bjk.com.tr / bjk.com.tr
ODLAZI IZ BEŠIKTAŠA

Slaven Bilić konačno stiže na Otok: Otkako je postao trener, san mu je raditi u Engleskoj

Uz West Ham, bivšeg izbornika na klupi iduće sezone želi angažirati još nekoliko europskih klubova
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 26. svibanj 2015. 11:38

U ponedjeljak ujutro Slaven Bilić je kao i nakon svake utakmice zakazao jutarnji trening u 10 sati, u kampu nogometaša Besiktasa nazvanom po navijaču Nevzetu Demiru, koji je zemljište za trening-centar darovao klubu. Nakon treninga sjeo je sa svojim menadžerskim timom i razradio modalitete raskida preostale godine ugovora s Besiktasom jer je shvatio da mu je za karijeru najpametnije da ovo ljeto krene u nove izazove.

Klub nema novca

Do zaključenja ovog izdanja zna se samo da ponuda bivšem hrvatskom izborniku ne manjka, na radaru europskih klubova je otkako je napustio “vatrene”. Dakako, on ima svoje prioritete o kojima ne želi govoriti za javnost, no svi već znamo da su Engleska i njezin Premiership nešto o čemu 46-godišnji Splićanin sanja otkako je osjetio trenerski poziv. Konkretno, West Ham...

Jedan od razloga Bilićeve odluke da ne proba i treći put s Besiktasom jest i to što će taj famozni stadion, nova Vodafone Arena, zbog sporog priljeva novca biti gotova najranije do studenog. Dakle, ponovno bi se više putovalo nego treniralo, dva su to radna dana manje u tjednima kad su domaćinstva, nije baš tako zanemarivo kako se na prvi pogled čini. A nema ni novca za klasna pojačanja poput Sneijdera, predsjednik je prisiljen u svemu gledati da uštedi. A dok je tako, teško će se do naslova. Kad je Bilić dolazio, znao je da novca nema u izobilju. Uostalom, Besiktas nije mogao platiti odštetu Kayserisporu za Roberta Prosinečkog pa je uzeo slobodnog Bilića, a njemu je pak trebao novi izazov u većem klubu nakon sezone patnje u moskovskom Lokomotivu.

Bilić je iskreno zavolio Istanbul, “Split na entu potenciju”, u kojem je guštao, zavolio je Tursku i Turci su to osjetili i ljubav mu uzvraćali. Ne samo navijači Besiktasa nego i suparnika, koji svi pažljivo osluškuju ne bi li kod stranog trenera prepoznali nadmenost, kao kod mnogih zvučnih imena “koja su došla prodavati pamet”. Bilića su Turci brzo prigrlili, smatrali svojim, drukčijim od ostalih stranaca. Modernog čovjeka prilagodljivog lokalnoj sredini. Stoga je i izdržao na klupi dulje od svih kolega u turskoj Süperligi, a u klubu najdulje u zadnjih 30 godina. Uostalom, nije zanemarivo u Slavenovoj integraciji u tursko društvo i prepoznavanju mentaliteta što je odmalena volio raju, Bosnu, simpatizirao Želju, a jedan od najboljih prijatelja iz reprezentativne karijere mu je Sarajlija Mario Stanić. Slaven kad god može pije tursku kavu, puši, takav imidž Turci vole. I stoga su prema njemu imali više razumijevanja i ne tjeraju ga iz kluba nakon skora 0-2-6 u osam istanbulskih derbija.

Plaće kasne tri mjeseca

Besiktas je klub politički blizak današnjoj turskoj opoziciji, “atatürkovcima”, a institucionalno mu gdje god može odmaže i čelni čovjek turskog nogometnog saveza Yildirim Demirönen, koji je od 2004. do 2012. bio predsjednik Besiktasa. Osvojio je u tom razdoblju dva naslova i četiri kupa, ali je napravio dugove koje njegov nasljednik Fikret Orman još svodi na nulu. I pitanje je kad će uspjeti, plaće kasne tri mjeseca, koliko je maksimum po Fifinim pravilima licenciranja.

Stoga je i proračun za pojačanja za ovu sezonu bio samo 10 milijuna eura; Demba Ba je doveden za šest milijuna, pola svoje vrijednosti. On i kapetan Sivok, češki stoper, jedini su međunarodno poznati igrači Besiktasa kad se čita sastav, dok Galata i Fener imaju prvotimce turske reprezentacije i dokazane međunarodne zvijezde. Poput “match-winnera” u derbiju u nedjelju navečer Wesleyja Sneijdera i vratara Muslere, koji je svojim obranama u drugom poluvremenu podsjetio na one iz urugvajske reprezentacije na Mundijalu 2010. Demba Ba je, pak, pogodio vratnicu, u ostalim ovosezonskim derbijima promašivao barem po jedan zicer...

Nedostaje 30 mil. eura

- Fali ‘mrvica’ kvalitete, otprilike 30 milijuna eura, komentira Sanjin Ugarković, Bilićev bliski prijatelj i član njegova tima.

Branitelj naslova, drugoplasirani Fener, ima Kuyta, koji je jesenas riješio derbi s Galatom, pa Diega, Brunu Alvesa, Meirelesa, da ne nabrajamo dalje turske reprezentativce predvođene Emreom. Prosjek godina Galasarayeva ovosezonskog rostera je 28, Fenerova 30, a Besiktasova 26. Stoga je Bilić i govorio o potencijalu koji “crni orlovi” imaju, no za nešto više, “touch of class”, treba posegnuti u džep...

Linker
22. rujan 2024 17:54