AFP
ŠVICARSKO ČUDO

SENZACIONALNI BASEL Oni se bore, oni trče, oni se ne predaju, ali i vrlo dobro igraju!

Piše: Anton SamovojskaObjavljeno: 24. veljača 2012. 22:01

Basel je pobijedio Bayern (1:0) u prvoj utakmici osmine finala LP. No premda je to bila tek prva utakmica, premda slijedi uzvrat u Münchenu 13.ožujka, premda je Bayern i dalje veliki favorit, taj je rezultat njemačkim medijima bio sasvim dovoljan za zaključak: 'Ovo je blamaža’, nakon čega slijedi i dramatično pitanje: 'Je li ovaj Bayern kraljevska klasa’?

Švicarci su, dakako, u sasvim drukčijem raspoloženju. Njih se ne tiče Bayernova muka, njima je, što je potpuno logično sa svih stajališta, zanimljiv Basel. Koji se sjajno nosio s njemačkim velikanom i koji je u sutonu utakmice izborio uspjeh vrijedan svakoga divljenja. Švicarski Blick razložno hvali pobjedu kolektiva, ali u prvi plan gura i velike junake.

Zasluženi hvalospjevi

Blick piše: ' Sommer (vratar Basela koji je u uvodu utakmice skinuo tri zicera) svjetska je klasa’ te dodaje: 'Hladnokrvni Stocker (strijelac jedinoga pogotka) je čudo’.

Baselov ovosezonski pjev u Ligi prvaka ne prestaje. Baselovi nogometaši se bore, oni trče, oni ne sustaju, oni se ne predaju. No oni i igraju. I to vrlo dobro. Stoga se Basel, očito je, ne može oslikati kao 'momčad slučaj’. To nikako ne može biti momčad koja je u skupini odigrala 3:3 (!) s Manchester Unitedom na Old Traffordu, pa Fergusonovu momčad kod kuće pobijedila 2:1 te je izbacila iz Lige prvaka. Fergusonov United jednom se može slučajno iznenaditi, ali dva puta to se ne može dogoditi slučajno.

Basel nije slučaj, ali on je ipak svojevrsno čudo. Čudesno je, naime, da se toliko malen klub može uspješno hrvati s velikanima kakvi su Manchester United i Bayern. Basel je poučan primjer za sve koji misle da do zanimljivijega rezultata može stići samo klub koji raspolaže brdom novca i koji može kupiti sve živo. Basel je primjer koji ohrabruje i potiče. Basel je dokaz kako i klub iz male zemlje, koja nije neke velike nogometne tradicije, i bez astronomskih investicija može igrati dobar nogomet. Dakako, Basel nema visoku vrijednost, on nema klase koje mogu jamčiti velike trofeje, ali na njemu mnogi mogu slomiti zube.

Usponi i padovi

Basel je klub vrlo zanimljive povijesti, koja je prožeta usponima, padovima i velikim povratkom. Basel je nizao švicarske trofeje u šezdestim i sedamdestim godinama prošloga stoljeća, ali 1987. je spuznuo u 2. ligu. Vratio se sedam godina kasnije, 1994, a veliki uzlet započeo je početkom dvijetisućitih. Basel je uredan, odlično organiziran klub, koji živi u realnome svijetu. Koji, za razliku od naših klubova, u kojima ima talentiranijih nogometaša, ima sretnu okolnost što živi u zemlji u kojoj se mirno može planirati sutra.

Basel se uzda u rad i stvaranje. Škola nogometa, koja danas drži atribut apsolutno najbolje u Švicarskoj, temelj je Baselovih rezultata u posljednjem desetljeću. U Baselovoj školi niknuo je, primjerice, Ivan Rakitić, krasan nogometaš i uzdanica naše reprezentacije. Baselove klupske financije nisu, međutim, toliko jake da bi mogao zadržati sve najbolje. Basel nije mogao zadržali Rakitića, koji je 2007, sa 19 godina, otišao u Schalke, a nije mogao sačuvati ni Derdiyoka, moćnog napadača švicarske reprezentacije, koji je 2009, sa 21 godinom, otišao u Bayer Leverkusen. Da je mogao zadržati Rakitića i Derdiyoka, Basel bi bio osjetno jači, ali i bez njih on kontinuirano ima igru.

Uzdanje u kontinuitet, osobito rada, naglašava i činjenica što Baselov svježi trener, 36-godišnji Nijemac Heiko Vogel, ima ugovor do 2014. Basel ima snažnu podršku navijača. On je najgledaniji švicarski klub, kojega kod kuće gleda 30.000 fanova. Među velikim klupskim navijačima je i briljantni tenisač Roger Federer.

Ukupna vrijednost Baselova kadra kreće oko 48 milijuna eura. Pritom nije na odmet znati kako se procjenjuje da Xherdan Shaqiri (20) vrijedi 12 milijuna eura. No odlični nastupi u Ligi prvaka svakako će promijeniti tržišnu vrijednost Baselove momčadi. Ako, primjerice, Sommer može stalno braniti kako je branio s Bayernom, on ovoga časa može u Manchester United.

Kada danas gledamo Basel, nikako ne možemo zaboraviti 2007. U kasnu jesen te godine Dinamo se u Europskoj ligi sudario s Baselom. Modri nisu pobijedili (bilo je 0:0), ali bili su bolji barem za 20%. Danas stvari ne izgledaju tako. Što nas i tišti i žalosti.

Linker
24. rujan 2024 13:19