CHRISTOF STACHE Afp
Ljepotica Eura

Veliki povratak Elfa u skupini smrti! Palo čak šest golova, Portugalci sami sebi zabili dva komada

Njemačka je preokretom slavila s 4:2 uz sjajan gol C. Ronalda i dva autogola Portugalaca
Piše: Sportske novosti/HinaObjavljeno: 19. lipanj 2021. 19:54

PORTUGAL - NJEMAČKA 2:4 (Cristiano Ronaldo 15', Diogo Jota 67' / Ruben Dias 35' ag., Guerreiro 39' ag., Havertz 51', Gosens 60')

PORTUGAL (4-2-3-1): Rui Patricio - Semedo, Ruben Dias, Pepe, Guerreiro - William Carvalho (od 58. Rafa Silva), Danilo - Bernardo Silva (od 46. Renato Sanches), Bruno Fernandes (od 64. Joao Moutinho), Diogo Jota (od 83. Andre Silva) - Cristiano Ronaldo

NJEMAČKA (3-4-3): Neuer - Hummels (od 62. E. Can), Rüdiger, Ginter - Kimmich, Gundogan (od 73. Sule), Kroos, Gosens (od 62. Halstenberg) - Havertz (od 73. Goretzka), Müller, Gnabry (od 87. Sane)

Munchen - stadion Allianz Arena Glavni sudac: Anthony Taylor (Engleska)


U dvoboju 2. kola F skupine EURA u Muenchenu su nogometaši Njemačke u subotu svladali Portugal s 4:2. Portugalci su poveli golom Cristiana Ronalda (15'), ali su Nijemci preokrenuli s dva autogola, Rubena Diasa (35') i Raphaela Guerreira (39'), te golovima Kaija Havertza (51') i Robina Gosensa (60'), da bi konačan rezultat postavio Diogo Jota (67').

Nijemci, koji su u prvom kolu izgubili od Francuza (0:1), krenuli su u visokom ritmu od početka utakmice i već u 5. minuti Robin Gosens zabija, ali je gol poništen zbog zaleđa Gnabryja nakon intervencije VAR-a.

Nova prijetnja došla je u 10. minuti od Havertza, koji je pucao s ruba šesnaesterca, ali je portugalski golman bio na pravom mjestu. Dvije minute kasnije dobra akcija po lijevom boku, Kroos puca sa 13 metara iskosa, no portugalski branič klizećim startom blokira šut.

U jeku njemačkih napada Portugal dolazi do vodstva. Igrala se 15. minuta i nakon kornera za Njemačku uslijedio je kontranapad kojeg je poveo Bernardo Silva i odlično poslužio Dioga Jotu, koji prosljeđuje do Cristiana Ronalda, a on je neometan iz blizine ugurao loptu u mrežu. Cristianu Ronaldu to je bio 107. pogodak za reprezentaciju, ali svjetski rekorder po broju golova u reprezentativnim dresu je Ali Daei (52), koji je za Iran zabio 109 golova.

image
MATTHIAS HANGST Afp

Dobru igru Njemačka je ipak naplatila s dva pogotka do kraja prvog poluvremena. U 35. minuti sa desnog boka Kimmich dijagonalom na lijevoj strani pronalazi braniča Gosensa, koji u trku ubacuje u peterac, a portugalski stoper Rúben Dias, koji je pokušao spriječiti Havertza da pospremi loptu u mrežu, na kraju je zabio autogol.

Novi autogol zabio si je lijevi branič Raphael Guerreiro u 39. minuti. Kimmich je s korner linije vratio u peterac, a Guerreiro, koji je čuvao Müllera, postiže autogol.

Početkom drugog poluvremena, u 51. minuti, novi pogodak za Njemačku, ali ovaj puta nije autogol Portugalaca. Nakon duge akcije Gosens ubacuje u peterac, a Havertz iz blizine šalje loptu u mrežu.

image
PHILIPP GUELLAND Afp

Gosens, koji je briljirao na ovoj utakmici, i sam se upisao u strijelce 60. minuti. Dobar centaršut uputio je Joshua Kimmich na drugu stativu, a Gosens pogađa glavom za 4-1.

Portugalci su smanjili zaostatak na 2:4 u 67. minuti iz prekida. Ubačaj na daljnju stativu vratio je Ronaldo, a Diogo Jota sa jednog metra gura loptu u mrežu.

U 79. minuti Njemačka je imala sreće nakon što je Renato Sanches gromovitim udarcem s 25 metara pogodio vratnicu.

Ranije su u ovoj skupini Mađarska i Francuska igrali 1:1. U zadnjem kolu 23. lipnja igraju Njemačka - Mađarska i Francuska - Portugal.


KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87' - Zamjene kod Njemačke. Priliku dobiva Leroy Sane umjesto Gnabryja.

83' - Još jednom mijenjaju Portugalci. Umjesto Dioga Jote u igru će Andre Silva.

83' - Sijevnula je kontra Nijemaca, Goretzka je imao par opcija što napraviti s loptom, desno mu je možda u boljoj poziciji bio Muller, ali odlučio se na udarac s ruba kaznenog prostora, fijuknulo je to malo iznad gola!

79' - TRESE SE VRATNICA! Renato Sanches ispalio je projektil s tridesetak metara iskosa i snažno zatresao okvir gola! Ni pomaknuo se nije Neuer, ne bi mogao apsolutno ništa da je to išlo u mrežu...

73' - Dvostruka promjena kod Njemačke. Izlaze Havertz i Gundogan, mijenjaju ih Leon Goretzka i Niklas Sule.

