Tomislav Krišto/CROPIX
OMILJENI SLOVENAC

Matjaž Kek: 'Imam ponuda za odlazak u drugi klub, ali ostajem u Rijeci. Zauvijek'

Trener HNK Rijeke vratio je navijače na stadion i postao ljubimac svih građana, za Nedjeljni otvoreno govori o svojem privatnom životu
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. kolovoz 2014. 17:38

Matjaž Kek (51) najpopularniji je Slovenac u Hrvatskoj. U nepunih godinu i pol dana ovaj je Mariborčanin zaludio Riječane nogometom. Kada je početkom ožujka prošle godine predstavljen kao novi trener nogometaša s Kvarnera, ta informacija nikoga nije pretjerano zanimala osim nekolicine sportskih novinara, koji su uglavnom postavljali pitanje što će Slovenac u hrvatskom nogometu. Uz sve želje bogatog poslovnog čovjeka Gabriela Volpija i ambicioznoga direktora Damira Miškovića i njihove najave kako će NK Rijeka postati utjecajan nogometni klub, malo je tko vjerovao da će klub s Kantride, s jednim od najegzotičnijih stadiona na svijetu, imati tako važnu ulogu u domaćoj ligi i postati respektabilna ekipa u Europskoj ligi. Kek, jedini slovenski nogometni trener kod nas, šutio je i radio.

‘Loše spavam’

Kek rijetko pristaje na intervjue. Daje kratke izjave uoči ili nakon domaćih ili međunarodnih utakmica, na što je kao trener obavezan, ali ga na novinskim stranicama ili u emisijama koje se ne bave striktno nogometom, jednostavno, nema. Izuzetno je komunikativan, ali istodobno i diplomatičan. Navodno su ga u doba aktivnoga igranja u austrijskim nogometnim klubovima Spital/Drau i GAK-u podučili kako se postaviti prema medijima i kako dozirati informacije. Zakazani razgovor u restoranu na stadionu Kantrida prolongirao je za petnaestak minuta jer je čekao da vidi tko će biti protivnik njegovu timu u sljedećem kolu Europske lige. Rijeka igra protiv moldavskoga Šerifa, koji je zagrebački Dinamo dvaput izbacio, ali i jednom od njih ispao u utakmicama EL-a. Prošloga tjedna Kekova je Rijeka deklasirala Vikingur s Farskih otoka s 4-0, nakon pobjede u gostima 5-1. Na pitanje kako je spavao nakon trinaeste uzastopne pobjede svoje ekipe, što nije zabilježeno u povijesti Hrvatske, Kek se požalio.

- Zaspao sam tek oko dva poslije ponoći. Jest lagana pobjeda, ali obično nakon utakmica vrtim slike u glavi, radim analize i razmišljam što je bilo krivo, što treba promijeniti. Uglavnom loše spavam, a niz od trinaest pobjeda lijep je broj, koji više zanima vas novinare i one koji se bave statistikom. U tom su broju i tri pobjede protiv Dinama, jedna protiv Hajduka te utakmice protiv europskih suparnika. Sve to pokazuje da je Rijeka na dobrom putu. Radostan sam i zbog činjenice da je u četvrtak navečer, bez obzira na to što je protivnik neatraktivan i što se znalo da idemo dalje u Europu, na Kantridu došlo šest-sedam tisuća ljudi. Na tribinama su bile cijele obitelji, a to je dobro i za Rijeku i za cijeli hrvatski nogomet. Vraća se ta kultura odlazaka na nogometne utakmice gdje će se ljudi kulturno ponašati i navijati za omiljeni klub. Oni pjevaju, zabavljaju se i navijaju. Nije im važan protivnik, oni su došli gledati svoju Rijeku.

Nakon našeg razgovora Kek je u Splitu protiv istoimenog kluba upisao i četrnaestu pobjedu, a dok ovo čitate, vjerojatno je i sinoć na Kantridi nastavio rekordni niz protiv Slaven Belupa.

Dobra komunikacija

Ljubimac riječke navijačke skupine Armada nije nimalo euforičan iako je njegov klub postao hrvatski nogometni hit. Naglašava da je veliki uspjeh našeg nogometa plasman čak četiri kluba u dalje natjecanje Europske lige. Važe svaku riječ kada odgovara na pitanje tko će od njegovih nogometaša uskoro napustiti klub, jer odlični rezultati Rijeke podigli su i europsku cijenu njezinim igračima.

- Bit će odlazaka, ali i dolazaka jer prijelazni rok traje još dvadesetak dana - kaže Kek. - Normalno je da nijedan trener nije radostan što neke stvari mora rješavati u hodu. Kao i svaki klub tako je i Rijeka vezana za tržište, pa je razumljivo da ćemo prodati neke od najboljih igrača. Puno je igrača došlo u Rijeku u ovih godinu i pol dana i tim je izbacio nekoliko pojedinaca. Bitno je da ekipa ne ovisi o pojedincu, i zato je meni kao treneru važno proizvesti igrače koji će nadomjestiti one koji odu. Bez obzira na našu jaku i stabilnu financijsku situaciju, zahvaljujući Social Sportu našeg vlasnika Gabrijela Volpija, neke ćemo igrače prodati ako ponude budu prihvatljive. Tržište je prepuno raznih igrača koje nitko ne želi kupiti i nama je čast kada su baš naši igrači traženi jer znači da smo u klubu dobro radili. Rijeka financijski ne može parirati ni zagrebačkom Dinamu, a kamoli jakim europskim klubovima.

Imena igrača koji će možda uskoro otići Kek nije želio otkriti, diplomatski završavajući ovu temu riječima da je ponosan što je Rijeka pod njegovim vodstvom uspjela proizvesti nogometaše kojima je cijena osjetno porasla na međunarodnom tržištu. Jedna od tajni uspjeha Matjaža Keka i kluba jest u odličnoj organizaciji, ali i u njegovoj komunikaciji s igračima. Tijekom svoje karijere nikada nije bio diktator, nego trener koji je dopuštao određenu slobodu svojim igračima.

- Važna je ta komunikacija trenera i igrača - otkriva Kek. - Kako ja mogu tražiti od igrača da me poštuje ako ja njega ne poštujem? Svojim igračima dajem potpunu slobodu, ali od njih tražim potpunu odgovornost. Kako možete mladom čovjeku nešto zabraniti kada mu je Bog dao lijepe novce i lagodan život? Nisam ni diktator niti bih uvodio nekakav policijski nadzor nad svojim dečkima. To je možda rizično s moje strane, ali imam lijepa iskustva. O takvom mom načinu razmišljanja najbolje govore rezultati i njihova igra na terenu.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 03:50