Jorrel Hato, Brian Brobbey, Josip Šutalo i Borna Sosa

 ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia
TURBULENTNA SEZONA

Vatreni na udaru: ‘Licemjeri su. Kupili bi igrača za 100.000, pa ga prodali za 30 milijuna‘

U obranu Josipa Šutala i Borne Sose stao je bivši igrač Dinama Željko Petrović
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. lipanj 2024. 17:33

Bivši Dinamovi nogometaši, srednji branič Josip Šutalo i lijevi branič Borna Sosa, prošloga su ljeta došli u Ajax. Šutalo je transferiran iz Dinama za 20,5 milijuna eura, dok je Sosu nizozemskom klubu prodao njemački Stuttgart za odštetu od osam milijuna eura. Iza njih dvojice turbulentna je klupska sezona, Ajax je zauzeo peto mjesto na ljestvici i izborio je nastup u 2. kvalifikacijskom kolu za Europsku ligu.

Šutalo je odigrao 23 prvenstvene utakmice (postigao je jedan pogodak), dok je Sosa upisao 16 ligaških nastupa (četiri asistencije). Povremeno su ih mučile i ozljede, a nerijetko su za Ajaxove lošije rezultate od očekivanih bili prvi na meti negativnih kritika. No, to je uobičajeno, uvijek su, u gotovo svim zemljama, kad ne ide dobro, prvi na udaru stranci koji su skupo plaćeni.
Osim u Hrvatskoj. U kojoj se strancima mnogo toga gleda kroz prste jer su, kao, “dobri dečki, uvijek pozdrave, pokušavaju učiti naš jezik, nasmijani su, odlično raspoloženi”... Te i slične gluposti nude se kao nekakav prozirni alibi za manjak kvalitete igrača koji su dovedeni da bi pojačali naše klubove, a ne da bi se “smijali i širili dobro ozračje”. Pa kako ne bi bili nasmijani, kad u svojim bivšim klubovima i zemljama iz kojih su došli, ne mogu zaraditi ni približno kao što neki zarađuju, primjerice, u Dinamu i Hajduku! A ne daju baš ništa i zatvaraju prostor vlastitim mladim igračima.

Licemjerno, ali tako to funkcionira

Takva situacija, eto, nije u Nizozemskoj, pa su Šutalo i Sosa na svojoj koži osjetili što to znači biti stranac u velikom klubu. I mogu oni stalno biti nasmijani, ali ocjenjuje ih se na temelju onoga što pokazuju na travnjaku. K tome, pogriješe li, nemaju nikakav “kredit”, odmah ih se proziva, a nerijetko ih se i konstantno “uzima na zub”, pa su krivi i kad nisu krivi! To se prošle sezone Šutalu često događalo...

Bivši Dinamov nogometaš, Željko Petrović, aktualni je trener mostarskog Zrinjskog, doprvaka BiH. Petrović godinama živi u Nizozemskoj, u kojoj je proveo i jesen prije siječanjskog dolaska u Mostar, a cijele je sezone pratio igre Šutala i Sose u Ajaxu...

- Nije im bilo lako, Ajax je doživio smjenu generaciju, otišlo je desetak igrača iz kluba, bilo je i turbulencija u klupskom vodstvu. K tome, Nizozemci o svojim igračima, kad odu u neku drugu zemlju i ne pokažu se odmah u pravome svjetlu, pišu da im treba vrijeme za prilagodbu. A kad neki stranac dođe k njima, onda tim strancima, je li, ne treba vrijeme za prilagodbu, nego traže da odmah budu najbolji! Licemjerno je to, ali tako sve funkcionira, stranci su prvi na udaru kad ne ide dobro. Usput, oni bi najradije kupili igrača za 100.000 eura, pa ga onda prodali za 30 milijuna, to im je najdraže - kaže Petrović i dodaje:

- Istina je da Šutalo i Sosa nisu izgledali onako dobro kao što sam mislio da će izgledati. Ali, došli su u klub u kojem se igra na sasvim drukčiji način nego što sun oni igrali u Dinamu i Stuttgartu. U Ajaxu se, k tome, mnogo toga promijenilo i stigli su u momčad u stvaranju. Sasvim je, naime, drukčija situacija kad igrač dođe u već posloženu momčad, pa je onda ona karika koja samo treba učvrstiti već dobro uhodani lanac. A prošle je sezone Ajax stvarao novi lanac, odlaskom Tadića, Blinda, Klaasena..., nastala je velika praznina i stvarana je nova momčad od mladih igrača. A to nije bilo nimalo lako, čak ni u tako velikom klubu poput Ajaxa.

Jesu li Šutalo i Sosa, unatoč svemu što im se događalo u Ajaxu, ipak igrački profitirali prošle sezone? Bogatiji su, naime, za važno iskustvo...

- Slažem se, to je neprocjenjivo iskustvo i nadam se da su izvukli pouke, upoznali su i onu drugu, negativnu stranu nogometnog života. Vjerujem da ih je to ojačalo, te da će Šutalo i Sosa odigrati dobro za Hrvatsku na Euru. Baš kao i moj ljubimac Bruno Petković, kakav je to čudesni igrač - još je jednom Petrović iskazao oduševljenje Petkovićevim nogometnim čarolijama.

Linker
26. rujan 2024 11:20