GIUSEPPE CACACE Afp
NAPETO DO SAMOGA KRAJA

Real Madrid nakon drame jedanaesteraca izborio finale Superkupa! Modrić precizan s bijele točke

Vatreni je u lovu na peti trofej ovog natjecanja, a ukupno 22. u Kraljevskom klubu
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. siječanj 2023. 23:11

Real Madrid prvi je finalist ovogodišnjeg izdanja Španjolskog superkupa. U dvoboju dvaju talijanskih velikana - Carla Ancelottija i Gennara Gattusa - deblji kraj izvukao je trener Valencije. Pod svjetlima Internacionalnog stadiona kralja Fahda u Saudijskoj Arabiji gledali smo 1:1 remi Reala i Valencije u 120 minuta, a branitelji naslova izborili su finale boljim izvođenjem penala (uk. 5:4).

Luka Modrić u lov na peti trofej ovog natjecanja, a ukupno 22. u Kraljevskom klubu, krenuo je s klupe i ušao početkom druge dionice, dok sad već ustaljeni prvotimac Tchouameni nije doputovao zbog ozljede, stoga je Ancelotti pored Kroosa u vezni red postavio Camavingu i Valverdea.. Na bekovskim pozicijama Nacho i Vasquez dobili su šansu ispred Alabe (ozljeda) i Carvajala. S druge strane, Gattuso je imao samo jedno veće iznenađenje. Stopersku poziciju povjerio je Cenku Ozkacaru, Turčinu koji je u La ligi odigrao svega tri utakmice.

image
FAYEZ NURELDINE Afp

Upravo je Ozkacar otklonio prvu veliku šansu na utakmici. U 14. minuti Karim Benzema približio se vratima ‘Šišmiša‘ solo prodorom s dvojicom čuvara na leđima i jednim ispred sebe, a udarac iz blizine Ozkacar je otklonio u posljednji tren. Valencia je brzo pokazala da Kraljevima ne planira u potpunosti predati kontrolu. Edinson Cavani, novitet na Mestalli i zasad najbolji strijelac kluba (5 golova), najviše je skočio na ubačaj u 19. minuti i izvrsno naciljao donji lijevi kut, a madridski vratar Courtois podsjetio nas je od čega je ‘građen‘. Belgijac se ponovo našao u centru pažnje u idućem napadu protivnika, kada se našao u duelu s Tonijem Latom. Možda je i postojao minimalan kontakt Courtoisa i Lata, no pad napadača djelovao je posve isforsirano te sudac Alejandro Hernandez nije pokazao na bijelu točku.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

To nije vrijedilo u slučaju duela na suprotnoj strani nešto kasnije. Izgleda da su stoperi Valencije od trenera Gattusa pokupili i onu žustriju stranu. Branič Comert, u naletu i podignute noge do razine struka, nesmotreno je startao na Benzemu i olakšao posao Kraljevima. Francuz je bez poteškoća realizirao kazneni udarac (39‘) za 1:0, s kojima smo otišli na predah zadovoljni viđenim, gotovo pa ravnopravnim duelom.

U drugom poluvremenu Ancelotti je aktivirao Modrića na mjestu Camavinge, a naš reprezentativac praktički je u meč krenuo od egala. Nekoliko trenutaka nakon njegova ulaska Lato je s desna ubacio na rub peterca prema Samuelu Linu, kojeg je Vasquez olako izgubio iz vida. Lino (46‘) nije imao težak zadatak usamljen pred vratarom, a posuđen je iz Atletico Madrida, stoga mu je pogodak još "slađi".

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Izjednačenjem je značajno pao tempo susreta. Madriđani su povremeno ‘curili‘ na bekovima bez većih posljedica, te na mahove dolazili pred opasnu zonu protivnika s izostankom kreacije. I tako sve do završnih minuta sučeva dodatka, kada je Vinicius imao stopostotnu šansu nakon kontre i lopte dobivene pred peterac, no Brazilac je loše reagirao i pogodio vratara, te tako dodao još 30 minuta na polufinalnu predstavu. Vinicius i Kroos po jedanput su pokušali s distance, a Francisco Perez utrčavanjem na dodavanje u 16-erac Reala, ali oba vratara bila su spremna na izazove, pa je odluka o finalistu pala izvođenjem penala.

Kod Valencije su Cavani, Moriba i Gulliamon bili uspješni, ali Comert je postao apsolutni tragičar poslavši loptu preko grede u drugoj seriji. U Realu su nepogrešivi ostali svi izvođači, redom Benzema, Modrić, Kroos i Asensio, a Courtois je na kraju obranio Gayi, pa Madriđani nisu ni trebali petog izvođača. U finalu će igrati protiv boljeg iz ogleda Real Betis - Barcelona (četvrtak, 20 sati).

Linker
03. srpanj 2024 12:06