Paun Paunović / Cropix
NOVA NOGOMETNA AFERA

Sumnjivi transfer bivšeg reprezentativca: Mornar osumnjičen za utaju poreza!

Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 26. prosinac 2011. 16:54

Belgijski dnevnik Le Soir objavio je priču o sumnjivom transferu našeg bivšeg reprezentativnog napadača Ivice Mornara iz Standarda u Anderlecht u sezoni 2001-2002. Le Soir ističe da policija sumnja kako je na Mornarovom transferu navodno utajen porez pa je u Belgiji pukla afera zbog koje bi Anderlecht i ostali akteri mogli imati problema.

Na temelju naloga istražnog suca Philippea Richarda belgijska policija i sudski inspektori istražuju transfere Standarda iz Liegea realizirane od 1996. do 2004., koje je kao čelnik kluba i menadžer sredio kontroverzni Luciano d’Onofrio, i kome je odlukom istražnog suca blokiran velik dio imovine zbog optužbi za malverzacije na transferima i pranje novca.

Proučavajući dokumentaciju o transferima igrača Standarda istražiteljima je bio sumnjiv transfer Ivice Mornara iz Standarda u Anderlecht za odštetu od 1,5 milijuna eura. S tim u vezi Le Soir piše da su inspektori Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave Grada Liegea otkrili kako je Anderlecht isplatio 250.000 eura offshore tvrtki 'Concordia’ na bankovni račun u Luksemburgu, koja je povezana s tadašnjim Mornarovim menadžerom Đurom Sorgićem, a kasnije je s njenog računa prebačeno 154.629 eura (6,2 milijuna belgijskih franaka) na osobni račun Ivice Mornara u Alpe-Adria Bank u Klagenfurtu u Austriji.

Belgijski istražitelji sumnjaju da nije plaćen porez kod tih transakcija. Iako prema belgijskim zakonima zastara za utaju poreza nastupa nakon 7 godina, a ovaj transfer je bio prije 11 godina, dnevnik Le Soir zaključuje priču da bi belgijsko pravosuđe ipak moglo teretiti sudionike afere zbog navodnog pranja novca.

Linker
24. rujan 2024 06:17