LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA
SAVJET ISKUSNOG TRENERA

‘Perišića je pogledao Bog, ali Ivane, bolje da ovo ne radiš. Pribit će te na križ kao i Šutala‘

"Šteta što nisam u Nizozemskoj jer pozvao bih ga na večeru da mu sve objasnim", kaže Željko Petrović
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2024. 15:04

PSV Eindhoven je izgubio od Juventusa u Ligi prvaka 3:1 i to je u javnosti oslikano "bolnim porazom", ali je u istom tjednu dobio Ivana Perišića. Hrvatski reprezentativac priznat će kako nije očekivao da će se naći na toj adresi, no PSV-u je trebalo rješenje na krilima i odabrali su njega.

Debitirati bi mogao već u nedjelju s Fortunom Sittard na gostovanju (16.45), premda treba imati u vidu da je zadnju klupsku utakmicu odigrao za Hajduk 8. kolovoza. Kratko je participirao u utakmicama reprezentacije ranije tijekom rujna, no stanka je poprilična. Nakon ozljede Meksikanaca Lozana nizozemski prvak se bacio u potragu za čovjekom koji će spasiti stvar, te sklopio jednogodišnji ugovor s Hrvatom.

- Poniženje bi bilo za Perišićevo ime reći da je doveden zbog ozljede drugog igrača. Siguran sam da je njegova kvaliteta glavni razlog zašto su ga angažirali - kazao nam je Crnogorac Željko Petrović, čiji je dom tridesetak godina u Nizozemskoj, gdje je stigao kao igrač, a kasnije bio trener.

Ako Nizozemac ode u englesku Premier ligu govore - treba mu vremena! Pa kako samo vašima treba vremena, a drugima ne treba? Kad dođe dečko iz Dinama, odmah ga skršite

Sada nam se javio iz Kuvajta, tamo je našao novi posao nakon otkaza u mostarskom Zrinjskom. Radio je i u HNL-u u Interu iz Zaprešića.

- Perišiću je ponuđeno nešto najljepše što mu se moglo dogoditi. Zašto bi išao u neke druge lige, u klub koji se bori za ostanak? Igrat će u predivnoj zemlji, gdje su svi stadionu novi, puni i prelijepi. To je top. Klub igra Ligu prvaka, sve je vrhunski, samo na malo nižoj razini od engleske Premier lige. Televizijsko praćenje je vrhunsko, TV prava izdašna, a osim toga klub PSV je pravi bombon. Perišića je Bog pogledao s time što je potpisao za nizozemskog prvaka - jasan je Petrović.

image
MARIN FRANOV Cropix

Ipak, zna koliko su Nizozemci zahtjevni i kritični. Od igrača traže puno, nekad ih dočekaju na nož.

- Perišić se mora vratiti na vrhunsku razinu kako bi igrao za PSV. Trener Peter Bosz traži maksimalan presing, igru u oba pravca, sprint, Ivan ima sve, ali trkački mora biti na vrhunskom nivou. Moj mu je savjet - Ivane, bolje nemoj početi igrati dok nisi sto posto pravi. Šteta što sad nisam u Nizozemskoj jer pozvao bih ga na večeru da mu sve objasnim.

Referirao se na Josipa Šutala.

- Šutalo je jedan od najvećih talenata u Europi kad su u pitanju obrambeni igrači, a nakon što je u Ajax stigao u raspadnut sustav, pogotovo nakon što je Nijemac Mislintat napravio rasulo neviđenih razmjera, dečka su kritičari pribijali na križ. Ne zna ovo, ne zna ono, u Nizozemskoj ti samo traže što ne znaš, ne gledaju što znaš. Zato je moj savjet Perišiću da uđe u momčad tek kad bude spreman. Osim toga, u PSV-u je sve ljepota.

Igrački on nije sporan. Ako trebamo pričati o Perišiću koji ima tolike medalje, onda je to smiješno

Novinari i bivši igrači su oštri.

- I preoštri, pogotovo ako nisi njihov. To ja najbolje znam jer čitav sam život stranac. Gdje god došao, stranac sam. No, vodio sam velike fajtove godinama u TV emisijama u Nizozemskoj braneći igrače koji su došli s Balkana, računam i hrvatske nogometaše. Ako Nizozemac ode u englesku Premier ligu govore - treba mu vremena! Pa kako samo vašima treba vremena, a drugima ne treba? Kad dođe dečko iz Dinama, odmah ga skršite. Rokam se s njima po studiju. Žestoke su to rasprave u kojim uvijek pobijedim.

Dakle, poruka Perišiću je - nemoj se dovesti u poziciju da te Željko Petrović mora braniti u javnosti.

- Ha, ha, samo neka bude spreman i njega tada nitko ne mora braniti. Ništa drugo. Ne smije ući polovičan. Ovaj trener Bosz je kao i Arne Slot, koji je preuzeo Liverpool. Igra presing, visoko napada, je li s druge strane Real Madrid ili Fortuna Sittard taktiku ne mijenja. Njegova je filozofija - nema šanse da bi u prvenstvu igrao presing u visokom intenzitetu, a kad ti dođe netko jak povukao se. Ne, on to ne radi. Kazat će - ako gore dobro stojiš to je najbolje strategija. Zato ističem - Perišiću, bolje pričekaj dva-tri tjedna, nemoj početi igrati ako nisi sto posto spreman. Mora biti iskren, kao što je uvijek i bio. Njegovi najbolji prijatelji u nogometu su Olić, Modrić, Ćorluka... to znači da je super momak jer ne bi ga primili da nije tako. On je potreban i reprezentaciji, samo da se vrati.

image
DUJE KLARIC Cropix

Vjerujte li da će se iskazati u PSV-u?

- Hoće ako je fizički u redu. To da netko s 35 godina dođe u PSV, Ajax ili Feyenoord ne događa se svaki dan, već jednom u mnogo godina.

Potom se referirao za drugog Vatrenog Luku Ivanušeca.

- Ivanušec nije mogao izdržati tempo u Feyenoordu. Imao je ozljedu, pa drugu, potom je završio na klupi jer ima dobru konkurenciju, to ide jedno za drugim ako nisi u stanju pratiti visok ritam u najboljim nizozemskim klubovima. Ne bih volio da se to dogodi i Perišiću. Ako nisi pravi dogodi se ozljeda, stoga je ključno da fizički može podnijeti napore. Igrački on nije sporan, ako trebamo pričati o Perišiću koji ima tolike medalje onda je to smiješno - zaključio je Petrović.

Neki su Perišića dočekali s oduševljenjem, drugi sa skepsom zbog teške ozljede i 35 godina. Tako je Rene van der Gijp, nekad igrač PSV-a i brojnih klubova te nizozemske reprezentacije, koji je kasnije postao komentator, rekao:

- U ovoj fazi natjecanja nikad ne biste trebali pitati trenera želi li igrača kao što je sada Perišić. Želi ga zato što je nesiguran. I onda dobije tipa sa 35 godina. Ne biste to učinili, zar ne? - rekao je Van der Gijp u emisiji Voetbal Inside na televiziji RTL 7, a drugi sudionik tok talk-showa također bivši igrač Johan Derksen je dodao:

- Ne treba vam u nizozemskom natjecanju, a u Europi vam ne može pomoći - istaknuo je, jer Perišić nema pravo nastupa u prvoj fazi LP.

- Pusti tog dečka iz Excelsiora da igra u Nizozemskoj ligi. Što te briga? - udario je kontru Perišiću Van der Gijp referirajući se na 22-godišnjeg Marokanca Driouecha.

Teren će sve pokazati.

Linker
21. rujan 2024 22:06