GORAN MEHKEK Cropix
RASPAD SISTEMA

Težak potop Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Brazilci zabili osam golova, upitan prolazak dalje

Hrvatskoj sada slijedi odlučujući dvoboj protiv Kube u petak
Piše: Damir Dobrinić, SNObjavljeno: 17. rujan 2024. 18:32

Hrvatska - Brazil 1:8 (Marinović 15./Pito 13., 25., Dyego 17. (k.u.), Marcel 18., 24., Neguinho 19., Guilherme 29., Dos Santos 37.)

HRVATSKA: Primić, Bašković, Novak, Jelovčić, Čekol, Sekulić, Kustura, Kuraja ?, Jurlina, Vukmir, Mataja, Marinović ⚽, Perić

BRAZIL: Willian, Roncaglio, Marlon, Marcel ⚽⚽, Dyego ⚽⚽, Pito ⚽, Neguinho ⚽, Marcenio, Lino, Ferrao, Guilherme ⚽, Dos Santos ⚽, Vakerui, Guitta


Nakon startnog poraza od Tajlanda, priželjkivali smo što manji rezultatski poraz Hrvatske od Brazila kako bi mini Vatrenima u trećem kolu protiv Kube ostala šansa da uvjerljivim trijumfom dohvate treće mjesto u skupini B Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu te da se u osminu finala provuku kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. No želje se nisu obistinile, Brazil je drugi svemir za veliku većinu ostatka futsal svijeta, tako i za Hrvatsku. Slavio je Seleçao s 8:1, Hrvatska nakon dva kola ima gol-razliku 2:10, Kuba će vjerojatno pasti, ali momčadi izbornika Marinka Mavrovića trebat će za prolaz najvjerojatnije ogroman trijumf.

Hrvatska je većinu prvog poluvremena bila odlična u defenzivi, pravovremena u izlascima i bloku, ali za uspjeh protiv Brazila potrebna je maksimalna koncentracija tijekom svih 40 minuta, to je u futsalu jako, jako dug period... Izdržali su Hrvati do 13. minute kad je Pito prošao Jelovčića i opalio, Primić je bio pokriven i nije uspio zaustaviti loptu. Nada se pojavila u 15., Kustura je sjajno dugom loptom pronašao Marinovića, koji je pobjegao svom čuvaru i svladao vratara Williana za izjednačenje.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Problem za Hrvatsku bili su akumulirani prekršaji, Perić je u 10. napravio nepotrebni četvrti na centru, Sekulić u 12. peti u suparničkom šestercu. U 17. je čisti faul napravio i Kuraja, zaslužio žuti karton, što je značilo kazneni udarac s deset metara za Brazil. No Brazilci su tražili da suci na snimci pogledaju radi li se o prekršaju za crveni karton i izgubljeni glavni sudac Mehrabi iz Irana podlegao je pritisku. Isključenje za Kuraju, koji je ni kriv ni dužan morao u svlačionicu zbog udaranja u glavu Dyega. Sramotna odluka, no prekršaj je svakako bio. Dyego je bio siguran s deset metara, Hrvatska je ostala bez igrača u rotaciji, a kazna od dvije minute s igračem manje zbog gola je odmah poništena.

No Hrvatskoj nije pomoglo, Jurlina je u 18. izgubio loptu na centru, Marcel je zabio iz kontre, a u 19. Novak nije stigao u blok Neguinhu, koji je fantastično izvana pogodio od vratnice.

Na početku nastavka dvaput je opasno zaprijetio Perić, Willian je bio spreman, potom je ukrotio i udarac Novaka. Opasna je bila Hrvatska u napadu, ali značilo je to da ima prostora u obrani. Brazil ga je iskoristio, i u drugom dijelu zabio četiri pogotka. Pokušao je izbornik Marinko Mavrović s promjenom vratara, Bašković je ušao umjesto Primića, no nije u tome bio problem. Imala je Hrvatska pokoju izvrsnu šansu, Brazil je imao pokoju više, tih minus sedam, s obzirom na viđeno, za mini Vatrene i nije tako loš rezultat...

