MATTHIAS HANGST Afp
SVE MU JE VRATIO

‘Kada mi je to napravio, osjetio sam se tako malim!‘: Njemački junak otkrio kako ga je ponizio Ronaldo

‘Znate one trenutke u životu kada osjetite sramotu i gledate je li to još netko primijetio...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. lipanj 2021. 07:49

Velika pobjeda Joachima Löwa i njegova Elfa. Unatoč najavama, ništa nije mijenjao njemački izbornik, isti je sastav suprotstavio Portugalu kao što je učinio i protiv Francuske. Poraz s Tricolorima nije ga pokolebao u njegovom stavu da je 3-4-3 s istim ljudima najbolja postava za svjetskog, ali i europskog prvaka.

Isplatilo se Löwu. Kai Havertz je bježao Diasu i Pepeu, Thomas Müller je otvarao prostor u središnjici, a Mats Hummels je najvećim dijelom zaustaviio Cristiana Ronalda. Ali, sve je to bila nadogradnja, jer Njemačka je letjela na krilima. Joshua Kimmich i njemački junak Robin Gosens napravili su ključnu razliku po bokovima.

image
MATTHIAS HANGST Afp

Lijevi bočni Atalante nesumnjivo je najveća priča, jer 26-godišnji Robin Gosens dosad nije imao ulogu nositelja. Iz drugog plana je uletio u prvi, asistirao za dva pogotka, postigao jedan. Sve za 62 minute igre. Kapa do poda! Odavno nismo gledali utakmicu velikih reprezentacija u kojoj dominira lijevi bočni. Slava je uvijek pripadala napadačima ili veznjacima, ponekad vratarima. Najrjeđe bekovima, i to lijevim. Zato se pojavio Gosens, nesuđeni policajac iz Emmericha na Rajni.

- Htio sam biti policajac kao moj djed - ispričao je Gosens.

Nesuđeni policajac

Međutim, iz regionalnog ureda nisu ga htjeli primiti za policajca, a razlog je pomalo bizaran. Rekli su mu “noge su ti previše različite visine da bi uspio kao policajac”. Zbog toga se Gosens odlučio za drugu opciju, opredijelio se za nogomet. Danas možemo zbrajati i oduzimati koliko je dobio njemački nogomet, a koliko izgubila policija, ali Gosens je uspio u planu B. Premda ni nogometni put nije bio lagan i jednostavan.

Jer, njemački heroj u dvoboju s Portugalom nikada nije zaigrao u Bundesligi, afirmaciju je doživio u Atalanti, ali s ozbiljnim nogometom krenuo je sa 20 godina u Nizozemskoj. Zašto Nizozemskoj? Otac mu je Nizozemac i obitelj je živjela u gradiću udaljenom tek četiri kilometra od Nizozemske, a u Njemačkoj Gosensa ionako nitko nije primjećivao. Zaobilaznim je putem krenuo do vrha, u Njemačkoj je igrao za niželigaše Fortunu Elten, FC Bocholt i VfL Rhede prije nego što se 2014. priključio nizozemskom Vitesseu. Ali, nikad nije zaigrao za Vitesse, nisu ga doživljavali u Arnhemu.

Odradio je posudbu u Dordrechtu, potom potpisao za Heracles, odakle je ‘lansiran’ u Atalantu za odštetu od 1,1 milijun eura. Činilo se previše za anonimnog 23-godišnjaka, a danas po TM-u Gosens vrijedi 35 milijuna eura s naglaskom da nakon nastupa na EP-u cijena može samo rasti. Imao je “nos” Gian Piero Gasperini kada je u Nizozemskoj uočio Gosensa.

Hladno ‘ne’

Za dvoboj s Portugalom vezan je i jedan zanimljiv detalj iz karijere Robina Gosensa, stoga možda i nije slučajno odigrao utakmicu života ove subote. Gosens nije običan igrač, premda će tek početkom srpnja napuniti 27 godina u travnju je objavio autobiografiju ‘Träumen Lohnt sich’ (Vrijedi sanjati).

image
MATTHIAS HANGST Afp

Najintrigantniji detalj knjige jest incident s Ronaldom pri pokušaju razmjene dresa. Igrali su Atalanta i Juventus, poslije pobjede Gosens nije slavio sa suigračima, već je pohitao pitati svog idola Ronalda za razmjenu dresa, ali megazvijezda je hladno odgovorila “ne”.

- Nije me ni pogledao. Pocrvenio sam, bilo me sram. Dok sam odlazio od njega osjećao sam se tako malim. Znate one trenutke u životu kada osjetite sramotu i gledate je li to još netko primijetio. Želio sam se sakriti negdje - napisao je Gosens u svojoj knjizi.

Ni ovaj put nije bilo zamjene dresa, Ronaldo je vjerojatno bio još manje raspoložen unatoč tome što je postigao gol za vodstvo. Portugal je pokušao nešto spasiti, ali unatoč pogotku Dioga Jote i vratnici Renata Sanchesa ostali su kratki na semaforu. Ali, jedna je razlika ipak bitna. Gosens više nije mali. I više nema razloga za sramotu. Ronaldov dres odavno ima, poklonili su mu ga suigrači iz Atalante.

Ima i pobjedu protiv Portugala i drugi zgoditak u devet nastupa koliko ih je skupio od prvog poziva u Elf u kolovozu prošle godine.Gosensu se zaista isplatilo sanjati.

Linker
28. travanj 2024 04:18