Florentino Perez 

 BURAK AKBULUT Anadolu Via Afp
SUDSKA PRESUDA

Projekt Superlige zadobio konačan udarac. U europskom nogometu zadržat će se status quo

I Europarlament je zaključio da bi stvaranje lige rezultiralo gubitkom desetaka tisuća radnih mjesta
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 02. lipanj 2024. 18:14

Još otkako je 12 najbogatijih europskih nogometnih klubova 2021. službeno osnovalo Superligu, prvo i zasad fantomsko klupsko natjecanje izvan okvira Uefe i nacionalnih saveza, ne prestaju prijepori oko ove teme koja prijeti u potpunosti promijeniti sliku nogometa kakav danas poznajemo. Za podsjećanje - Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Milan, Inter, Juventus, Real, Atletico Madrid i Barcelona bili su klubovi osnivači tog novog natjecanja, no krovna europska nogometna organizacija promptno je zaprijetila odmetnicima da će ih izbaciti iz domaćih i europskih natjecanja ako osnuju svoju ligu.

Uefa je uz podršku Fife također zaprijetila da igrači tih klubova neće moći igrati za reprezentacije. Dugo su trajali ratovi na diplomatskim razinama, te je nakon dugog i mučnog natezanja i lobiranja na svim razinama u prosincu prošle godine Europski sud donio odluku da su Uefina tadašnja pravila u suprotnosti s europskim pravom tržišnog natjecanja jer "nisu bila regulirana kriterijima koji bi osigurali njihovu transparentnost, objektivnost i nediskriminaciju".

Na trenutak se činilo da su najbogatiji klubovi pobijedili i da će do osnivanja Superlige doći u vrlo skorom vremenu. Dogodilo se to u trenutku kad se iz igre oko osnivanja Superlige zbog pritiska javnosti povukao veći dio klubova osnivača, najprije njih devet, a zatim i Juventus, ostavivši Real i Barcelonu kao jedine klubove koji su i dalje za osnivanje "lige bogatih".

Uefa je u međuvremenu popunila prazninu, usvojivši prošlog ljeta uredbu koja predviđa sustav autorizacije za "međunarodna klupska natjecanja" poslije čega je ponovo potvrđeno da krovna kuća europskog nogometa "ostaje odlučna braniti piramidu europskog nogometa, s nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama EU, vladama i partnerima".

Premda su na najvišoj instanci izvojevali sudsku pobjedu, predsjednik Reala Florentino Pérez, inače inicijator cijelog projekta i predsjednik Superlige, te njegovi sada već rijetki istomišljenici ipak nisu pobijedili, premda su dobili službenu potvrdu legalnosti vlastitog plana i projekta apsolutne elitizacije nogometa.

image
SOPA IMAGES LIMITED/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

Potvrdila je to i nedavna presuda Trgovačkog suda broj 17 u Madridu, koju je na službenim stranicama prenijela La Liga, koja je, logično, protivnik osnivanja Superlige. U priopćenju stoji: "Presuda Trgovačkog suda br. 17 u Madridu, u skladu s presudom Europskog suda pravde iz prosinca, ipak ne odobrava osnivanje Superlige.

Presuda inzistira na tome da ovaj postupak ne donosi presudu o napuštenom projektu Superlige i priznaje Uefine izmjene propisa o autorizaciji natjecanja iz 2022. Sud je jasno naveo u presudi: ‘S obzirom na to da je Superliga - prvobitno predložena u tužbi - tj. prema projektu navedenom u tužbi - napuštena i odbačena od strane njezinih predlagatelja, zahtjevi povezani uz to također moraju biti odbačeni.‘‘

Drugim riječima, ako je projekt Superlige na najvišem sudu i pobijedio, do njenog osnivanja u postojećim okolnostima ipak neće doći suprotno onome što promotori Superlige i njima naklonjeni mediji izjavljuju. Kao što je La Liga uvijek tvrdila, "rasprave o projektu Superlige moraju se odvijati u kontekstu postojećeg ekosustava". Pritom je naglašeno da je cijeli sustav - uključujući navijače, igrače, trenere, lige, saveze i klubove - jasno rekao da ne želi model koji hrani nekoliko privilegiranih klubova, tu zatvorenu elitu, kao ni udaljavanje od sporta koji bi trebao biti otvoren svima.

image
RAFAEL HENRIQUE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Rafael Henrique/zuma Press/profimedia

Pritom je također važno da je 26 od 27 država članica EU (sve osim Španjolske, čija bi vlada stav trebala iznijeti nakon presude madridskog suda) nedavno potpisalo dokument kojim se brani europski sportski model "temeljen na načelima solidarnosti, sportskih zasluga i društvenog utjecaja sporta". Osim toga, Europski parlament odobrio je izvješće u kojem se zalaže za "europski sportski model koji prepoznaje načela solidarnosti, održivosti, uključenosti, otvorenog natjecanja, sportskih zasluga i poštenja i čvrsto se protivi ‘separatizmu‘ jer bi to ugrozilo stabilnost sportskog sustava u cjelini".

I Europarlament je zaključio da bi stvaranje lige najbogatijih klubova, kao i koncentriranje moći među privilegiranima, rezultiralo gubitkom desetaka tisuća radnih mjesta i drastičnim smanjenjem poreznih prihoda diljem Starog kontinenta. Prema jednom izvješću, projekt poput Superlige doveo bi - samo iz španjolske perspektive - do gubitka čak 55 posto globalnog prihoda za La Ligu i klubove, te bi ugrozio industriju koja ima 200 tisuća radnih mjesta i generira 8,39 milijardi eura poreza godišnje, a to čini čak 1,44 posto španjolskog BDP-a.

Unatoč "pobjedi na prolaznom vremenu" na Europskom sudu, čini se da je projekt Superlige odlukom spomenutog suda u Madridu zadobio konačan udarac. Real i Barcelona ranije su izgubili saveznike, ostvarili su veliku sudsku pobjedu, no, kako stvari sada stoje, u europskom nogometu zadržat će se status quo...

Linker
28. rujan 2024 17:30