LIGA PRVAKA

Ronaldo i Marcelo pogodili za miran uzvrat Reala, Basel i Porto bez pobjednika

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 18. veljača 2015. 10:11

Nogometaši Real Madrida već su u prvom dvoboju u Gelsenkirchenu zakoraknuli prema četvrtfinalu Lige prvaka, rezultatski ne uvjerljivo kao lani, ali i ovih 0-2 trebalo bi učiniti rutinskim uzvrat za tri tjedna.

U taktičkoj bitci talijanskih trenera, domaćin Roberto Di Matteo je 4-3-3 Carla Ancelottija želio osujetiti s klasičnih 3-5-2, ali defenzivnijim nego u Bundesligi, s Kevinom-Princom Boatengom kao klasičnim, a ne ofenzivnim veznim. Kako Madriđani na krilima imaju obrnute noge, preuzimali su ih Schalkeovi stoperi, a bočni Uchida i Aogo dočekivali Realove bekove ne dajući im centirati njihovim jačim nogama. I to je funkcioniralo 25 minuta, kad gosti nisu uspijevali stvoriti višak.

No, jedno je taktička ploča, a drugo teren i klasa igrača: u 26. minuti Carvajal si je s Aogom ispred sebe prebacio loptu na ljevicu i centrirao, a Cristiano Ronaldo, inače najbolji Ancelottijev skakač, utrčao sa svog lijevog krila između Matipa i Nastasića i glavom pogodio mrežu. Na snimci se lijepo vidi kako Benzema tijelom radi blok za trećeg stopera domaćih Höwedesa, čime je otvorio prostor Ronaldu za pogodak iskupljenja pred Realovim navijačima, podsjetilo nas je to na nekadašnju rukometnu akciju Nene Kljaića i Patrika Ćavara...



Goal Cristiano Ronaldo - Schalke 0-1 Real... by Video-Live

Nakon vodstva gosti su posjedom kontrolirali utakmicu, domaći vrebali rijetke kontre u prvom redu preko Choupo-Motinga. Najbolji strijelac domaćih Huntelaar obnovio je ozljedu već u 33. minuti, zamijeni ga je 19-godišnji Felix Platte, vršnjak debitanta u natjecanju, trećeg vratara domaćih Wellwnreuthera, koji je nakon pogotka zaustavio još nekoliko neugodnih udaraca i centaršuteva, najavivši možda i 'neuerovsku' karijeru...

U drugo poluvrijeme krenulo se taktički isto, a tek ulaskom defenzivnog veznog Kirchoffa Di Matteo je pojačao ofenzivu, prešavši na 3-4-1-2 s Boatengom iza dvojice napadača. Najbliže izjednačenju domaći su bili u 74. minuti, Platte je iz voleja s ruba šesnaesterca zatresao gredu, a Uchida nije uspio dobro zahvatiti loptu nakon odbijanca. U 79. minuti je Marceklo pokazao kako se to radi, pogodivši u rašlje svojom lošijom, desnom nogom.

U drugoj utakmici večeri, Porto je iščupao remi u gostima kod Basela (1-1). Vodeći je pogodak za domaćine u 11. minuti zabio Derlis González (na slici). Nakon što je prihvatio dugu loptu Fabiana Freija, otarasio se dvojice čuvara i pogodio lijevi kut mreže. Portu je početkom drugog dijela poništen pogodak zbog zaleđa, ali su do izjednačenja stigli u 79. minuti, kada je Danilo realizirao jedanaesterac dosuđen nakon Samuelovog igranja rukom.

Rezultati prvih susreta osmine finala nogometne Lige prvaka:

Schalke - Real Madrid 0-2 (Ronaldo 26, Marcelo 79)

Basel - Porto 1-1 (Gonzalez 11 / Danilo 79-11m)

Linker
22. rujan 2024 18:40