UMJETNIK ZAKAZUJE

POTRESI NA NOU CAMPU Je li čudesni Leo Messi postao omča oko vrata Barcelone?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. siječanj 2015. 13:51

Nakon deset godina karijere “pod kamerama” pala je fama o Lionelu Messiju kao skromnom , finom, dobro odgojenom mladiću, koji svima pomaže, a zvijezda je samo zato što najbolje igra nogomet. Morali su se nanizati incidenti i bezobrazno iskazivanje ega Argentinca da mediji počnu pisati istinu: Lionel Messi nije ništa manje tašt od Cristiana Ronalda, jedino što Portugalac to nikad nije znao dobro sakriti. Štoviše, Messi je proračunatiji, netolerantniji i osvetoljubljiviji. Ne može podnijeti ništa drugo nego da bude u središtu zbivanja, tko se usudi napraviti kontra njegove volje i stava, mora to skupo platiti.

Luisu Enrique prijeti brzi razlaz s Barcelonom, kao što ga je imao Zlatan Ibrahimović, obojicu je nagazio Messi jer su htjeli biti važni. A kod Argentinca faca smije biti samo on. Zamislite grijeha aktualnog trenera koji je prilikom dolaska kazao “bio sam vođa kao igrač, bit ću i sada glavni u svlačionici”. Što bi drugo šef struke trebao biti nego lider. No, to mu Messi ne želi dopustiti, kritizira ga pred igračima, omalovažava, napravio je scene više puta zaključno s gostovanjem u San Sebastianu protekle nedjelje. Kako Luis Enrique može imati autoritet? Jose Mourinho je nekako surađivao s Cristianom Ronaldo, dok se Messi ovako ponaša, njih bi se dvojica našli na bojnom polju za tri dana. I zato je pitanje koliko je doista realno da Leo završi u Chelseaju.

Vjerojatno je Messi negda i bio samozatajan i ponizan, no slava i sva sila lovorika ozbiljno su mu udarile u glavu. A kad je shvatio da može što hoće, i da će uvijek u Barceloni završiti po njegovom, sve beskrupuloznije to koristi.

Kad je Brazilac Weligton, ne tako davno, nakon utakmice Malage i Barcelone tvrdio da mu je vikao “kurvin sine!”, malo je tko vjerovao. Jer ne bi to Messi. Međutim, ima li još netko tko danas doista misli da Weligton izmišlja? Jer ako netko tako bahato udari na jednog trenera (Guardiola), pa dovede svojeg (Martino), i onda od prvog dana “buši” aktualnog (Luis Enrique), u stanju se i ružno ponašati prema suparniku na terenu.

Messi je briljantan igrač, možda najbolji svih vremena ili jedan iz top klase, on je i savršen marketinški proizvod na čijem se imenu vrti golem novac. No, zadnjih godina Messi igrački nije kao prije. Očiti su zdravstveni problemi, koji mu često onemogućavaju da bude potpuno fizički fit, puno se pisalo o njegovim povraćanjima na terenu. I to stvara nervozu, i to je pridonijelo da su mu živci sve tanji, a “nos sve viši”.

Kažu da veliki igrači moraju biti pomalo egocentrični. Za doći do vrha nužne su čelična volja i samopouzdanje. Ronaldo je na eksplicitan pa i primitivan način to demonstirao u finalu Lige prvaka, buseći se u prsa što je zabio za 4:1, kad je sve već bilo gotovo. Jer upravo on mora biti u centru zbivanja, a ne oni koji su okrenuli utakmicu i donijeli pobjedu. Messi nije ništa bolji, stoga ne čudi izjava Johana Cruyffa:

- Barcelona nije smjela dovesti Neymara i Suareza dok ima Messija. Tko će nahraniti sve te taštine.

Katalonski klub je na prekretnici: ići s Messijem dalje ili ga pustiti? Negdašnji član stručnog stožera Nizozemac Henk ten Cate tvrdi:

- Messi bi već otišao ali nije samo zato što je to obećao Titu Vilanovi na samrti.

Ten Cate je uvjeren da je razlaz jedino rješenje jer Barca je s Messijem napravila sve što je mogla. I poteban joj je zaokret. Međutim, najveći favorit za novog predsjednika je stari Joan Laporta, čovjek blizak Messiju. Navijači nikad ne bi odobrili njegov transfer i sve ukazuje da će još neko vrijeme zabijati na Camp Nouu. Iliti da će ostati duže nego Luis Enrique.

Goran Vučević, koji je prije nešto više od 20 godina igrao u Barceloni, kaže:

- Odluke o Messiju su vrlo škaljive. Barcelona odavno ne funkcionira dobro, od dovođenja Neymara, sve se to odražava na današnje stanje. Barcelona može biti velika i jaka i bez Messija, bio je i Maradona u Barci, to je dovoljan podatak. Što se tiče Luisa Enriquea, očito je danas teško agresivnošću vladati velikim imenima, on je to htio učiniti svojim gardom, ali nije mu uspjelo.

Kako će novo lice Messija, kojeg pojedini mediji sada stavljaju u kategoriju “bad boy”, utjecati na njegov imidž, tek će se vidjeti. Za Ronalda se zna da nije anđeo, ali mu to bitno ne umanjuje popularnost. Argentinac će morati naučiti živjeti s time da će se nekom Weligtonu ubuduće mnogo više vjerovati. Ostao je bez koprene “sveca u kopačkama”, koju je njegov PR tako brižljivo glancao. Ipak, to za njegove izvedbe na travnjaku ne mora ništa značiti. S loptom je genij. Bude li mu se igralo. I on bi morao znati da ponekad nije dobro misliti kako si najpametniji, kad bi bio u stanju poslušati koji savjet ne bi mu štetilo.

A Luis Enrique? Ne bismo stavili ruku u vatru da je trener za Barcelonu, no to ne odobrava Messijeve poteze, čija je kulminacija poruka između redaka “on ili ja”. Kako će dalje?

Linker
22. rujan 2024 09:42