Dragan Matić/CROPIX
PIŠE T. ŽIDAK

Novi čelnik Fife: Boban među kandidatima koje Platini želi suprotstaviti Blatteru

Svijetu je puna kapa Seppa Blattera. Naročito njegove umiješanosti u razne financijske skandale, u njegovu samovolju da iza kulisa imenuje domaćine SP-a
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 29. studeni 2014. 23:22

Jedna obična vijest s dna stranice jedne francuske tiskovine ima neusporedivo dublje značenje od plasmana. U nekoliko redaka napisano je da “ Michel Platini traži protukandidata Seppu Blatteru, koji se u 78. godini namjerava još jednom kandidirati za predsjednika Fife”. U posljednjoj rečenici ove marginalne informacije napisano je da Michel Platini nije zainteresiran za kandidaturu...

Svijetu je puna kapa Seppa Blattera. Naročito njegove umiješanosti u razne financijske skandale, u njegovu samovolju da iza kulisa imenuje domaćine svjetskih prvenstava, što je učinio s Rusijom 2018. i Katrom 2022. Fifom vlada diktatorski, poput Fidela Castra. Želi se barem približiti svojemu prethodniku, Joau Havelangeu, koji je svjetskom nogometnom organizacijom vladao 24 godine. Međutim, kako sada stvari stoje, Sepp Blatter će uvjerljivo pobijediti, a pokušaj Platinija ostat će samo neuspjeli pokušaj. Naime, jučer sam razgovarao sa sudionikom ovogodišnjeg Kongresa Fife u Sao Paulu, gdje se govorilo i o novom mandatu predsjednika svjetske nogometne asocijacije, koji će biti izabran idućeg lipnja na Kongresu u Zürichu.

Propao prvi puč

- Blatteru je bilo vrlo neugodno slušati kada je ustao Nizozemac Van Praag i vrlo brutalnim i neuvijenim rječnikom rekao da se Blatter ne bi trebao kandidirati zbog godina. Stavio mu je otvoreno do znanja da mentalno više ne može voditi organizaciju. Složili su se i njemački i engleski predstavnik, ali se Blatter nije zbunio: “Imate li protukandidata? Kada mi ga predočite, možemo razgovarati o limitu broja mandata, ali o limitu godina - nikako. Bila bi to diskriminacija...”

Sudionik Kongresa bio je preneražen Blatterovom drskošću, ali onda se glasovalo o limitu godina. Predstavnici Uefe podigli su tridesetak crvenih kartona, ali ostatak dvorane se zazelenio, za Blatterovu kandidaturu glasovale su Afrika, Azija, Latinska Amerika. Tako je propao prvi puč.

Ipak, Platini nije odustao:

- Da, vidio sam njegov pokušaj i odmah sam ga nazvao. ‘Nemoj se razdvajati od Blattera, sjeti se da te Blatter podržao 2006. Za tebe tada nisu glasovale ni Njemačka, ni Nizozemska, ni Engleska, ni Italija, glasove si dobio od malih nogometnih saveza, od Hrvatska, Srbije, Makedonije, BiH, Litve, Estonije. Kreneš li u rušenje Blattera, bez izgleda si’ - rekao mi je visoki nogometni funkcionar u Uefi i intimni prijatelj Michela Platinija.

Mali hrvatski ‘Blatteri’

Mogli bi se suprotstaviti ljudi od izuzetnog nogometnog ugleda, neukaljanih nogometnih biografija, intelektualci, koji žive od nogometa, i koji su neovisni i neskloni korupciji. Jedan od takvih je svakako i Zvonimir Boban, zvijezda talijanskog nogometa, lider hrvatske reprezentacije koja je 1998. osvojila treće mjesto na svijetu, akademski obrazovan čovjek, koji je puno radio na osobnom usavršavanju, koji govori svjetske jezike. Njegova inteligencija ne bi dopustila podvale, a uvjeren sam da bi njegova metla počistila sve ono smeće koje se nagomilalo pod tepisima Fifine tvrđave na Sonnenbergu u Zürichu.

Zvonimir Boban iz istih razloga nije želio uprljati prste u hrvatskom nogometu, jer tamo vladaju “mali Blatteri”, nije se žalio zaplesti u mrežu sitnih interesa i provizija. Kao komentator TV postaje Sky u stalnom je dodiru s nogometom i najelementarnijim nogometnim problemima, i zato je jedan od kandidata koje bi Platini mogao suprotstaviti Blatteru. Uvjeren sam da bi pobijedio švicarskog pukovnika u karakternom i liderskom smislu, o obrazovanju da i ne govorim.

Deveti predsjednik

Englezi su razmišljali o Garyju Linekeru, koji se bavi istim poslom kao i Boban. Lineker ima također veliku nogometnu povijest, bio je najbolji strijelac SP-a 1986. , igrao je u Barceloni, a na BBC-u kotira kao najbolji sportski komentator. Razmišljalo se i o Johanu Cruyffu, ali on je opsjednut Barcelonom, nogometnom akademijom, a u Amsterdamu, zbog oštrog jezika, nije pretjerano omiljen. Iako spada među pet najvećih nogometnih imena u svijetu nogometa, i kao nogometaš i kao trener.

- Čini mi se da Nijemci imaju protukandidata, ali se ne usuđuju s njim izaći u javnost, jer su procijenili da ni Platini ne bi imao izgleda - uvjerava me moj dobro informiran, ali pesimističan izvor. - Nije to Beckenbauer, Kaiser ne voli gubiti, a procijenio je da je bez izgleda.

Do sada su predsjednici Fife bila trojica Engleza ( Burley Woolfall, Drewry i Rous), dvojica Francuza ( Guarin i Rimet), jedan Belgijanac ( Seeldrayers), jedan Brazilac ( Havelange) i jedan Švicarac ( Blatter). Tko je deveti? Nije li vrijeme za mlađe ljude, s pravom nogometnom biografijom? Zašto ne i Boban?

Linker
22. rujan 2024 14:29