Gotovo je, 8:1. Brazilci sretni što su pobijedili, mi sretni što je gotovo i idemo dalje. Nije Hrvatska ni toliko loše izgledala u početku, no crveni karton Kuraje sve je promijenio i kumovao raspadu. Ipak, treba što prije zaboraviti na ovaj susret, našoj reprezentaciji sada slijedi odlučujući dvoboj protiv Kube u petak.

KRAJ UTAKMICE

37. ⚽ GOL!

8:1 za Brazil. Dos Santos je strijelac, njegov prvi pogodak danas.

35. Sjajnu loptu poslao je Jelovčić Marinoviću, on je utrčao iza leđa obrane, ali opet brani vratar Brazila...

31.

Čekol pogađa vratnicu! Nedugo nakon toga Marinović gađa, ali Willian brani.

Neće pa neće!

31. Nešto manje od 10 minuta dijeli nas do kraja. Neka što brže prođu...

29. ⚽ GOL!

Guilherme zabija, 7:1 vodi Brazil. Sjajno je driblingom izbacio našeg vratara i pogodio u praznu mrežu.

29. Skoro!

Mataja se našao sam pred golom Brazila, ali pucao ravno u golmana.

25. ⚽ GOL!

Pola tuceta u mreži Hrvatske, fantastični Pito još jednom pogađa...

24. ⚽ GOL!

Brazil vodi 5:1, petarda u mreži Hrvatske.

Marcel je zabio svoj drugi pogodak nakon sjajne akcije i 2 na 1 pred našim vratima, kratka kombinacija i još jedan gol u mreži.

23. Perić se našao u dvije prilike, ali Willian je siguran na vratima Brazila.

21. ?

Počeo je drugi dio.

Dobro se Hrvatska držala prvi dio prvog dijela, ali onda je uslijedio potop. U 13. je Brazil poveo, izjednačenje se dogodilo u 15., no Brazil je nakon toga zabio tri pogotka u isto toliko minuta te s velikom prednošću ide na poluvrijeme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

19. ⚽ GOL!

4:1... Fenomenalno je pogodio Neguinho s lijeve strane, od vratnice se ovaj projektil odbio u mrežu.

18. ⚽ GOL!

Brazil vodi 3:1, Marcel je ukrao loptu na sredini terena, sjurio se prema vratima i pogodio za povećanje prednosti...

17. ⚽ GOL!

Brazilci vode 2:1, Dyego je realiziriao kazneni udarac.

17. ?

Ipak je crveni karton! Kuraja je završio svoj nastup za danas...

Brazilci imaju kazneni udarac.

17. ?

Kuraja je dobio žuti karton jer je rukom u lice pogodio Dyega.

Traje VAR provjera, prijeti nam i crveni karton.

15. ⚽ GOOOOL!

Hrvatska je izjednačila!

Nakon sjajne akcije, prebačena je lopta do Marinovića, koji je efektno lobom pogodio za 1:1

13. ⚽ GOL!

Pito je pogodio, Brazil vodi 1:0...

Dobio je loptu na nešto manje od 10 metara od vrata, okrenuo se i pogodio desni kut vrata.

12. Hrvatska je napravila peti akumulirani prekršaj. Svaki idući u ovom poluvremenu znači - kazneni udarac za Brazil!

11. Ovo je bilo blizu!

Jelovčić je imao priliku, pucao je s 10 metara, ali lopta ide malo pored vrata.

10. Još jednom prijete Brazilci!

Sada je s desne strane pucao Neguinho, ali Primić opet brani.

9. Arthur je zapucao s desetak metara, ali ravno u Primića! Nema promjene rezultata, i dalje je ovo utakmica bez pogodaka.

8. Sada je udarac okušao Jurlina, ali ide to daleko od vrata Brazila.

7. Pito je prošao po lijevoj strani, ali udarac nije bio opasan.

4. Sam početak utakmice nije ponudio previše akcije. Brazilci su imali nekoliko manjih prilika, ali bez veće opasnosti po vrata Hrvatske.