67' - GOOOL! Nakon slobodnjaka je C. Ronaldo uspio spasiti jednu 'mrtvu' loptu i prebaciti u pet metara do Dioga Jote koji pogađa iz blizine! Trajala je i VAR provjera zbog potencijalnog zaleđa, ali sve je regularno i Portugalu se vraća nada...

image
MATTHIAS HANGST Afp

63' - Izmjene i na jednoj i na drugoj strani. Santos vadi i Brunu Fernandesa, ući će Joao Moutinho. Kod Nijemaca izlaze Gosens i Hummels, priliku dobivaju Halstenberg i Emre Can.

60' - GOOOL! Portugalski izbornik Fernando Santos i dalje ne odustaje od svoje taktike, a Nijemci su to odlučili kazniti... probijaju portugalsku obranu na sve strane, sada je Kimmich centrirao s desne strane i nitko nije pratio Gosensa koji sam kao duh glavom zabija za velikih 4:1!

58' - Druga promjena kod Portugalaca. Izašao je William Carvalho, ulazi Rafa Silva.

51' - GOOOL! Opet su Nijemci izigrali portugalsku obranu... lijepo su kombinirali, u akciji je sudjelovao i Havertz, a na kraju je sjajni Gosens pronašao upravo mladog igrača Chelseaja koji s pet metara pogađa mrežu! Nije bilo zaleđa i Njemačka vodi 3:1!

46' - Počinje drugo poluvrijeme. Jednu je promjenu napravio Fernando Santos. U svlačionici je ostavio Bernarda Silvu, zamijenit će ga Renato Sanches.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Zasluženo vode Nijemci. Napadali su od prve minute i bili znatno aktivniji. Portugalci su poveli zahvaljujući čudesnom kapetanu i ponajboljem igraču svih vremena Cristianu Ronaldu koji je i ovim zgoditkom ispisao povijest. Međutim, Elf se nije predavao te je nastavio s aktivnom igrom kojom su natjerali Portugalce da dvaput uguraju loptu u vlastitu mrežu.

image
PHILIPP GUELLAND Afp

45'+3' - U završnici je još jednom zaprijetio Gnabry, ali opet - Rui Patricio!

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

44' - Nova prilika za Nijemce! Gosens je ponovno zaprijetio, ali izvrstan je danas Rui Patricio.

39' - GOOOL! Još jedan autogol! Igrao se 'bilijar' u šesnaestercu Portugalaca, lopta se odbijala na sve strane, da bi na kraju Raphael Guerreiro, kao maloprije R. Dias, zatresao vlastitu mrežu! Kakav neobičan preokret uz dva autogola...

image
MATTHIAS HANGST Afp

35' - GOOOL! Kimmich je centrirao za Gosensa koji isprve cilja Havertza u pet metara, a Ruben Dias - u želji da blokira - pogađa vlastitu mrežu! Činilo se u prvi mah da je Havertz taj koji je poentirao, no ponovljena snimka jasno pokazuje da se radi o autogolu. Vraćaju se Nijemci!

34' - Nova šansa Portugala! Bruno Fernandes se sjurio u šesnaesterac, ali sustigao ga je Rudiger...

image
CHRISTOF STACHE Afp

28' - Uzvraćaju sada i Portugalci. Guerreiro je ubacio iz slobodnjaka, Diogo Jota je probao glavom - samo iznad grede.

24' - Nova šansa za Elf! Gnabry je izvozao svog braniča, a zatim našao Hummelsa na pet metara, međutim njemački branič nije uspio glavom zahvatiti taj ubačaj.

18' - Nijemci ne odustaju! Gosens je isprobao svoj udarac, ali ne da se Rui Patricio svladati tako lako... Nijemci igraju, a Portugalci vode!

15' - GOOOL! Nevjerojatan je Cristiano Ronaldo... čudesni je Portugalac glavom izbio loptu iz svog šesnaesterca, sijevnula je kontra Portugala, Bernardo Silva je dugom loptom pronašao Dioga Jotu koji asistira - a kome drugome nego CR-u! Pretrčao je u sprintu cijeli travnjak i zatim zabio svoj treći gol na ovome Euru... naklon do poda!

image
MATTHIAS HANGST Afp

13' - Još jedan udarac - samo za statistiku, ali vrijedi zapisati. Havertz je glavom smirio za Mullera koji šutira iz daljine, brani to lakoćom Rui Patricio.

12' - Nijemci su puno konkretniji na startu. Sada je zaprijetio i Kroos, blokiraju to Portugalci... Ronaldo i društvo zasad se još nisu sastali s loptom.

10' - I opet prijete Nijemci! Nova pogreška obrane Portugala nakon pritiska Matthiasa Gintera, Havertz je prihvatio odbijanac i opalio po golu, a Rui Patricio to čupa iz lijevog donjeg kuta... u nastavku prijeti Gnabry, no konsolidirala se u međuvremenu portugalska obrana.

5' - GOOOL! Čini se da ipak ništa od gola. Usred akcije Muller je igrao rukom, a Gnabry je bio u zaleđu... Gosens je uspio loptu ugurati u mrežu, ali engleski sudac s pravom poništava taj pogodak.

1' - Počela je utakmica drugoga kola skupine F! Uoči susreta Portugal je na drugome mjestu s tri boda, a Njemačka na četvrtome bez bodova.


image
MATTHIAS HANGST Afp

17.55 Na impresivnoj Allianz Areni u Münchenu igrači su istrčali na travnjak, izvedene su himne obiju reprezentacija i sve je spremno za početak!

17.50 Glavni sudac bit će 42-godišnji Englez Anthony Taylor.

image
FRIEDEMANN VOGEL Afp

Linker
26. travanj 2024 09:31