OSVOJIO TRENERA

Senzacija priprema: Halilović ostaje u prvoj momčad, Enrique ga vidi kao napadača!

Čak i ako ga trener pošalje u rezervnu ekipu nije isključeno da će ga tijekom sezone vraćati
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. kolovoz 2014. 09:39

Ivan Rakitić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu, bio je desno od trojice veznjaka, u igri koju je vodio Xavi "kao u najboljim danima, iako znamo da je pri kraju karijere", po ocjeni trenera Luisa Enriquea. Previše je toga u Barci novo da bi već štimalo, i šef struke, i igrači i raspored, zato 1:1 s Nicom nikoga ne brine. Uostalom, i dalje traje lov na pojačanja, a Messi, Neymar, Suarez. tek se trebaju priključiti.

Barcelona bi po ideji Luisa Enriquea trebala igrati u rasporedu 3-5-2, pogotovo kod kuće, kad je napad najčešće jedina opcija, s transformacijom 4-3-3 u fazi obrane. Vrlo ambiciozan plan za koji treba mnogo hrabrosti i čija provedba u prvom poluvremenu nije štimala. U nastavku je fiksirao 4-3-3 sa Sergijem Samperom umjesto Busquetsa na zadnjem veznom te Rakitićem i Xavijem. Djelovalo je bolje, no daleko od potreba Katalonaca.

Rakitić se polako uhodava, a El Mundo Deportivo, list koji najpomnije prati Barceonu, ističe "Mnogo se toga mijenja, neće se u igri više sve vrtjeti oko Xavija, Inieste i Messija. Sada je tu i Rakitić. Vidjelo se po tome što je on izvodio kornere pokraj Xavija. Luis Enrique želi iskoristiti sve Ivanove tehničke kvalitete".

I dok na donedavnog kapetana Seville trener sigurno računa, Alen Halilović je iznenađenje ljeta. Nije zabio, nije asistirao, ali je bio aktivan, pucao je, prodirao, jednom je proigrao Rakitića za šut koji nije uspio... Na kraju mu se malo predaleko lopta odbila da je u 90. minuti možda pospremi u mrežu. Unatoč strasti za driblanjem, u Barceloni pravodobnije odigrava. Kako je Rakitić kazao:

- Uživamo u njegovoj igri.

Luis Enrique ima mnogo mladića, tu su imena Patric, Ie, Grimaldo, Sergi Samper, Rafinha, Munir, Adama... dvojica-trojica od njih sigurno će biti dio prve momčadi, eventualno još netko, ostali će igrati za B sastav. Halilović je krenuo kao autsajder, ali na "prvu loptu" je osvojio trenera i sve je moguće. No, čak i ako ga pošalje u rezervnu ekipu nije isključeno da će ga tijekom sezone vraćati da radi, ponekad i zaigra za najbolju momčad. Luisu Enriqueu sviđa se njegov gard. Ne samo tehnika nego i odlučnost da pokaže koliko zna.

- Jako sam zadovoljan s novim igračima, pogotovo prikazanim u drugom poluvremenu - konstatirao je šef struke upravo za razdoblje u kojem su na igralištu bili i Rakitić i Halilović. Ako je i bilo kakvih sumnji, Halilović si je osigurao da će kad-tad zaigrati premijernu službenu utakmicu za prvu momčad.

Barcelona se vratila doma, u utorak bi se na treningu trebali pojaviti Messi, Neymar, Dani Alves (ako ne ode u Liverpool!) i Mascherano. Već danas Luis Enrique mogao bi razriješiti tko će činiti njegov kadar, dakle i kazati Haliloviću ostaje li s najboljim sastavom. Osim ako si ne uzme koji dan više jer 6. kolovoza u Ženevi igraju s Napolijem najjaču provjeru za sezonu koja starta 24. kolovoza. Ono što je sigurno, Halilovića vidi kao napadača, u toj ga je roli koristio u sredini ili na desnom krilu.

Halilović je po nogometnom izričaju i stilu nalik Messiju i to nije samo stilska figura. Nije primarno veznjak, kako ga se u pravilu tretiralo kod nas. I to su u Barceloni odmah prepoznali, svoju šansu mora tražiti među špicama.

Linker
21. rujan 2024 21:32