Tomislav Ivković ima tešku zadaću na klupi Borca

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ČEKA GA NAPETA ZAVRŠNICA

Tomislav Ivković pred teškom zadaćom, mora dokazati da je kao sportski direktor zimus napravio dobar posao

Hrvatski trener mora banjalučki Borac odvesti u pretkolo Konferencijske lige
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 06. travanj 2022. 20:27

Zahuktava se Premijer liga BiH. Do kraja sezone ostalo je još devet kola, a zna se jedino tko će biti prvak. Mostarski Zrinjski kojeg vodi hrvatski trener Sergej Jakirović superiorno gazi svoje suparnike i korača prema sedmom naslovu prvaka BiH: Usput Zrinjski postavlja nove rekorde natjecanja, a jedan od njih je i 14 pobjeda u nizu. Prošle subote Zrinjski je s visokih 5:0 pobjedu drugoplasiranu momčadi lige Tuzla City i Tuzlacima pobjegao nevjerojatnih 19 bodova. Sad Mostarci idu u goste Borcu kojeg su već dva puta pobijedili ove sezone.

"Bez obzira na to što smo praktično došli do naslova, nismo još teorijski, ali imamo uistinu veliku prednost imamo motiva da nastavimo i dalje igrati i pobjeđivati. Ova momčad želi još više, imamo sad olakšanje, možemo igrati bez pritiska, no nismo bez motiva", poručuje Sergej Jakirović kojemu stižu pohvale za rad i čestitke za rezultate sa svih strana.

Sergej Jakirović je jedan od rijetkih trenera u BiH koji iza sebe ima stabilnu klupsku upravu koja zna što je cilj i osigurava sve uvjete da igrači i stručni stožer ostvare taj cilj.

Već treći trener

Ostali treneri u ligi poslije svakog poraza strahuju za smjenu. Upravo se jedna takva dogodila u Borcu. Banjolučki klub loše je ušao u sezonu, vrlo rano eliminiran je u pretkolu Lige prvaka, a već u uvodnim utakmicama domaćeg prvenstva bilo je neplaniranih kiksova i Marko Maksimović koji je s Borcem prošle sezone stigao do naslova prvaka podnio je ostavku. Tek treći trener na klupi Banjolučana Nemanja Miljanović uspio je stabilizirati momčadi i vratiti Borac u ozbiljnu konkurenciju za izlazak u Europu.

image
CROPIX

Prvo je Miljanovića načelo ispadanje u četvrtfinalu Kupa BiH od Tuzla Cityja, da bi mu “presudu” donijela utakmica prošlog kola protiv Rudara u Prijedoru. Domaćin se grčevito bori za ostanak u ligi, poveo je 2:0 i imao tri velika boda u džepu. Međutim, u 93. minuti Borac je spasio bod, ali nije to bio spas za Miljanovića koji se povukao. Zamijenio ga je hrvatski trener Tomislav Ivković.

Zanimljivo je Ivković je jesensku polusezonu vodio Željezničar, a nakon toga odstupio i dobio posao u Borcu na mjestu sportskog direktora. U zimskoj stanci Borac je ostao bez dvojice glavnih ofenzivaca, Stojana Vranješa i Gorana Zakarića, a nije uspio naći odgovarajuće zamjene. Dakle, Tomislav Ivković sad je u novoj ulozi i u novoj zadaći, treba dokazati da je kao sportski direktor zimus ipak napravio dobar posao i treba odvesti Banjolučane u pretkolo Konferencijske lige. Neće mu biti lako jer su u igri za treće mjesto i Sarajevo i Željezničar, pa čak i Široki Brijeg.

image

Siroki Brijeg, 12.9.2021.
Siroki Brijeg - Zeljeznicar 0:0
Trener Zeljeznicara Tomislav Ivkovic
Snimio: Miljenko Karacic

Lov na Europu

Dakle, nepoznanica je tko će u Europu. Mjesto je zajamčeno pobjedniku kupa, te drugoplasiranoj i trećeplasiranoj momčadi ligi. Ako bi kup osvojili Tuzla Citiy ili Sarajevo, a budu na drugom i trećem mjestu, onda bi u Europu i četvrti.

Nepoznanica je i koja će dva kluba napustiti ligu. U najtežem položaju su Radnik, Leotar i Rudar Prijedor, te Posušje. Posušane je od prošle utakmice preuzeo Toni Karačić, jedan od najboljih poznavatelja lige i trener koji je sezonu počeo u matičnom Širokom Brijegu. Krenuo je sjajno, u utakmici s pet pogodaka, Posušje pobijedilo Željezničara 3:2 i najavilo veliki susjedski derbi na Pecari sa Širokim Brijegom.

"Bit će mi neobično pripremati utakmicu protiv kluba u kojem sam stasao kao trener. Ali trenerski život je takav. Inače, nisam mogao zamisliti bolji povratak u Premijer ligu BiH i bolji debi na klupi Posušja. Ova momčad ima potencijala za izboriti ostanak u ligi, pobjeda nad Željom nam je velik poticaj i vjetar u leđa, a ne vjerujem u ostvarenje cilja, a to je samo ostanak, ne bih ni dolazio u Posušje", kaže Toni Karačić.

Posušje također stvara infrastrukturu za stabilan klub i ispuni li cilj Karačić će dobiti podršku kakvu trener i treba imati.

Linker
19. svibanj 2024 10:26