Screenshot: Sheriff
POZNATO IME NA KLUPI

Trener Šerifa: 'Rijeka je favorit, ali ako podignem momčad onda imamo šansu!'

'Jesmo li favoriti? Ne, ni slučajno...Rijeka je apsolutni favorit.' - dodaje Zekić
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 16. kolovoz 2014. 21:13

Dacia je prošloga vikenda ponizila Šerif u njegovu rajonu (2:1), što je sportskog načelnika Tiraspolja natjeralo na reakciju. Očekivanu reakciju. Victor Gusan spustio se do ureda i Vjačeslavu Rusnaku energično strgnuo značku s revera. Ni sekundu potom, istu je stavio na prsa - Zorana Zekića. Da, nakon 10 mjeseci obavljanja dužnosti trenera mlade momčadi i voditelja tamošnje nogometne akademije, naš je stručnjak postao trener prve momčadi koja će se, prstom sudbine, sljedećeg tjedna obračunati s Rijekom u posljednjoj fazi kvalifikacija teškog ulaska u skupine Europske lige.

- Realno, odluka kluba nije šokantna ni iznenađujuća. Jednostavno, nanizali smo nekoliko lošijih rezultata koji su ostavili značajnu mrlju na našim ambicijama. Shodno tome, dosadašnji je šef morao otići, a ja sam dobio priliku preuzeti momčad - govori za SN iz Pridnjestrovlja 40-godišnji Osječanin.

- Ambicije? Ne, nisu bile visoko postavljene samo u prvenstvu gdje, jasno, ciljamo naslov prvaka. Ove smo sezone i u Europi kanili napraviti mnogo više, štoviše željeli smo ući u Ligu prvaka...

Slovan iz Bratislave je međutim upucao Šerifa. Rusnaka je to ošamutilo, a start u sezonu, uz samo jednu pobjedu te remi i poraz, gurnuo je Šerif na sedmo mjesto a Moldavca niza stube.

- Bio je problem i uigravanje momčadi, ovoga ljeta stiglo je deset novih igrača, kvalitetnih igrača, ali mahom Brazilaca kojima je potrebno vrijeme za aklimatizaciju, upoznavanje, jezik... Baš sam se našalio da taman kada sam naučio ruski jezik, sada očito moram i portugalski. Šalu na stranu, čeka nas mnogo posla, no izuzetno sam motiviran da klub vratim na staze uspjeha.

U Hrvatskoj je bombastično zazvučala vijest da nekoć vrsni golgeter odlazi u Šerif postati šef škole, a i deset mjeseci kasnije ne blijedi ekskluzivnost obavijesti o preuzimanju trenerske funkcije. Štoviše, činjenica da je Zekić postao 13. trener Šerifa u povijesti zaista je specijalna. Zekić se međutim mora paziti, jer postao je već osmi trener unazad četiri godine. Jogurtni rok trajanja, šest mjeseci u prosjeku...

- S upravom sam dogovorio suradnju do zime, nakon čega ćemo sjesti i proanalizirati učinjeno. Ako se ispostavi da su obje strane zadovoljne, zaista ne vidim zašto ne bih nastavio voditi Šerif. Kažem, iznimno sam motiviran za nove izazove u svojoj karijeri.

A jedan od prvih izazova bit će klub kojem je u igračkoj karijeri zabio šest pogodaka. Može li u trenerskoj na Kantridi barem jedan...?

- Jesmo li favoriti? Ne, ni slučajno... Rijeka je apsolutni favorit. Dobro, možda ne baš apsolutni, ali favorit svakako jest. Naravno da pratim što se događa u Hrvatskoj i stoga me na takav zaključak tjeraju vrlo jasne i koncizne činjenice: Rijeka ima 14 pobjeda u nizu, Rijeka ima odličnog trenera, Rijeka ima konkretnu, izbalansiranu momčad, Rijeka, konačno, ima odličnu atmosferu a i prvu utakmicu igra kod kuće, što također smatram važnim. Kada sve to zbrojite, zaključci se nameću sami od sebe.

Ispada kao da skida pritisak sa svojih igrača...

- Danas (subota) imamo utakmicu s Costulenijem i potpuno sam koncentriran na nju. Upravo sjedim uz računalo i pripremam svoj debi i povratak na staze uspjeha. Stoga ću o Rijeci intenzivnije razmišljati od nedjelje, no jasno da ne idemo na Kantridu s bijelom zastavom, imamo svoje želje i ambicije. Šerif ima dobru momčad koja je uzdrmana i kojoj treba vratiti samopouzdanje, ali je i uigrati. Tada smo se sposobni suprotstaviti mnogima...

Ipak, uoči posljednjeg kola kvalifikacija izgubili ste jednog od najvažnijih igrača, Henriquea Luvannora, koji se otisnuo u Al Shahab.

- Istina je da je Luvannor bio jedan od najznačajnijih igrača, on je Brazilac s putovnicom Moldavije, za koju nastupa. Prošle godine postigao je 28 pogodaka, gurao nas je i nosio k uspjesima, a ujedno je, budući da je naučio moldavski, bio i spona između Brazilaca i Moldavaca, prevoditelj i vođa. No kako smo ispali u kvalifikacijama za LP, tako je klub odlučio da zaslužnog igrača pusti u nove izazove - zaključio je Zekić i pošao pripremati svoj debi. kao šef prve ekipe.

Zoran Zekić, nogometni šerif Transistrije. Super zvuči, premda će mu Rijeka silno htjeti izbiti revolver...

Linker
22. rujan 2024 01:01