PRILAGODBE ZA SP

PLATINI ‘Pomaknut ćemo Ligu prvaka da se Mundijal u Kataru održi na zimu’

‘Je li mi žao što sam glasao za Katar? Nimalo. Arapski narod zaslužio je organizaciju SP-a, a priče o namještanju ne drže vodu’ - rekao je predsjednik Uefe
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 09. studeni 2014. 12:46

Premda konačna odluka neće biti donesena prije ožujka sljedeće godine, sve je izvjesnije da će se Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru održati u zimskom terminu.

Nakon što je Fifa na radnom sastanku početkom tjedna ustvrdila da su dvije najvjerojatnije opcije siječanj i veljača ili studeni i prosinac 2022., sličnim razmišljanjem pridružio se čelnik Uefe Michel Platini, koji drži da je zimski Mundijal najbolje rješenje.

- Svima je jasno da je nemoguće igrati kad je temperatura 40 stupnjeva. SP će sigurno biti na zimu - ustvrdio je Platini u razgovoru za BBC.

Zanimljivo je da Francuz u ovom slučaju staje uz Seppa Blattera, kojega je proteklih mjeseci napadao u gotovo svakom javnom istupu, a protiv Udruženja europskih nogometnih klubova (ECA) koje želi turnir u Kataru vidjeti u travnju i svibnju. U ECA-i tvrde da bi svaka druga odluka previše poremetila uobičajeni klupski kalendar, što Fifa očito ne smatra dovoljno jakim argumentom.

Pomicanje Lige prvaka

Ni Platini nije impresioniran prijedlogom Karla-Heinza Rummeniggea i njegovih suradnika.

- Neće igrati klubovi, nego igrači. A na prvom mjestu nam mora biti zdravlje igrača. Kao predsjednik Uefe nemam problema ni sa studenim ni prosincom ni siječnjom ni veljačom. Sve se može pomaknuti, pa i utakmice Lige prvaka. Doista nema problema - kaže prvi čovjek europskog nogometa.

Vodeći klubovi Premier lige, Bundeslige i Primere poručuju da će europski kupovi u slučaju zimskog SP-a ipak pasti u drugi plan, a igrači neće imati dovoljno odmora.

- Oni očito vide problem i zbog toga moramo pronaći kompromis. Svatko će nešto izgubiti, ali mislim da ćemo na kraju pronaći dobar datum - ističe Platini.

S obzirom na to da je Sepp Blatter obećao da se prvenstvo neće poklapati sa Zimskim olimpijskim igrama, evidentno je da kao jedini mogući termin preostaju studeni i prosinac.

- Ne znam je li njegovo obećanje bila pogreška, ali uskoro ćemo doznati konačni ishod. Važno je da Katarci što prije dobiju termin natjecanja - dodaje Platini.

Imidž Fife nije dobar

Novinar ga je upitao žali li što četiri godine nakon izbora domaćina ova tema još nije razriješena.

- Ako me pitate jesam li zažalio što sam glasao za Katar, odgovor je ne. I ne mislim da su kontroverze o namještenom glasovanju uzdrmale kredibilitet organizatora. Puno je ljudi glasalo za Katar. To je bio pravi izbor jer su se arapske zemlje i prije natjecale za domaćinstvo, ali ga nisu uspjele dobiti. Preciznije, sedam puta! Mislim da je bilo vrijeme da im se da Mundijal.

Za kraj je bivši francuski reprezentativac i trostruki osvajač Zlatne lopte još jednom objasnio zašto na izborima za čelnika Fife neće dati glas Blatteru.

- Na posljednjim je izborima zamolio europske predstavnike da glasaju za njega zadnji put. Nakon 40 godina koliko je tajnik ili predsjednik, vrijeme je za osvježenje. Kao potpredsjednik sam dio Fifina vrha, ali njezin imidž nije dobar. Za ugled, transparentnost i bolje upravljanje, mislim da je vrijeme da Sepp napusti svoju fotelju. I nadam se da će ga netko pobijediti - zaključio je Platini.

Linker
22. rujan 2024 13:45