2. Pito je uputio prvi udarac iz okreta s nekoliko metara, ali Primić je siguran.

1. ?

Počela je utakmica!

Nije krenulo dobro, Hrvatska je na otvorenju Svjetskog prvenstva u futsalu poražena od Tajlanda i, vrlo vjerojatno, ostala bez šansi za osvajanje drugog mjesta u skupini B koje sigurno vodi u osminu finala. Osim ako danas, ponovno u uzbekistanskom gradu Buhara, ne napravi senzaciju svih senzacija. S druge strane terena bit će Brazil, najbolja momčad svijeta po FIFA rankingu, peterostruki prvak svijeta, koji je u 1. kolu svladao Kubu s 10:0.

- Teško je pričati o utakmici koju smo izgubili, a nismo to očekivali. Teško nam je pao taj poraz od Tajlanda, igračima, ali i svima nama u stožeru. Tim više jer smo odigrali dobru utakmicu, posebice u prvom dijelu kad smo protivnika sveli na jedan udarac prema golu. Na žalost, taj jedan udarac je bio koban. Loša realizacija je jedan od razloga našeg poraza - kaže pomoćnik izbornika Marinka Mavrovića, Kujtim Morina.

Tajland je pobijedio i sad bi se Hrvatska trebala vaditi na Brazilu. Ne ide to baš tako lako, iako mini Vatrenima slijedi dvoboj za koji se živi. Sudar s magovima futsala na Mundijalu, za malonogometaša san snova. No san se vrlo lako može pretvoriti u noćnu moru. Selecao je u posljednjih 20 godina na SP-ima odigrao 36 utakmica i, ne računajući raspucavanja, ostvario 32 pobjede, tri remija i jedan poraz. Izgubili su od Argentine u polufinalu 2021. u Litvi s 1:2.

- Brazil je veliki motiv, velika je stvar igrati protiv najboljih momčadi u ovom našem sportu. Za nas je to izazov, želimo vidjeti gdje smo u odnosu na vrh svjetskog futsala. Neće nam biti lako. Čeka nas najteži mogući protivnik, kandidat za osvajanje titule svjetskog prvaka, predvođen vrhunskim igračima na svim pozicijama koji igraju u najvećim klubovima na svijetu. Međutim, naša momčad ima karakter, nije se predala i pokušat ćemo se predstaviti u najboljem mogućem svjetlu. Pokušat ćemo ponoviti igru iz prvog poluvremena utakmice protiv Tajlanda pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Borit ćemo se za svaku loptu, to je jedini način. Brazil svaku momčad može staviti u probleme, ali ne dočekujemo tu utakmicu s bijelom zastavom, ulazimo u utakmicu sa željom, posebnim gardom na terenu. Želimo, bez obzira na poraz od Tajlanda, dokazati da ova momčad ima što pokazati - dodao je Marina.

Franco Jelovčić, uz Darija Marinovića jedan od dvojice kapetana Hrvatske, kaže:

- Malo smo bili u padu na psihološkom planu neposredno poslije utakmice, ali već u nedjelju je to bilo bolje, napravili smo regeneraciju, imali dobar, motivirajući sastanak s izbornikom i stožerom. Momčad je svjesna da smo igrali dobro i da nema vremena za plakanje, a i većini igrača će dvoboj s Brazilom biti utakmica života. Ovo je veliki ispit za našu momčad i siguran sam da ćemo, poslije poraza od Tajlanda, reagirati na pravi način. Tražit ćemo pobjedu pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Mane brazilske momčadi? Možda nisu dovoljno agresivni i obrana im nije jača strana, S druge strane, mi ćemo morati odigrati obranu na vrhunskoj razini.

Nakon Brazila, Hrvatska u petak zaključuje skupinu protiv Kube. I s tri boda se možda može proći kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, zato je i gol-razlika vrlo bitna. Što znači da Hrvati pod svaku cijenu protiv Brazilaca moraju izbjeći rezultatski potop, dok bi bod bio poput pobjede. Za što su Mavrovićevi momci spremni, vidjet ćemo u utorak...

Linker
17. rujan 2024 20:18