Ivan Leko napustio je Belgiju
 AFP
BRAVO ZA IVANA

Stigla potvrda velikog transfera za mladog hrvatskog trenera! Dobio je višemilijunski ugovor

Veliki moćni klub s istoka vodila su ugledna trenerska imena nedavno u bliskoj prošlosti
Piše: SNObjavljeno: 01. siječanj 2021. 08:28

Hrvatski trener Ivan Leko (42) ima novi angažman u karijeri, sad je i stigla službena potvrda s Dalekog istoka. Preuzeo je Shanghai SIPG...

U nedjelju je posljednji put vodio belgijskog prvoligaša Royal Antwerp. Belgijski zakoni su, naime, takvi da treneru koji u ugovoru nema definiranu odštetnu klauzulu - a Leko je nema - omogućavaju da napusti klub uz plaćanje određenih ‘penala’, čiji iznos definira visina ugovora. Stoga su se Leko i Antwerp rastali čak i ako nisu postignuli dogovor.

Leko, međutim, ne odlazi u Guangzhou R&F, što su prošli tjedan tvrdili svi belgijski mediji. Novi klub mu je Shanghai SIPG, veliki i moćni klub iz Šangaja. Naslijedio je Vitora Pereira (52), portugalskog trenera koji je vodio klubove kao što su Porto, Fenerbahče i Olympiacos.

image
AFP

Prije njega na klupi Shanghai SIPG-a sjedio je Andre Villas-Boas (43), još jedan portugalski trenerski velikan koji sada vodi Marseille, a prije toga je vodio Porto, Inter, Chelsea, Tottenham, Zenit... Leko je s preuzimanjem kluba iz Šangaja doista ušao u impresivno trenersko društvo.

Navodno je potpisao višegodišnji ugovor na dvije godine.

Leki će to biti šesti klub koji će voditi u ulozi glavnog trenera, a najdublji trag je do sada ostavio radeći u Belgiji. Tamo je s Club Bruggeom osvojio nacionalno prvenstvo 2018., a u Kinu odlazi nakon što je u srijedu napustio klupu Antwerpa koji se trenutačno nalazi na petom mjestu ljestvice belgijskog prvenstva.

Za 42-godišnjeg Splićanina ovo će biti drugi angažman na azijskom tlu, na kojem je 2019. proveo sedam mjeseci u 2019. vodeći Al-Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Od stranih igrača Leko će u momčadi zateći nekadašnjeg brazilskog reprezentativca 29-godišnjeg ofenzivnog veznjaka Oscara, kojeg se hrvatski navijači sjećaju kao strijelca u pobjedi Brazila nad Hrvatskom 3-1 na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. kojem su Brazilci bili domačini.

Tu je i Oscarov sunarodnjak, 30-godišnji krilni igrač Ricardo Lopes, a napad SIPG-a od ljeta 2019. predvodi 31-godišnji austrijski reprezentativac Marko Arnautović koji je u 24 nastupa u kineskoj Super ligi postigao 16 pogodaka.

Kineska Super liga bi u normalnim okolnostima trebala započeti krajem veljače i trajati do studenoga 2021.

Linker
01. srpanj 2024 11:09