je ponekad dobro dopustiti da se sami doziraju na treninzima, da ne rade po istom programu kao i ostali, jer zna dolaziti do recidiva ozljeda. Sasvim logično, mišići više nisu tako fleksibilni kao kod mladića od 17 ili 18 godina. Hoće li se i u Dinamu odlučiti da Šimunić bude pod “posebnom paskom”, tek treba vidjeti. Druga dobra vijest je povratak Luisa Ibaneza nakon ozljede zadnje lože, on je već u punom programu. Bolje je i Šimi Vrsaljku, koji je u Kranjčevićevoj dobio jak udarac u lijevu potkoljenicu. Boli ga i dalje, ima podljev, ali glavno je da se stanje popravlja.

Najlošija vijest ovoga proljeća za Modre je svakako stres fraktura kralješka Duje Čopa koji je izgubljen do kraja sezone. Težak je to hendikep za momčad Krune Jurčića jer je Čop bio u sjajnoj formi, bušio je protivničke mreže. Stres fraktura kralješka ne može nastati od udarca, nego da se radi o sindromu prenaprezanja. Laički rečeno, od prevelikog opterećenja kralježnice. Čop je vjerojatno trebao imati više odmora, možda ga je žestok dril doveo u ovo stanje koje je upalnog karaktera. Srećom, tako su nam barem kazali u klubu kad je nastupila neugoda, radi se o najblažem obliku. Ipak, i taj najblaži je težak s obzirom da je “out” do kraja sezone.

Arijan Ademi bit će izvan travnjaka dva do tri tjedna, u Kranjčevićevoj je zaradio rupturu kvadricepsa. Hrvatski reprezentativac želio bi i prije “u vatru”, kazao nam je kako bi trebao biti spreman već za utakmicu Modrih s Cibalijom u Vinkovcima, ali ne želi ga se forsirati, jer mu je to već četvrti put da dolazi do rupture mišića. Kod pucanja mišića dolazi do stvaranja tzv. ožiljkastog tkiva, pa taj mišić više nije toliko fleksibilan, nedovoljno je elastičan. Igrači se istežu prije svakog treninga i utakmice, ali kad je jednom nastane ožiljak, mnogo lakše se ponavlja ozljeda. Makar i ovdje je kao i kod svega ostalog, ovisi od čovjeka do čovjeka. Kod Ademija nije došlo do rupture mišića zbog udarca, možda je došlo zbog “umora mišića”?

Lee Addy je također zaradio rupturu mišića kvadricepsa na treningu, dugo prije dolaska u Dinamo nije igrao utakmice, možda su upravo stanka i nagli ulazak u puni pogon uvjetovali ozljedu?

Mi smo, naravno, laici, ne razumijemo se previše u medicinu. Također, uglavnom su svi treninzi Modrih zatvoreni za javnost, pa ne možemo niti vidjeti kako se i što radi na treninzima. Vjerujemo da u modrom klubu najbolje znaju kako pripremiti igrače i koliko ih treba odmarati, koliko je bitan oporavak organizma, uostalom, kondicijski trener Zvonko Komes je vrhunski stručnjak koji je radio u Bayernu, Bayeru i švicarskoj reprezentaciji. Zato bilo kakve zaključke ostavljamo postrani, a na tu temu u klubu nisu željeli pričati.

Jedino što znamo jest da će se intenzitet treninga do kraja svibnja pojačavati, jer su počele pripreme za Ligu prvaka. Trebat će tu biti dosta oprezan kako se nogometaši ne bi preopteretili i kako se ne bi povećala mogućnost ozljeda.

Veliki problem Modrih svakako su bili jako loši tereni nakon povratka iz Turske. Treniralo se na umjetnoj travi, po našim saznanjima na toj je podlozi obavljeno negdje desetak treninga.

Sjećamo se još vremena dok je trener Modrih bio Vahid Halilhodžić. Modri su prije puta na zimske pripreme u Međugorje tri-četiri dana trenirali na umjetnoj travi, a onda su počele ozljede u Hercegovini, najteže je stradao Leandro Cufre koji je bio izvan travnjaka mjesec dana. Na umjetnoj travi pate tetive i ligamenti, donji dio leđa, mišići također. Usput, treniralo se i na mokrim i mekanim travnjacima, padali su kiša i snijeg...

Za Modre je u cijeloj priči najvažnije da svi budu zdravi početkom kvalifikacija za Ligu prvaka, to je krucijalni trenutak sezone.

Linker
21. rujan 2024 12:10