Dragan Matić/CROPIX
IZDAJA NOGOMETA

Zvone Boban spušta euforiju: 'Realno, Hrvatska nikada neće biti favorit protiv Italije!'

Protiv vas smo uvijek imali motiv za dokazivanje. Naš talent i fizička snaga nisu upitni i zato su te utakmice redovito izjednačene, pune napetosti - kaže Boban
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 14. studeni 2014. 14:43

Dva dana uoči utakmice na San Siru, talijanski su se mediji u najavama napokon okrenuli adutu iz rukava, njihovu omiljenom hrvatskom komentatoru Zvonimiru Bobanu.

Uz naslov „Zorro pogađa“ i podnaslov „Tišina: sada priča Boban!“, bivši veznjak Milana s prve stranice Gazzette dello Sport poručuje Talijanima da su u prošlosti prečesto žrtvovali umjetnost igre za taktičke ciljeve. Zbog toga su, kaže, 15 godina morali čekati da stasa „Pirlo nakon Pirla“, Marco Verratti.

Nijedan od njih dvojice protiv Hrvatske neće igrati, no Boban ne smatra da je ravnoteža na papiru zbog toga promijenjena.

- Italija je i dalje favorit, uloge se ne mogu zamijeniti. Hrvatski nogomet i naša reprezentacija nikada neće biti važnija od talijanske, iako ova generacija ima velik potencijal.

Ali Talijani dosad svejedno nisu pronašli recept za Hrvatsku, podsjetio je Bobana novinar Gazzette.

- Protiv vas smo uvijek imali motiv za dokazivanje. Naš talent i fizička snaga nisu upitni i zato su te utakmice redovito izjednačene, pune napetosti. Italija je u taktičkom smislu danas možda dekadencija, ali u pogledu strasti i nogometne kulture nikada neće zaostajati. Zašto dekadencija? Ne sviđa mi se 3-5-2, bez obzira što je Conte taj sustav razvio do savršenstva.

Boban se dobro sjeća utakmice otprije 20 godina, kada je Tomislav Ivić u Palermu srušio Italiju, a on i suigrači očitali lekciju tamošnjim medijima koji su ih u najavi nazivali sporim, lijenim i grubim nogometašima.

- Odigrali smo bez kompleksa inferiornosti. Vi ste bili svjetski viceprvaci, ali izgledali pomalo umorno. U takvim slučajevima obično prevlada osobnost igrača i motivacija, što se i dogodilo. Ivić je izmislio neku čudnu taktiku, sa Šukerom na lijevom krilu, ali na terenu smo mi to preoblikovali kako je nama odgovaralo. Kao i u mnogim drugim slučajevima…

Legendarni kapetan „vatrenih“ nije mogao izbjeći pitanje o pozivu Mariju Balotelliju, s kojim je u prošlosti imao već nekoliko verbalnih okršaja. Zanimljivo, Bobanovo razmišljanje ne slaže se s većinom komentara na Apeninima.

- Ovo je najbolje vrijeme za poziv Balotelliju, Conte mu očito želi pomoći da se oporavi. Mario je dobar momak, ali ta dobrota je u drugom planu zbog svih apsurdnih stvari koje je radio u klubovima.

Riječ-dvije i o Modriću:

- Izvanredan igrač, naprosto ga volim. Tehnički i taktički potkovan, uvijek korak ispred drugih i u obrani i u napadu. Mora i dalje razvijati svoju individualnost, ali u službi momčadi. Ako si pritom uzme malo slobode, to neće umanjiti njegov doprinos, naprotiv.

Linker
22. rujan 2024 12:33